Урната с праха на цирковата артистка Деси Кехайова – в караваната й!

Деси Кехайова

  9 години ще се навършат през май от нелепата смърт на цирковата ни артистка Деси Кехайова, вписана в „Гинес“ с изключителните си постижения. Тя пада по време на представление в американския цирк „Ринглинг“ от 25 метра височина. Причината е скъсване на воал от ши-фон, на който е висяла под купола без никакви предпазни съоръжения.

През изминалия уикенд атракцията с мотоциклети „Глобусът на смъртта“ вкара в „Пирогов“ артисти на цирк „Балкански“. За щастие разминават се само с леки рани. Номерът си е рискован отвсякъде и изисква свръхжелязна концентрация, припомнят специалисти. Траекторията е измислена, както се казва, до милиметри. Всяка грешка – човешка или техническа, води до провал.

Салтомортале на колона от седем човешки ръста – световният рекорд на „Трупа Кехайови“ от 1978 г.

Колкото и да е странно, в рискования номер е участвала и Деси Кехайова. В чужбина. Тя даже го представя и като атракция по време на турне на групата „Kiss“. Деспина, както е рожденото име на Деси, застава в центъра на сферата, около която със скорост 110 км/ч се гонят трима мотористи. Водачите си подават точни сигнали с каски. Приживе Деси е участвала и като моторист в страшната гонка. Когато в края на смъртоносния номер каските се свалят, реакцията на публиката е: „Уаа! момиче!“, а смелите мъже са нейният съпруг и двамата му братя. След като Деси загива нелепо, сестра й Гери остава единствената жена в света, участваща в „Колелото на смъртта“.

От тези спомени днес боли. А всичко в живота на Деси е било стремеж към красота… Със сестра си Гери се раждат в семейството на легендарните ни циркови артисти Георги и Ани Кехайови. Тях навремето ги оженил самият Лазар Добрич под купола на „Цирк Добрич“.

„Трупа Кехайови“ са вписани още през 1975 г. в Книгата на Гинес. 20 години те са водеща атракция в американския цирк „Ринглинг“. Дъщерите им се втурват на манежа още като деца. Така завършват и училище – в движение.

За първи път Деси влизав „Гинес“ на 13 – завъртайки 70 обръча. През 1989 г. подобрява рекорда си на 97. Тя е вписана в книгата на рекордите и като връх на прочутата пирамида от 7 човешки ръста, за която „Трупа Кехайови“ получава „Сребърен клоун“ на Цирковия фестивал в Монте Карло.

Индианка от щата Тексас предрича на Деси блестящо бъдеще в цирковото изкуство. Но и прозира някаква опасност, която всъщност премълчава. Местната дава клонче от екзотично дърво и заръчва Деси да го увие в ластик, който да усуче около кръста си. Амулетът трябвало да се носи до зрелост. Момичето стриктно изпълнява повелята и го носи до 18. След което хвърля връвчицата в река Хъдзън в Ню Йорк. Този амулет всъщност е бил опитът на индианката да спаси талантливото създание от черна орис, предполагат близки, след като най-лошото все пак се случва.

 

Щастливото някога семейство с първородна рожба

В цирка сензационната акробатка среща и любовта плод на която са двете и деца. Деси и сестра й Гери се женят за мексиканци, потомствени поколения артисти, с фамилията Еспана. Любопитното е, че съпругът на Деси носи името Иван, макар да няма нищо общо с географските ни ширини.

Сватбата им в Хюстън се превръща в светско събитие №1 в САЩ през 1992 г. Ритуалът се предава от 9 от най-водещите телевизии. Включват ги даже на живо в централните новини. Бракосъчетанието се подготвя 5 месеца като феерично шоу. Булката слиза от бяла каляска с позлата, теглена от расови коне. Водач на каляската е баща й Георги Кехайов. Иван и Деси също се женят под купола на цирка, само че за разлика от родителите й почерпката съвсем не се изчерпва с лимонада и домашна ракия. Само роклята на младоженката струва 5 хиляди долара, а разходите са над 35 хиляди. Под купола на цирка присъстват 13 хиляди зрители
които стават съучастници на зрелището.

Уви, пак многохилядна тълпа става свидетел на инцидента по време на гастрол в Сейнт Пол, щата Минесота, когато се къса воал от шифон и 32-годишната атлетка губи живота си, оставяйки две сирачета – дъщеричката Зоре (сега на 17) и синът Сиан (вече на 14).

Сватбата на загиналата акрсбатка бе като приказна церемония

Известно време след смъртта на майка си малкият я сънува в сън, който го кара да почувства прегръдката й от другите вселения. Видението служи за сюжет на спектакъл в памет на Деси, за която цяла Америка тъгува. Програмата радва и разплаква зрителите няколко години. Урната с нейния прах стои като пазител на доброто в семейната каравана. В софийския дом на родителите й гори пламъче пред снимката й. До нея вече три години е портретът на бащата Георги Кехайов, починал на 72.

„Грешката не е нейна – коментира приживе Кехайов. – Поради големите й успехи „Ринглинг“ й предложи контракт за 2+2 години. По това време тя работеше с известния номер „Шифони“. Представляват платна, спускащи се от купола на цирка и на които се правят най-различни упражнения. Тя създаде този номер и още много други циркове, даже и „Солей“, направиха такива комбинации. За огромно съжаление тя пада по невнимание на техническия персонал. Ако се случи цирковият артист да падне веднъж, то падането е жестоко. Там не съществува охраняваща мрежа, нито въжета. Порати това се случи този нещастен случай с нея. Нека Бог да я прости“.

Тъгата на съпруга на Деси е толкова голяма, че той се отказва да съди американския цирк „Ринглинг“. Нищо, че адвокати му подшушвали, че може да прибере 6 милиона в зелени банкноти. „Бизнес със смъртта на най-свидния човек няма да правя“, отвръща мексиканецът Иван.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *