Вдовицата на Велко Кънев: Самотата ме убива с всеки изминал ден!

Велко Кънев

  Една година от смъртта на Велко Кънев, която се навърши на 11 декември, събра приятелите му. 30 от тях не се уплашиха от студа и посетиха Централните гробища в съботата преди годишнината. Сред тях се открояваха актьорите Павел Поппандов, Антон Радичев, Филип Трифонов, Георги Мамалев. Мария Статулова.

Присъстваха братът на Велко и съпругата му Дора. Тя запази самообладание, но само най-близките й знаят, че самотата й нараства с всеки изминал ден. Същия ден поменът се пренася в Народния театър, пак по инициатива на близките и колегите на Велко. Там бе раздадено за Бог да прости на артистите, които репетират в момента.

Дора Кънева приема наградата за чест и достойнство дадена посмъртно на съпруга й Велко Кънев

В самия ден на кончината Дора отива сам-сама на гробищата, за да помълчи пред светлите спомени с Велко и вечността над него. За празниците съпругата му заминава при семейството на малката си дъщеря в Париж в опит да избяга от тягостната празнота. Друга дъщеря на театрала живее в Канада. Една от внучките на Велко – 10-годишната София, вече проявява артистични наклонности, забелязват в семейството. Дори погледът й напомнял за талантливия й дядо. Бъдещето ще покаже дали тя ще го наследи на театралната сцена.

Актьорът не успя да се пребори с рака на гласните струни, от който страдаше от 2007 г. След първата операция той успя да се завърне на сцената на Народния театър, където участва в моноспектакъла „12 разгневени монолога“, посветен на 60-ия му юбилей. През 2011 г. се провежда трета операция, но битката с рака се оказва неравна.

 

В "Оркестър без име"

Смъртта не пожела да има “Оркестър без име”

И комик, и трагик, кариерата на Велко Кънев започва през 1976 г. в Сливенския драматичен театър. Следват сцените на Сатирата и на Народния театър, където той остава до своя край, изигравайки десетки роли. Най-запомнящата се от тях бе играна стотици пъти – поп Кръстьо във „Великденско вино“.

Велко Кънев бе част и от пародийната формация „НЛО“, създадена през 80-те години на миналия век заедно с Павел Поппандов и Георги Мамалев. Кончината му постави точка на вълненията дали ще се създаде продължение на култовия „Оркестър без име„. Макар покойни да бяха и сценаристът Станислав Стратиев, и режисьорът Людмил Кирков, актьори и млади амбициозни режисьори пускаха фитил, че ще се снима версия 30 години по-късно.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *