Шеф на БНБ спестява по 10 000 лв. на месец

Калин Христов

  Икономическият анализатор от „Отворено общество“ Георги Ангелов и неговият кум Калин Христов, подуправител на БНБ, са били сред най-доверените съветници на Симеон Дянков, разказаха служители във финансовото министерство.

Според запознати именно Ангелов и Христов съветват Симеон Дянков да спре плащанията към бизнеса веднага след като правителството на ГЕРБ започва работа. Това доведе до сериозен спад на ликвидността на просрочените задължения и нарастване на междуфирмената задлъжнялост. В резултат сривът на икономиката ни се задълбочи.

Любопитно е, че данните от декларацията пред Сметната палата на Калин Христов за 2013 г. не са оповестени, което се изисква по закон. Като член на УС на БНБ и министър на финансите, той е длъжен да подаде декларация. Това е странно, при положение че за предишни години Христов е подавал такива. В тях също се откриват интересни неща. Като подуправител на БНБ, Калин Христов е на договор за управление. Неговото възнаграждение не се обявява публично, но е доста по-голямо от това на министър-председателя и президента.

През 2011 г. той декларира депозити за 264 298 лв. През 2012 г. обявява 394 419 лв. депозити с произход заплата. Само за една година те са нараснали със 130 121 лв. Само от спестявания от заплата, като заедно с това е успял да изплати и 3300 лв. от главницата на кредит. Сметките показват, че Калин Христов е спестявал над 11 000 лв. на месец. Колкото и голяма да е заплатата му на държавен чиновник, едва ли само с нея може да се постигне това, а политическата му обвързаност с ГЕРБ е повече от очевидна, което е доста далеч от критериите за отговорния държавен пост, който заема.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *