Човекът на Цветанов, Валентин Николов продава дипломатически имоти без пари

Зам.-министърът на икономиката Валентин Николов

   Далавера с имоти се завихря преди продажбата на „Агенция дипломати чески имоти в страната“ (АДИС). Според отлично осведомени източници в най-скоро време от АДИС ще бъдат извадени над 20 апартамента. Те ще бъдат прехвърлени на Министерството на външните работи и на Областната управа в София. По този начин престижните апартаменти в едни от най-хубавите квартали на столицата ще могат да се продадат на силно занижени цени на „свои“ хора.

Подобни афери с евтини апартаменти не са нещо ново. Те се правят от години в АДИС, която по-рано се казваше „Бюро за обслужване на дипломатическия корпус“ (БОДК).

Бившият скандален шеф на „Информационно обслужване“ Азер Меликов например се оказа, че се е сдобил с жилище на безценица в дипломатическите блокове на ул. „Жолио Кюри“. Ниската цена на имота беше изчислена под вещото ръководство на тогавашния директор на дипломатическите имоти Диян Кавръков.

Един от най-дълго задържалите се шефове в БОДК – Петър Драшков, който управлява бюрото от 1993 до 1997 г, също е уличен от Сметната палата в различни нарушения, свързани със скъпарските имоти. Дори ревизиите тогава са дадени в прокуратурата. Няма информация от това да е произлязло дело.

Цветан Цветанов

  Най-голям брой евтини апартаменти от фонда на БОДК са разпродадени по времето, когато външен министър е Надежда Михайлова. Тя издава заповед, според която 50% от стойността на жилищата може да се плаща с компенсаторни записи а в онези времена те се продават буквално за жълти стотинки.

Грандиозна далавера с имоти тече и по време на царското правителство. Появява се списък на 43-ма служители от Външно министерство, облажили се с евтини жилища. На първо място е бившият шофьор на линейка в Хасковските минерални бани Яшарали Ахмед, издигнал се до поста главен секретар във Външното министерство по времето на Соломон Паси. Той се настанява в елегантен апартамент на ул. „Жолио Кюри“ в столицата, получен буквално като „подарък“ на силно занижени цени. Другите служители в списъка също се сдобиват с огромни апартаменти в най-хубавите райони на София на цени от 50 хил. лв. до 70 хил. лв.

АДИС сега разполага с около 240 апартамента в „Изток“,  центъра на столицата,   „Лозенец“, „Гео Милев“, „Яворов“, резиденции на бул. „Симеоновско шосе“, дипломатическия клуб в Бояна, ловна вила в Боровец, почивна станция в Златни пясъци, а също и земи в най-скъпите райони. Освен това агенцията има подземни гаражи и охраняеми паркинги.

Решението да се продаде АДИС беше взето в края на миналата година. Предложението беше внесено от тогавашния зам.-шеф на икономическата комисия Валентин Николов от ГЕРБ, който сега е зам.-министър на икономиката и е дясна ръка на Цветан Цветанов. Мнозина депутати тогава не бяха съгласни, защото във време на криза АДИС ще се продаде на безценица. Валентин Николов обясни, че агенцията не е от стратегическо значение за страната, а парите от нея ще се влеят в прословутия Сребърен фонд и в бюджета. Още тогава не случайно тръгнаха слухове, че приватизацията е спазарена предварително

Като потенциални купувачи се споменаваха имената на собственика на Корпоративна банка Цветан Василев, бизнесмените братя Домусчиеви и други.

В „крайна сметка през ноември 2011 г. агенцията беше извадена от забранителния списък за приватизация заедно с „Военно издателство“, и „Аудиовидео Орфей“.

Все още обаче не е направена оценка  на АДИС.

Деликатна причина, която усложнява приватизацията, е, че агенцията управлява имоти, в които са настанени дипломати и посолства и те са пълни с „бръмбари“.

Затова според източниците, АДИС ще бъде продадена на българска, а не на чужда фирма.

Към кандидатите ще бъде поставено условие за достъп до класифицирана информация.

Още сензации:

loading...

5 Отговора за "Човекът на Цветанов, Валентин Николов продава дипломатически имоти без пари"

 1. Име (задължително)   06.04.2012 at 7:03

  Кога стана тоя заместник министър и кога почна да върти далаверите!
  Сега вече става ясно защо обикаляше телевизиите и не спираше да говори, като латерна!

  Отговор
 2. Лора   13.08.2013 at 16:48

  Това, което се случва с АДИС се случи преди време с Дипломатическия клуб в Бояна. Там се натресе Д.Пеевски срещу символичен наем, но за срок поне 10 годин, а дипломатите да му мислят къде да отдъхват…

  Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *