Бобовдолци: Цялата фамилия на Орешарски са комунисти!

Пламен Орешарски

  Бобов дол – родният град на премиера Пламен Орешарски е напът да се превърне туристическа атракция. Близо 7000-ото население на селището в Кюстендилска област се гордее изключително много с това, че държавното управление е попаднало в ръцете на „техен човек“. И докато доскоро мястото се свързваше с добива на въглища, днес то е напът да се прочуе известния си жител.

„Пламен е народен човек. Душа човек, като топъл хляб е. За него няма да се намери някой, който една лоша дума да каже. Толкова е скромен, толкова добър. Е, вярно, комунисти са цялата фамилия, но тук всички сме червени. Нашият край по традиция гласува за червените. Вярваме му, че ще се справи със ситуацията, че няма да се уплаши от протестите. Силен мъж е. И изключително трудолюбив. Ще се изненадате, като видите и родния му дом – едноетажна къща, строена през 60-те години на миналия век. Прилича на горска вила, цялата е покрита със зеленина“, ръкомаха с ръце бобовдолец и ни напътства към имота.

Къщата се намира почти в центъра на града, до култовото за местните кафене с помпозно за мястото име „Централ“. Именно там семейният приятел на братята Пламен и Милети Орешарски – Кирил Соколов, предпочита да си пие ракията, когато се върнал от далечно Чикаго. Разказва ни, че се гордее от познанството си с братята Орешарски. Били изключително съвестни хора, каквито в днешно време се срещали рядко.

Милети рядко давал интервюта на журналисти, докато бил директор на Софийския затвор, а откакто брат му бил избран за министър-председател на България, тотално замлъкнал. Причината била, че прочел в благоевградски вестник нещо, което никога не бил казвал. „Брат ми ще подаде оставка до седмица“, това били думите, изведени във вестникарско заглавие, които провокирали мълчанието на Милети.

Адвокатът се затворил в кантората си в Дупница, но през ден прескачал до Бобов дол, където отглеждал десетима кокошки и едно куче.

„Ако търсите наченки на корупция, няма да намерите. Няма за какво да се хванете. Щяха да имат палати, ако бяха злоупотребявали. Апартаментите им са скромни. Къщата – с ограда от мрежа, купувана през 80-те години на миналия век. Портата – желязна, заключена със стар ръждясал катинар. Обичат си родния край и много добре се отнасят с хората.. Милети редовно е в „Централ“, там се храни и пие по ракия. Пламен не съм го виждал много отдавна, почти откакто завърши училище тук. Някой каза, че преди две седмици си бил вкъщи, възможно е, много си милеят с Милети. Двамата имат градина със зеленчуци, които отглеждат с голямо желание. Сами ги копаят, поливат. Трудолюбието са го наследили от своите родители. Майка им работеше в една детска градина. В свободното си време доработваше в местното кино „Ню Йорк“, където късаше билетчета.

Братът Милети Орешавски

Леле, колко се вълнувахме, когато ходехме на кино! За съжаление почина рано, бог да я прости! Свястна жена беше, но имаше проблем със сърцето и това я умори“, разказва съсед на премиера.

Малцина знаят, че Милети и Пламен са братя от един баща, но от две различни майки. „Кръвни полубратя са. Милети и другият брат на Пламен, както и сестра му са от първия брак на баща му Васил. Той беше пожарникар, лека му пръст. Оженил се повторно, защото овдовял и си търсел свястна жена, която да му отгледа детето. Втората му съпруга родила Пламен. Но бяха задружно семейство и всички се обичаха помежду си.

Сестрата на Пламен и най-големият му брат са вече над 60-годишни и отдавна живеят в Пловдив. Отношенията им са идеални. Така че и по това направление няма как да пипнат Пламен. Просто е идеален“, разпалено разправя историята на фамилия Орешарски близък на семейството, който е израснал с Милети и Пламен.

Той лично е щастлив от факта, че съдбата го е запознала с Орешарски още в детските години, когато единственото забавление в бедното им детство била играта на топчета, ластик и карти. Босоноги тичали по ливадите на градчето, но се чувствали щастливи, защото нито парите, нито партиите ги вълнували. Пламен и Милети Орешарски били пълни отличници.

„Орешарски имат роднини в едно село Бадино. Но те са заселници в Бобов дол. Дошли са от село Фролош, Кюстендилско, преди много години. Градът ни в един момент вървеше много добре. Мините изхранваха хиляди семейства. Дори от София пътуваха.

3 автобуса с работници, които тук изкарваха хляба си. Сега западна, всичко се руши. Разруши се и спортната зала, дори болницата ни не функционира. В нея седят само доктори – джипита. Ако има тежък случай, болният се кара в Дупница или в Кюстендил, което е истинско кощунство, като се има предвид, че има работещи мини и миньори. Пламен бил обещал да отвори болницата, отново да я напълни със специалисти, с екип хирурзи, както си трябва. Дано си изпълни думата, той е честен човек. Искрено ще сме му благодарни“, обяснява друг бобовдолец, който се кълне, че знае фамилията от 30 години, но една ловша дума ме може да намери.

„Орешарски са много умни хора. Цялото семейство се отличава с интелект и трудолюбие. Но всички тук сме с комунистическа информация. В Бобов дол е роден и Методи Коцев, един от първите герои на социалистическия
труд. Вече е много възрастен, взима хубава пенсия – миньорска. То добре, че тези пенсии са що-годе големи, та помагат на местните да живеят. Като се прибави и продукцията, която сами си произвеждаме по дворове и ниви, всичко си идва на мястото. Добре ни е и така, макар че може и по-добре да живеем, нямаме право да се оплакваме. Ние винаги ще гласуваме за БСП и ще стоим до последно зад Пламен Орешарски. И да знаете – семейство Орешарски нямат врагове. Израснаха в нищета и мизерия, което ги направи изключително силни и сплотени“, обяснява възрастен дядо.

Оказва се, че няма бобовдолец, който да не харесва Орешарски. Но никой няма идея, откъде произхожда фамилното им име. В двора на съвсем скромната къща на министър-председателя се извисяват два огромни ореха, които Пламен и Милети брулели всяка есен. Най-вероятно орехите във фамилния двор дават името на фамилията.

Напук на европейските правила за свободни кокошки, тези на братята Орешарски са наблъскани в клетка, установи репортерската ни проверка. За тях се грижи кученце с неизвестна порода, което денонощно лае по всичко живо, преминаващо покрай телената ограда. Малкият косматко пази кошерите на Орешарски. Оказва се, че освен да копаят градината със зеленчуци, двамата братя гледат и пчели. Медъткойто произвеждаж пък продават на съгражданите си, които пък били изключително доволни от неговото качество.

„Всичко тук ни е окей. Акациевият мед на Орешарски е превъзходен, чист без примеси. Обичаме ги всички тук, защото са от народната черга. Знаят какво е мизерия, знаят как да се борят, за да оцелеят, и не се срамуват да се трудят“, обобщават важно местните жители, изпълнени с надежда, че градчето им може да живне покрай новия премиер на България.

Със съпругата си Елка

Запознал се с жена си на пенсионерски лагер

Пламон Орешарски е щастливо женен за кардиоложката Елка. Преди да станат семейство с нея били гаджета цели 5 години. Запознали се на пионерски лагер близо до Рилския манастир. Преди да стане премиер, семейството му живеело в тристаен апартамент в столичния квартал „Красно село“. За ремонтите в дома си Орешарски разчитал тотално на себе си – разбирал и от ВиК, и от електричество, лепял плочки и поправял мебели.

Най-голямото му хоби било да събира баджове от събития, където е участвал. От 1996 г. до сега е събрал стотици от български и международни форуми. Освен голям домошар финансистът е и заклет трезвеник. Позволявал си само по чаша вино в компания.

ВИЖ ВИДЕОТО:

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *