Венета Райкова: Наричайте ме кучка!

Венета Райкова
Венета Райкова

  80-те и 90-те години на миналия век предизвикват носталгия у мнозина, а у Венета Райкова -само горчиви усмивки. Защо ли? Защото преди да стане богата, независима и популярна, била на ръба на мизерията. Недоимъкът и отчаянието съпътствали живота й още от най-ранно детство.

В онези години Венета научава от майка си най-важния урок. Родителката й успява да й втълпи никога да не се предава и да разчита само на себе си. Именно спазването на тези правила й помага да достигне до върха, от който днес размахва гордо шалчета за по 350 лева, обувки за по 2 бона и билети за поредната екзотична почивка със семейството си.

Своя дълъг и изпълнен с препятствия път Венета трудно би могла да забрави. Това става ясно и от последните й фейсбук изяви. В отговор на фенка, която я обвиняваше, че парадира с лукса, тези дни тв звездата написа: „Ти сега виждаш блясъка на студиото на „Горещо“, но трябва да ти кажа, че преди да вляза в него, дълги години съм била просто репортер, работила съм и във вестник и в радио. Имала съм много трудни и бедни години и само един чифт обувки с които съм ходила и зимата, и лятото… Така че 21 години продължава моята кариера и само последните 10 от тях в „Горещо“.

Венета Райкова с баща си
Венета Райкова с баща си

Венета е дъщеря на образована жена, чиито две висши образования се оказват недостатъчни, за да си намери доходна работа, с която да издържа себе си и близките си. Семейството госпожата се разпада още преди Райкова да се роди. Затова и най-яркият спомен на водещата от баща й е от една снимка, която намерила случайно, фотографията била изпратена до майка й в пощенски плик.

„Един ден ровя в нещата на баба и дядо в къщата ни в Попово и виждам снимката – на коленете на моя баща седи непозната за мен жена, която го е прегърнала през врата. Разпитвах леля ми коя е. Поинтересувах се и какво прави седнала на коленете на баща ми. Тогава тя ми обясни, че въпросната жена е имала извънбрачна връзка с него, още когато майка ми била бременна с мен. Някой е изпратил снимката, за да разкрие истината. Това е причината за развода на родителите ми. Майка е била подложена на натиск да абортира, за да не раста без баща. По-късно пък я убеждавали да ме изостави в дом за сираци.

Много тежко преживях тези работи. най-много страдах през пубертета, защото баща ми не ме потърси никога“, откровеничи водещата на Нова телевизия.

Венета израснала без татко, но с майка, която я научила да бъде борбена и самоуверена. След развода родителката й започнала нов живот. Пак намерила любовта и родила син. Братът на Венета е с шест години по-малък от нея.

Венета Райкова Майката работела на три места, за да ги издържа. Местели се от квартира на квартира. „Не ми внушаваше обаче, че трябва да си търся състоятелен мъж и да си живея живота, а все ми повтаряше, че трябва да се справям сама и да разчитам само и единствено на себе си. Никога не ми разрешавала да спя на чуждо място, дори и докатобяхме гаджета с Тишо, а аз бях все пак на 30 години. Това е моралът ми от времето, когато имах два чифта обувки и зъзнех по спирките на тролея, та досега. Абсолютно всичко в живота сама съм си постигнала. Не желая да имам лъскава кола с чужди ключове, които един ден може да си ми ги поискат обратно“, споделя Венета.

Освен от майка си, като ученичка тя научила важни уроци за живота и от Джаки Колинс. Първата нейна книга, която прочела, била „Кучката“. Главната героиня в романа, както и други персонажи на писателката, възпитали у Венета качествата, които впоследствие я довели до успеха.

Венета Райкова „Джаки Колинс страхотно ме вдъхнови. Нейните героини са успели, силни жени. Те тръгват от мизерната провинцията, като минават през огромни изпитания, но накрая успяват да изкачат върховете в своята кариера и да бъдат щастливи., Бях още ученичка, и си обещах: „Ще стана кучка. Ще успея в кариерата си, ще бъда финансово независима жена и ще успея да се преборя с всякакви трудности“. Минах през интриги, уволнения и мръсотии. Но успях. Затова приемам думата кучка не за обида, а за комплимент“, разправя съпругата на брадъра Тихомир.

На 18 години Венета постъпва на работа във вестник „Хайлайф“. Приемат я и в Софийския университет, където завършва право.

По времето, когато се труди като репортер в светското издание,пробива и в телевизията. Кариерата й стартира в предаванията „Цветовете на нощта“ и „Наблюдател“ на БНТ. Междувременно печели конкурса „Мини Мис България“.

От 1995 до 1998 година Райкова е водеща на „Частен случай“. През 1998 година се премества от държавната телевизия в „Евроком“. Там работи като юрисконсулт и прави предаването „Ексклузивно“ в продължение на 2 години. Известно време е и търговски директор на медията.

Впоследствие я канят за водеща на вечерното шоу „По-добре късно, отколкото никога“ по БНТ, но в последния момент се отказват от нея. А уж всичко е договорено, тя дори заснема рекламна фотосесия за програмата.

Оказала се на улицата, госпожицата от Попово започва рубрика в столичен всекидневник – „Марс и Венета“. Дава съвети за отношенията между половете, секса и любовта. За кратко води в радиовариант и шоуто „Ексклузивно“, но УКВ станцията фалира и предаването отива в историята.

Останала само с дохода от вестникарската рубрика, Райкова е отчаяна. Няма работа, няма пари и потъва в депресия. Не се вижда и светлина в тунела. Тогава започва да запълва времето си с четене на езотерична и екзистенциална литература, но не книгите се явяват нейното спасение.

Мрачният период в живота й приключва с едно телефонно обаждане. Месеци след провала на „По-добре късно, отколкото никога“ режисьорът Николай Русакиев й звънни с друго предложение – за светско предаване по Нова тв. Венета направо не може да повярва, че й се открива възможност да възкръсне.

Мобилизира се и започва трескава подготовка.

Първите дни мислят име за шоуто. Венета, която вече е доста веща в нумероло-гията, веднага изчислява вибрациите на всяка хрумка. Накрая стигат до идеята предаването да се казва „Някои го предпочитат горещо“ като култовия филм с Мерилин Монро. Името обаче е много дълго и го съкращават. Така се появява феноменът „Горещо“, който вече 10 години държи висок рейтинг.

„Бачкане му е майката! И колкото и да е трудно, да не се отказваш“, издава Венета рецептата за успеха си. Днес тя не се притеснява да се хвали със скъпи дрехи, обувки, аксесоари и екскурзии. Нито възразява, когато я сравняват с американската тв звезда Опра Уинфри.

„Знаете ли, че тя е първият чернокож милиардер? Наричат я Кралицата на лукса. Има 5 къщи и самолет. Така, че дай, Боже, всекиму!“, казва с усмивка, Венета.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *