Ана-Мария Тонкова, малко преди края: Какво ще правите без мен!

Ана-Мария знаела, че няма спасение за нея, но въпреки това до последно не се разделила с усмивката си
Ана-Мария знаела, че няма спасение за нея, но въпреки това до последно не се разделила с усмивката си

  Ана-Мария Тонкова е знаела, че е нелечимо болна и че си отива. Приела това като неизбежно и в един момент отказала да се бори.

„Какво ще правите без мен, като умра!“, въздъхнала още през май пред колеги от БГ радио. Същия месец тя е на крака, мобилизирана за годишните награди на медията. Изпълнителната директорка на музикалното радио пътува за Благоевград, където се провежда церемонията насред градския площад.

Тогава само шепа посветени в голямото й изпитание знаят, че тя е оперирана от рак на дебелото черво. Журналистката ляга под ножа през ноември 2012 г. с надеждата, че ще пребори тумора, който й откриват след посещение по спешност в „Пирогов“ в резултат на прекарана криза.

Направената веднага операция е последвана от задължителната химиотерапия. Проведените курсове уж гасят огнището на рака, обаче отслабват имунитета й бавно, но сигурно.

Ана-Мария Тонкова с близначката си Мари-Анна
Ана-Мария Тонкова с близначката си Мари-Анна

В същото време плъзват разсейки и към съседните органи. Положението става безнадеждно. Тонкова спира да ходи на работа. От вкъщи помага с каквото може на радиото, но полека-лека силите я напускат. Накрая тежи 40 килограма.

Въпреки ада, през който минава, тя намира сили да се усмихва, твърдят близките й. Рождения си ден през юли празнува заедно с близначката си Мари-Анна, родена 20 минути по-рано, която е архитект. Имат и по-голям брат, строителен инженер и проектант.

Двете сестри са заедно до последно – Ана-Мария живее предимно при нея, след като се разбира за жестоката болест.

Дистанцирайки се от дома си, радиодамата се опитва да спести кошмара на своите син и дъщеря – Александър и Виолета, разликата между които е 11 години в полза на момичето. В нощта на раздялата Тонкова е също в дома на близначката си.

На опелото в църквата „Света София“ пристигнаха десетки представители на музикалната гилдия. Там бе и генералният директор на БНР Радко Янкулов, с когото са редови журналисти в миналото, натрупали 16 години стаж и опит на „Драган Цанков“ 4. Тя бе редактор на „Пулсиращи ноти“ и водеща на „Тик-так“. Напуска БНР през 1992 г., за да бъде сред основателите, с Радко Янкулов, на проспериращото няколко години радио „Експрес“. През 2000 г. се присъединява към основателите на БГ радио.

Ана-Мария Тонкова По-впечатляващи обаче бяха отсъствията на поклонението – на изпълнители, за чието налагане тя има огромен принос. Хората, които наистина тя създаде и утвърди като звезди, не се появиха на поклонението.

„Къде са нейните фаворити Руши Виденлиев, Графа, Дони и Нети, Любо Киров от „Те“, Орлин Павлов, Миро и Галя от „Каризма“, Мария Илиева, Дичо?

Нали заради тях останаха на заден план много други млади и стари певци и групи“, питаха се възмутени странични наблюдатели. По-възрастните изпълнители бяха наистина скандализирани от отсъствието на най-протежираните от Ана-Мария певци.

„Неблагодарници! Няма извинение за отсъствието им“, процеди през зъби известен естраден деятел.

Ана-Мария Тонкова е родена на 13 юли 1951 г. в София. Завършила е средното музикално училище.

„Любомир Пипков“ и специалностите „Пиано“ и „Теория на музиката“ в Държавната консерватория. В някои медии се появи информация, че Ана-Мария Тонкова е починала на 55 години.

Стари колеги от БНР на пенсионна възраст потвърдиха, че известният музиковед си е отишла от този свят на 62 години. Ани просто е младеела с усмивката си и благодарение на музиката. Директорката на „БГ радио“ ще бъде кремирана, съобщиха приближени на семейството й.

„Не знам как ще продължа без нея. Много страдам, много“, нареждаше през сълзи близначката й Мари-Анна.

Научи от приближени източници, че покойната радиожурналистка е починала заради твърде агресивна химиотерапия, която са й приложили лекарите. Роднините й обаче не желаят да влизат в излишни конфликти с медиците.

Още сензации:

loading...

2 Отговора за "Ана-Мария Тонкова, малко преди края: Какво ще правите без мен!"

  1. Pingback: 2necktie

  2. Albertojon   26.02.2023 at 11:51

    You actually mentioned this effectively.

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *