Акушерка столетница изродила над 1000 бебета, няма нито едно починало

 

Елисавета Стоева помни всичките си бабувания

  Баба Елисавета Стоева на 97 години от петричкото село Самуилово, е първата баба акушерка у нас. Благодарение на нея в миналото бял свят са видели около хиляда бебета. Баба Елисавета е родена в далечната 1915 г. и от 40 години бабува на повикване по полето и по селските къщи. Винаги използвала ръкавици, носела си и собствени инструменти. В ръцете й са проплакали над 1000 бебета, а точната им бройка и тя не знае.

Колко деца са унищожили, а на нея нито едно не й е умряло, а толкова много е избабувала! Нито едно бебе не е оставила. Всичките ги къпела до 14-ия ден, не давала на майките им, разказва акушерката ветеран.

Научила се как се израждат бебета в петричката болница, по време на бременноста си с дъщеря й Светла. Тогава решила да вземе занаята, тъй като в селото й нямало акушерки и родилни домове. Записала се на акушерски курсове в Разлог, подготвила документите си, но закрили курсовете и баба Елисавета започнала да се обучава по дебелите книги. Макар че учила само до седмо отделение, тя седяла месеци наред в петричката болница, където помагала с каквото може на акушерите и се учела от лекарите.

Докторът, който я обучавал, й подарил акушерски комплект инструменти и ръкавици.

Въпреки че наближава 100-те, баба Елисавета помни всички бебета, които са дошли на бял свят с нейна помощ. Последното от тях проплакало по пътя. В нейното село си ги записвала на една тетрадка, която държала на тавана в един сандък, разказва баба Елисавета. В един момент спряла да си води статистика за броя на новородените, но според нейни пресмятания били около 1000. Самата тя се радва на 7 внуци, 6 правнуци и 1 праправнук.

Възрастната акушерка има собствена философия защо днес жените все по-трудно зачеват. Въпреки напредналото си ЕГН старицата все още помага на бездетни да се сдобият с дете. Какво като била стара. Още прави масажи за забременяване. Според нея жените не могли да имат деца от ранната любов. Не било заради стреса и лошата храна както разправят. Днешните млади много отрано започват да правят любов. Ходели с момчета, после ги било срам от майките им и помятали, казва старицата.

Тя има и собствена рецепта за досадното повръщане при бременните. „Един лимон се изстисква в литър вода. Разбърква се с 250 грама захар и се пие“, казва акушерката.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *