Ченгета засекли наследникът на Жоро Илиев – Таки в България по великденските празници

Христофорос Аманатидис - Таки

  Босът на ВИС-2 Христофорос Аманатидис – Таки, който от началото на седмицата е издирван в цял свят от Интерпол за търговия с наркотици, е бил засечен в България преди по-малко от месец.

 Навръх Великден -15 ап­рил, наследникът на Жоро Илиев, е видян от родни ченгета във Велинград, но до задържането му не се стигнало, тъй като местните полицаи не били сигурни, че са засекли именно издирвания от 2008 г. насам ръководител на групировката ВИС-2.

 Според източник от службите за сигурност сигналът, че Таки се е прибрал в България за великденските празници, е подаден от митническите власти в Гърция, след като босът на ВИС-2 минал гра­ницата с два блиндирани мерцедеса. Същата вечер Таки бил засечен в казиното на Коко Динев в Кулата, а впоследствие отседнал и в 5-звезден хотел във Велинград, категоричен е нашият източник.

 Едва на 17 април от Со­фия бил изпратен екип от отряда „Кобра“, за да бъде закопчан властелинът на ъндърграунда, но баретите се върнали с празни ръце. Вбесени от провалената акция по залавянето на Таки, родните ченгета са побързали да качат издирвания бос на ВИС-2 в базата данни на Интер­пол – така от няколко дни Христофорос Аманатидис е издирван в цял свят.

 Според информация само 7 държави в света нямат подписано споразумение с Интерпол за залавяне и предаване на престъпници. Една от дър­жавите, в които не действат разпоредбите на световната полицейска мрежа, е ЮАР – именно в Йоханесбург се криеше Таки в последните 3 години.

Кадър, за който се твърди, че е сниман след изчезването на Таки през 2008 г.

  Христофорос Аманати­дис – Таки и партньорът му Красимир Каменов – Къро нашумяха в края на 90-те на миналия век като най-верните хора на висаджията Мето Илиенски. Тогава Таки и Къро движеха кокаиновия бизнес на ВИС-2 и препираха парите от дрога в паркинги, подземни гаражи, имоти и стокови борси. След мистериозното изчезване на Мето Илиен­ски, Таки и Къро поеха из­цяло бизнеса му във ВИС-2, настаниха се в имението му в квартал „Павлово“ и засилиха влиянието си в подземния свят.

 През лятото на 2005 г, малко след убийството на Жоро Илиев, 31 -годишният тогава Таки изненадващо пое контрола върху могъщата мафиотска гру­пировка ВИС-2 напук на очакванията, че наследник на Главния ще бъде Нико­лай Цветин – Близнака. Казват, че Таки нанесъл зверски побой над Цветин заради това, че вицето на Главния продал басейна „Мария-Луиза“ на Румен Вълка.

 С името на Таки се свърз­ва и прословутата Банда на чуковете, оглавявана дълго време от братята Славчо и Любо Симеонови. По-големият от братята бе ликвидиран на паркинг в квартал „Павлово“ и умря в ръцете на Любо Чука

Бандата на чуковете се прочу със зверствата си и с навика си да реже ушите на конкурентни ди­лъри на кокаин. В периода 2006-2008 г. само в София над 70 шанаджии останаха без уши, в последните месеци от господството на Таки в подземния свят неговите ударни бригади малтретираха дори и клиенти на шанаджиите, силово принуждавайки ги да си купуват само от техния кокаин.

 Всъщност днес няма сигурни доказателства, че именно Таки е заповядвал на Бандата на чуковете да реже уши, липсват и убедителни доводи за пред съда, с които Христофорос Аманатидис може да бъде осъден като бос на дрогата в България.

Красимир Каменов - Къро нашумя в края на 90-те като един от най-верните хора Мето Илиенски. Заедно с Таки движеха кокаиновия бизнес на ВИС-2.

  Таки се води подсъдим в процес срещу люлинския си наместник Христо Вартерян – Ицо Исуса, който подобно на боса си, също е в неизвестност от есента на 2008 г. От тази група в ареста са тикнати само Цветан Миленов – Църи, Любомир Костадинов -Любо Младежа (б. р. – първи братовчед на Любо Чука) и Асен Китанов – Психото. Издирван с европейска за­повед за арест освен Таки и Ицо Исуса е и силовакът Александър Пацов. Според свидетелските показания на Иво Буземеца, бивш шофьор на Ицо Исуса, люлинската бригада на Таки е печелела по 400 000 лева седмично от дрога.

 А част от задълженията й са били да „респектира“ конкурентни дилъри – шанаджии. Твърде спорно е обаче дали твърденията на Буземеца, че лично е носил ежеседмично пачки на Таки в имението му в „Павлово“, ще издържат в съда. 

Самият Таки обяви публично през пролетта на 2009 г. оттеглянето си от ъндърграунда. Оттога­ва той действително не се занимава с дрога, а наркобизнесът бе поет от Стефан Бонев – Сако и Темерута. Оттеглянето на Таки от мафията предизви­ка напрежение на улицата, след като старата му люлинска бригада отказа да се подчинява на новите босове Сако и Темерута. Днес никой не знае къде е Ицо Исуса, има две основни версии – едната е, че се крие заедно с Таки в чужбина, а другата е, че люлинският гангстер отдавна е ликвидиран и заровен нейде.

 Интересен детайл е, че Таки избяга от България след предупреждение от братя Галеви, с които си партнираше в няколко фир­ми за пътно строителство. Според сигнала, който Галеви пратили на Таки, владетелят на ВИС-2 е осъден на смърт от Алексей Петров. 

Трактора планирал да изпрати отряда ОСА в имението на висаджията и след симулирана прес­трелка между гардовете на Таки и хората на Велин Хаджолов, наследника на Георги Илиев във ВИС-2, да бъде доставен в ковчег на „Майор Векилски“.

Ицо Исуса, който се крие заедно с Таки в чужбина

  Планът на Трактора не сработи, тогавашният шеф на ДАНС не съумя да загра­би изцяло и бизнеса с дрога, каквито бяха намеренията му. Макар да прогони Таки в чужбина и да арестува Златко Баретата, Алексей Петров не можа да наложи кокаинов и хероинов мо­нопол в държавата заради удивителната лоялност, която показаха към Таки и Баретата хората им. Нито един от дилърите на гангстерите не пожела да работи с Димитър Вучев – Демби, който бе номиниран от Трактора за новия бос на дрогата в България.

 В последната година и половина Христофорос Аманатидис-Таки направи няколко опита да изчисти името си от криминалните хроники, настоявайки чрез адвокати съдебният процес срещу Ицо Исуса и компания, по който и той е подсъдим, да стартира. Мотивът на Таки бе, че след оправдателна присъда той би могъл да се прибере в България. Процесът срещу наркобандата на Ицо Исуса обаче все още не е тръг­нал, а от прокуратурата се оправдават, че съби­рането на доказателства е затруднено заради отсъствието на основните босове на групировката, както и заради многото убити или разколебани свидетели.

 Според източник на от подземния свят от поне година Таки притежава съвсем легален гръцки паспорт, с който живее в Солун. Босът на ВИС-2 е собственик на огромно имение в южната ни съседка, има имоти и в Атина и в гръцкия град Аспровалта. Освен гръцко тескере, Таки разполага и с аржентински паспорт, чрез който може да пътува по света с чисто съдебно досие. Досега придвиж­ването между границите се улесняваше от липсата на Таки в картотеката на Интерпол. Казват, че в последно време Таки все по-често се прибирал инкогнито в България – засичан е и на Слънчев бряг, и във Велинград, а също и в София.

 

Белингата и Радо Боксьора движат бизнеса му

 За наследници на Христофорос Аманатидис – Таки в България се смятат Боби Белингата и Радо Боксьора. Първият върти митническите схеми на ВИС-2 и трафи­кът на крадени автомобили през пристанище Варна, а вторият управлява заведенията и хотелската империя на Таки. Бизнесът с паркингите, гаражите, складовите и зеленчукови борси е поверен на Светлана Каменова, съпруга на ортака на Таки Красимир Каменов – Къро. За разлика от Таки, сподвижникът му Къро вече няма проблеми с МВР и от около година не е под национално издирване.

 Според ченгетата, Таки все още контролира част от наркопазара в София чрез протежето си Киро Руския. Наш информатор от ъндърграунда обаче е на друго мнение – според него Киро Руския не е от приятел­ския кръг на Таки, а е близък приятел на по-малкия му брат. И тъй като братът на Таки и Киро Руския постоянно обикаляли заедно нощните заведения на София с армия от гардове, попаднали в разработка.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *