Шефът на НСО работел за Боби Цанков

Тодор Коджейков
Тодор Коджейков

  Шефът на НСО Тодор Коджейков, чиято оставка от шефския пост в държавната служба за охрана искат настойчиво от БСП и „Атака“, е бил лична охрана на разстреляния Боби Цанков. Генералът не само пазел гърба на свързания с подземния свят радиоводещ, но и лично подбирал сред своите колеги подходящите телохранители за работа при него, твърди отлично информиран източник.

Кандидати за работа при Цанков не липсвали, защото покойният журналист бил щедър. Не се стискал да брои по 150 лева само за няколко часа работа. При него се ходело за доста кинти, затова за сигурността му се грижели най-добрите професионалисти от НСО, подбрани лично от Коджейков. Никой не се и замислял, че Боби Цанков е с условни присъди и куп дела за измами, че е тясно свързан с мнозина от подземния свят, начело с наркотрафи канта Антон Милтенов – Клюна, който също завърши живота си с куршум в главата.

Боби Цанков стигнал до услугите на асовете от HCО, след като неизвестен мъж го заплашил със смърт. Ден по-късно пред дома му вече го чакал „Мерцедес“ със синя лампа на покрива.

Боби Цанков е убит на 5 януари 2010 г. в центъра на София, отивайки на среща с адвоката си
Боби Цанков е убит на 5 януари 2010 г. в центъра на София, отивайки на среща с адвоката си

Служебната кола, с която отпътувал тогава до радиото, се оказала на главния прокурор Никола Филчев, който по това време бил в чужбина. „Ето така започнаха реално моите контакти с НСО!“ – разказва приживе самият Боби Цанков. Той е дискретен и никога не е назовал името на Коджейков, но всичките му познати са наясно, че точно днешният шеф на НСО организира охраната му. Даже няколко месеца лично е работил при него. За това свидетелстват и техни общи снимки, една от които е от дискотека в Студентски град през 2003 г.

Далаверата на офицерите и шофьорите от НСО обаче е разбита през 2004 г, когато срещу радиоводещил е извършен атентат. Боби е леко ранен, но скандалът гръмва с всичка сила – оказва се, че бодигардът му е служителят от НСО старши лейтенант Венцислав Христов. Тогавашният главен прокурор Никола Филчев обясни пред медиите, че Боби Цанков се е возил не само в неговата служебна кола, но и в колата на президента и на министър-председателя. Карали го личният шофьор на президента Първанов, охранителите на Никола Филчев и екипът на Симеон Сакскобургготски.

Аферата взема неудържими размери и тогавашният шеф на НСО ген. Димитър Владимиров уволнява една дузина служители. Главният бодигард на радиоводещия – Тодор Коджейков, обаче остава в сянка. Така бившият национал и майстор на спорта по академично гребане не само че не се разделя с НСО, но и върви нагоре. Той става личен бодигард на Бойко Борисов по времето когато той е столичен кмет. Борисов го лансира и след като става премиер. При управлението на ГЕРБ Коджейков се издигна до шеф на НСО. Той самият обича в интервютата си да подчертава, че като лейтенант е охранявал президентите Желю Желев и Петър Стоянов. Пет години е работил и в сектор „Делегации и гости“, който се занимава с държавните

Убийството на Боби Цанков
Убийството на Боби Цанков

мероприятия и визитите на чужди делегации, и покрай това е бил в охраната на покойния папа Йоан-Павел II при визитата му в България.

Тази година през януари Коджейков отказа да подаде оставка след безпрецедентния провал на НСО с опита за покушение над лидера на ДПС Ахмед Доган. Следващият му гаф е опитът да скрие от парламентарната комисията за „Авиоотряд 28″ данни за пасажерите в правителствения самолет, разкриха депутати от БСП и „Атака“.

Той насъбра недоволство и заради нощта на блокадата на парламента. Според депутати от БСП поведението на офицерите от НСО било доста странно през онази нощ. Коджейков дори беше заподозрян, че е „къртица“ на Бойко Борисов. Шефът на НСО е в тесни отношения и с президента Росен Плевнелиев, който в момента е „гърбът му“ във властта.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *