Шарлатанка ли е сензорката Мая Попова, издънила се с последните земетресения?

Мая Попова

  Мая Попова, прос­лавила се с дар­бата си да пред­сказва земетресения, беше анатемосана пре­ди време, че се е издъ­нила и не е дала вяр­на прогноза за труса, който разлюля София и Перник.

 Така наречената жена сензор заяви ден преди трусовете за сто­личен всекидневник: „България е пощадена. Тук не се очаква нищо сериозно“.

 По този повод тя бе наречена от мнозина шарлатанка.

 „Не го усетих като за 5,8 по Рихтер, а като 4,5-4,8″, опита се да се оправдае Мая Попова. И дори похвали „сградния фонд“ на страната, за­щото постройките из­държали на люлеенето.

 Попова твърди, че през април дала прог­ноза в интернет, че очаква трус към 20 май.

  Защо обаче не е пов­торила предсказанието си и ден преди земетръ­са, остава загадка.

 Любопитното е, че жената сензор заяви след това, че земята вече е спокой­на и нови трусове няма да има. На следващия ден Перник бе разлюлян отново със сила 4 по Рихтер.

 За да замаже новия си гаф, Попова пусна след това в сайта си прогноза за разруши­телно земетресение, което взриви България и най-вече миньорския град.

 Тя предупреди да очакваме силен трус в периода 27-31 май и не по-късно от 5-15 юни. Зловещото предсказа­ние бе написано послед нощ на 27 срещу 28 май.

 Злокобните прогнози на „сензорката“ вбеси­ха най-вече препатилите перничани, някои от които заявиха, че ще пуснат жалби сре­щу Мая да се изправи пред съда.

  „Писна ни от разни врачки, които се гаврят с паниката и страха на хората и създават още по-голяма суматоха“, гневят се хората.

 Самата Мая твър­ди, че предсказва бед­ствието чрез тялото си. Крайниците и торсът й били като карта, по коя­то можело да се раз­чете къде ще има по-висока сеизмична ак­тивност.

 Дарбата й се прояви­ла през 1994 година, когато работела като жур­налист. Тогава започ­нала да усеща пареща болка в ребрата. Само след няколко минути чула по радиото, че е станало тежко земетре­сение в Япония. След няколко дни имала по­добно усещане, което й подсказало за разлюляване в Шабла.

 Тогава решила, че има някаква връзка между болките й и пре­местването на земните пластове. Жената сен­зор твърди, че болки в краката й чертаят сил­ни трусове на Балкани­те и в Европа. Лявата й ръка представлявала Азия, в частта към реб­рата е Япония и приле­жащите й острови. Дяс­ната ръка е Америка.

 „Прогнозите ми са доста точни, но в бъ­деще няма да се зани­мавам така активно с предсказване на земе­тресения“, твърди По­пова.

 „Пълен абсурд е зе­метресенията да се предсказват. Ако това беше възможно, по све­та щяха винаги да се вземат мерки, преди зе­мята да се разлюлее“, коментират учени от БАН опитите на когото и да е да вещае при­родните бедствия.

Още сензации:

loading...

10 Отговора за "Шарлатанка ли е сензорката Мая Попова, издънила се с последните земетресения?"

 1. Галин   01.06.2012 at 13:17

  Защо говори такива глупости, само стресира хората още повече :X:X:X

  Отговор
 2. Ирина   02.06.2012 at 14:17

  Жената пише това, което усеща и след което в повечето случаи става земетресение някъде. Отидете на страницата и – Мая Попова, влезте в Архив и се убедете сами в прогнозите и, само в случай че решите да я плюете.Иначе вашето си е чиста проба човешка злоба. Като не го разбирате, по-добре да го отречете.Като оня българин дето рекъл „Е, те такова животно нема!“, пред жирафа в зоологическата градина.
  Защо не била предупредила! Че длъжна ли е? Тя само споделя повторението на усещанията си. Да не е отишла в някой вестник и чукайки на вратата да е настоявала да я цитират! Ама, че сте и вие! Който иска да чете и да вярва, да се плаши или да се пъчи на Майката природа. Вас ежеминутно някой ви лъже и не се опълчвате, ама тук сте герои на хуленето. И не прави чест на медиите, които я „цитират“ да използват подобни изрази срещу човек, очевидно действащ в полза на другите. Ние сме царе на тъпченето на инакомислещите. Не е случаен вица за българския казан в Ада. Стадото не търпи различните…Жалко. На Мая благодаря. Преди години предрече земетресение в друга страна където беше близък мой човек и се случи. След 3 дни! А и Ванга я плюеха, отричаха дарбата и и следяха кой ходи при нея, а после се оказа, че не един и двама от същите тези хора са правили пътека нататък…Отворете си очите и не се оставяйте да ви манипулират!

  Отговор
 3. Ирина   02.06.2012 at 15:14

  Галине, Вие къде прочетохте за прогноза „разрушително земетресение“ и то конкретно за Перник, както този източник -senzacia.net пише малко по-горе. Отново предлагам – вижте какво пише на страницата си тази жена. Ще я цитирам, но странно, че се приема за истина написаното в някоя медия, а не се чете от източника на предвиждането:
  „В РЕЗЮМЕ ще кажа ,че се опасявам в следващите няколко дни и до две седмици най-късно на територията на страната да има СИЛЕН ТРУС съпоставим с досегашните стойности/виж горе/….Оставям ви с надеждата че ВСИЧКО ЩЕ СЕ РАЗМИНЕ С НАКОЛКО ПО-СЛОБИ ОСЕЗАЕМИ ТРУСОВЕ КАКТО ТОВА СТАНА В ИРАН /виж ПОСТ 18-ти АПРИЛ/ЗА КЪДЕТО ПИСАХ 5.5Р-6.4Р.“ -край на цитата. Да ме извини Мая, защото е помолила да не се препечатва от страницата.
  Така, че вижте сами истината и преценете дали Ви манипулират.
  Не прави чест на авторите на горното да поместват неверни данни, причина наистина за паника, а и за дезинформация.Тя пише, че не е гадателка, екстрасенс и нищо подобно на тях. Бабите ни казваха – ще вали, „въртят“ ме ставите. Смятам, че това е нещо подобно. Престанете да изсипвате озлобление към човек, който споделя с нас не особено приятни за слушане неща.

  Отговор
 4. Марияна   04.06.2012 at 12:01

  От доста време следя страницата на Мая Попова. Има доста висок процент на познаваемост. Това, което не ми харесва е непрекъснатото и хленчене, а реакцията и след обвиненията от страна на перничани силно ме разочарова. Когато имаш дарба и си убеден в нея, трябва да имаш смелостта да застанеш напълно зад думите си. Без да ти пука дали има хора, които не ти вярват или които не те харесват. Нейната реакция беше като на обидено дете, което прави нещо единствено, за да получи потупване по рамото. А дарбата и е,за да служи на хората. Има страшно много хора, които и вярват, които следят редовно прогнозите и тази реакция, че спира с прогнозите за България е огромно предателство към тях.

  Отговор
 5. йонко   05.06.2012 at 7:55

  Мая познава на 80 процента влезте в сайта и направете справка с архивите и ще се убедите!

  Отговор
 6. Дивен   09.06.2012 at 11:47

  Казваме на децата си – Не пипай, ще се изгориш. То не пипа и не се изгаря. Къде е разликата между предсказание и предупреждение. Понеже живеем в информационен свят и сме достатъчно знаещи, знаем и силата на самата информация. Физиците имат проблем, че експериментатора влияе на експеримента. Защо не погледнем на тези предсказания като на предупреждения които ни спасяват. Нека се радваме, че по някакъв начин информацията се преподрежда и събитието не става. Какво ни пречи в деня на събитието да излезем на улиците, да наредим масите и да се повеселим. На кого ще навреди? Ако в момента когато трябва да стане трусът ние прощаваме на другите… и те на нас…
  Вместо да осъждаме защо не разберем, че такива като нея има много и те смеят да споделя, за да не бъдат обвинени. В същият момент медийните заглавия по същият начин върху съзнанието ни – шокиращо. Можем ли да ги дадем под съд за това. Същият приом се използва и от политиците…
  Хора, нека се научим на толерантност, защото съвършенството на света е че дава възможност на всеки да бъде прав. Ние хората сме част от това съвършенство и нека не бъде съдници на нещо което е извън нашите възможности да го проумеем.

  Отговор
 7. ivan   14.06.2012 at 12:43

  Дали учените могат да предсказват земетресенията? http://www.actualno.com/columnist/article/id/57/author_id/29

  Отговор
 8. бяла   20.06.2012 at 17:21

  Не разбирам защо е това отношение към жената. Защо когато се появи такъв човек като нея, бива осъждан и пратен на клада. В кой век сме бе хора? Приемете че има по различни хора от вас. Евала че казва за тези неща открито, в предвид аудиторията от хора, изпълнени с невяра и злоба и егоизъм. Както ни търпи Природата, така и ние ще търпим. А към неверниците ще се обърна с думите: казвахте че лудата предрекла земетресение,а бягахте. защо като е луда вярвате?

  Отговор
 9. Антон   30.06.2012 at 21:59

  Това е то – пророк няма почет в родината си – Иисус Христос го е казал! Ако погледнете внимателно на сайта на Мая, ще видите, че тя дава прогнозите с уговорката, че още не е разучила дарбата, която има. Още повече – не може да назове точно даден град (за съжаление). Аз съм благодарен на Бога, че има хора в България дето имат дарбата да ни иформират за разни предстоящи събития, които може да се окажат по-опасни от обикновеното. Когато Мая предупреди за предстоящ силен трус на територията на страната се изплаших доста и това ме обърна по-силно към Бога – ЕТО ТОВА Е ПОЛЗАТА ОТ ПАНИКАТА! Който иска нека я плюе, аз мога само да кажа: „Благодаря ти Мая, моля те бъди с нас и занапред! Не обръщай внимание на тези, които търсят да се хванат за някоя грешка, но бъди с тези които те подкрепят!“. Мога само да кажа убедено – независимо от това какво ще си помислите – от онзи момент се молих усилено и с голяма надежда Бог да ни пощади – и Той го направи! Вярвам, че не съм бил само аз, защото Бог едва ли ще се вслуша на молитвите на един грешен човек, но ако повече грешници се обърнем към Него с просбата да ни помилва – и ето – чудото става! Сега само да не кажете – „Ето – прогнозите на Мая за силен трус пропаднаха.“ Освен да се зарадвам и да благодаря, че е станало така и че може би молитвите ми са чути, друго какво да кажа – то си става ясно от самосебе си.

  Отговор
 10. Васил   17.07.2012 at 8:59

  Според мен е крайно време да има публични процеси срещу такива „предсказатели“. Да се вкарат в затвора за дълго време. Това е безобразие, да се гаврят с нещастието на хората.

  Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *