Шефът на ДРВВЗ Станимир Пеев трупа богатство от обществени поръчки

Станимир Пеев

  Шефьт на Държавма агенция “Държавен резерв и военновременни запаси“ (ДРВВЗ) печели милиони от обществени поръчки.

Семейната фирма на Станимир Пеев „Мултифорс“ получава апетитни договори за охрана на различни институции и обекти на МО. Дружеството сключва контрактите без конкурси, а чрез пряко възлагане от МО. Това е възможно, тъй като през годините различните министри на отбраната се позовават на текст от Закона за обществените поръчки (ЗОП), който им дава право да възлагат директно договори, ако това касае националната сигурност. По тази схема „Мултифорс“ се оказва сред фирмите, предпочитани от МО, показва справка в сайта на Агенцията по обществени поръчки.

Възходът на семейното дружество започва, когато Станимир Пеев става кмет на столичния район Панчарево през 2007 г. Тогава той прехвърля „Мултифорс“ на съпругата си Магдалена и тя става негов едноличен собственик, фирмата се оказва сред фаворитите на МО и получава сигурни приходи от договори за охрана на военни обекти за няколко години напред. Според запознати това става не без контактите и влиянието, които бащата на Станимир Пеев – Димитър, имал в МО и МВР. Димитър Пеев дълги години бил преподавател в Академията на МВР в кв. Симеоново. Бизнесът на фамилията се развивал успешно и заради близките й контакти с вътрешния министър Цветан Цветанов. Пееви и Цветанови били роднини по женска линия. Съпругите на шефа на резерва и на министъра били далечни братовчедки, твърдят техни познати. Очевидно Пееви добре осребряват връзките си със силните по деня.

Само по една от поръчките на Военното министерство дружеството на Магдалена Пеева взема договори за над 210 хил. лв. Парите са за охрана на обекти на МО в различни части на страната до 2013 г. Те са отпуснати от МО на „Мултифорс“ само година след като Станимир Пеев оглавява „Държавния резерв“. Пак по същото време съпругата му сключва още няколко контракта за същата услуга, които са за повече над 700 хил. лв. Две години по-рано „Мултифорс“ има поръчки от МО за над 2 млн. лв. за охрана на военни обекти в София Сливен, Ямбол, Благоевград и др., показа справка в Агенцията по обществени поръчки.

Последният договор, който дружеството сключва през август 2012 г., е с Университета за национално и световно стопанство (УНСС). Той отново е за охранителни услуги. Срещу 3 млн. лв. „Мултифорс“ трябва да се грижи денонощно за сградите на ВУЗ-а. Срещу парите фирмата на Пееви трябва да извършва денонощна охрана на територията на УНСС, на обекти на ВУЗ-а в Студентски град и на 12 общежития. В договора е записано, че освен това „Мултифорс“ се ангажира с охраната на пари, ценни пратки и товари през следващите пет години, фирмата на Магдалена Пеева печели и търг на Областната управа на София за охрана на държавни обекти. Сред тях е Административната сграда на ведомството на бул. „Витоша“ в София, пункт за управление в ботевградското село Трудовец, друг в с. Разлив, складов район в землището на ихтиманското село Пауново. Стойността на контракта е 271 908 лв. и е за три години.

Още сензации:

loading...

Един отговор за "Шефът на ДРВВЗ Станимир Пеев трупа богатство от обществени поръчки"

  1. natalielise   23.07.2019 at 22:15

    This piece of writing gives clear idea for the new people
    of blogging, that actually how to do running a blog.
    natalielise plenty of fish

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *