Актрисата Златина Дончева: Парцалев ми е искал с*кс!

Златина Дончева и Стояна - два стожера на Сатиричния театър

  Георги Парцалев е мечтаел за нормален семеен живот – със съпруга до себе си и с жена. Това свидетелства неговата колежка Златина Дончева. Живата легенда на Сатиричния театър пази мили спомени за любимия колега. Освен че са играли съпрузи на сцената, между тях е имало особено привличане. На турнета винаги сядат един до друг и си говорят, докато Златина заспивала на рамото му. Предразсъдъците за Парцалев и това, че вече е била семейна, попречват на тяхната връзка да се осъществи като алхимия между мъж и жена. Но пък нищо не е било в състояние да отрови тяхното искрено приятелство, за което давност няма.

Златина Дончева м Георги Парцалев играят семейство през 1976 г. в пиесата „Енергични хора“ от Василий Шукшин на режисьора Борис Спиров, Пацо е в. ролята на хитрец, направил мръсни пари от черна борса. Съпругата му – суетна жена, редовно е глезена с перли и скъпи палта, в образа на кокетка младата Златина е издокарана в къс черен комбинезон, в сцена от пиесата Парцалев н разсъблича, крещейки: „Махай ги тия дрехи, аз съм ги купувал!“. И започва да разкопчава полата й, прибрана с телено копче.

„На всяко представление ръцете му трепереха и копчето се късаше – спомня си Златина. – Един дем му казвам: „Пацо, бе, по-спокойно, защо бързаш, защо ти треперят ръцете?“.А той: „Амчи, то туй плът ли е, като те пипна, се разтрепервам.

Георги Парцалев

Още има живи очевидци на случка от кафето на Сатирата. Седнал с колеги и приятели, Парцалев се радва да види, че влиза Златина, тя отива и го поздравява.

Той се обръща към цялата компания и казва натъртващо: „Ето това е единствената жена, която страшно съм харесвал и съм пожелавал!

 

Децата – голямата му болка

Болката, че няма свои деца, Георги Парцалев лекувал с жестове към чужди хлапета, включително и към нейното, свидетелства Златина. Помним го и като смотания добряк чичо Манчо от комедията „С деца на море“, в която играе и частица от себе си.

Като малък нейният син Ивайло се снима в „Петимата от Моби Дик“ и „Таралежите се раждат без бодли“. Парцалев също участва в „Моби Дик“ и още преди да започнат снимките на морето, той специално идва в дома на Златина, за да се сприятелят с хлапака. Малко несръчно извадил надуваема лодка, която след разпъване заела половината стая, за радост на малкия. „Нека се учи детето да плува!“, казал Пацо. „Къде ще се учи тук?“, зачудили се родителите. „Няма значение!“, отвърнал Парцалев.

Парцалев и Златина играят семейна двойка в „Енергични хора"

Снимките се правят в Несебър, но артистите са настанени в Слънчев бряг. Там Парцалев кани всички деца от филма в най-големия и най-хубавия ресторант. Те полудяват от радост – хапват кебапчета, картофки, сладолед, кока-кола. „Чичо Парцалев е много добър, мамо!“, казал синът на Златина, като се прибрал.

На снимките Ивайло трябвало да се разплаче. Режисьорът Гриша Островски предложил да му цапнат два шамара, вместо да му слагат глицерин в очите. Парцалев скочил: „Няма да биеш детето!“. С ударение на първото „е“ и с много любов произнасял думата дете.

 

Изкушения с куфарчета пари

След гостуващо представление в Пловдив народните любимци са настанени в хотел „Тримонциум“. Пацо кани Златина на вечеря. Черпи не само нея, но и половината бар. Келнерите са щастливи от щедрите бакшиши. Въпреки привидното разсипничество, актьорът бил като магнит за парите. Принципът „Колкото повече, толкова повече!“ действал със страшна сила. Взаимните му симпатии с финикийските знаци били пословични, затова, когато пътували, на него колегите делегирали да урежда финансовата част. От театрите той си тръгвал с черно куфарче с пари, които после внасял в Концертна дирекция. Но какво изумило Златина?

„Тръгнахме да се прибираме. По коридора на хотела той ме спира и ми казва: „Ма ти в тъз стая ли си? Аз пък съм в съседния апартамент, сам. Ти с кого си?я. Казвам, че съм с гардеро-биерката. „Да, ама – казва той – тя се е прибрала рано и ти няма да можеш да спиш!“ „Защо така мислиш? – учудвам се аз.“ „Амчи тя ако хърка? Виж какво, аз те каня в моя апартамент! Имам голяма спалня…“ От което аз замрях! Чудех се как да откажа. Смотолевих, че съм изморена, че ми се спи… А той: „Виж какво сеа, тая чанта е пълна с пари. Ще изсипем куфарчето и ще сортираме парите през нощта – по петолевки, по десетолевки, другите…“

Измъкнах се с думите, че нищо не разбирам от финанси. А той кавалер – целунахме се само по бузите и се разделихме по приятелски!“

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *