ЦСКА харчат, без да печелят почти нищо на терена

Капитанът на ЦСКА Тодор Янчев е вдигнал 20-ата Купа на България в историята на ЦСКА

  Една мижава купа, 3 комплекта сребърни медали и 1 бронз за 45 милиона лева! Това е равносметката за първите 40 месеца от управлението на „Титан“ в ЦСКА – от април 2009 г. до сега.

След като 31-кратният шампион на България премина от ръцете на Лупи Томов в тези на Митьо Гърнето и Иво Праховеца, най-много се е харчило през първата година, когато треньор беше Любо Пенев, сочат финансовите данни в ЦСКА.

Клубът е погълнал 13,75 млн. лв., а в същото време е спечелил няма и 3 милиона. Още тогава Гърнетата почват да наливат пари в каца без дъно. Основно чрез заеми, ама не от банки. В България отдавна няма банка, която да кредитира ЦСКА и с 1 лев.

Заемите се отпускат от „Титан„, като в момента вече са над 20 млн. лв. Ако в бъдеще има сделка за клуба с нов собственик, пернишките меценати със сигурност ще си поискат кредитите обратно.

През 2010 г. ЦСКА е похарчил около 12,5 млн. лв, а през 2011 – още толкова.

Източници от „Армията“ съобщиха пред, че само за първото полугодие на 2012 г. са заминали още към 6 млн. Като ударим чертата, се събират едни 45 млн. лв, отишли на вятъра. Харчат, без да печелят почти нищо на терена.

Къде всъщност отиват парите? За Гърнетата все се говори, че не си плащат. Истината е, че плащат, но със закъснение. Всяка година футболистите, треньорите и чиновниците на „Армията“ изяждат между 7 и 8 млн. лева за заплати. Колкото и да ги бавят, накрая са длъжни да им дадат парите иначе ще видят лиценз за Европа през крив макарон.

Останалите 4-5 милиона отиват за купуване на футболисти, подготовка, лагери в чужбина, наеми, командировки, комисиони и др.

В същото време ЦСКА има и някакви приходи. Малки, ама от сърце. Ако влезе в групите на Лига Европа, както стана през 2009 г. и 2010 г, ЦСКА взима по над 2 млн. лв. От реклама влизат малко над 1 млн., повече от половината е на спонсора „Космо България Мобайл“. Между 200 и 400 хилядарки идват от тв права. Билетите и абонаментните карти я донесат 700 000 лв., я не.

Печелят и от продажби на играчи, но това са случайни приходи. Това лято например още не са продали никого, макар че се облизваха за 1,6 млн. евро за Жуниор Мораеш.

Излиза, че в ЦСКА харчат много повече, отколкото печелят. Затова са и на много голям минус с парите. Първата година на „Титан“ в ЦСКА приключ-ва с 11 млн. загуба, най-голямата в историята на клуба. Още 5,78 млн. потъват през 2010 г., когато текущият пасив вече е скочил на 22,4 млн. Към днешна дата ЦСКА най-вероятно е на минус с близо 30 млн. лв., предполагат на „Армията“ преди обявяването на счетоводния баланс за последната година.

Лошите сметки със сигурност са продължили и през 2012 г., тъй като по думите на Митьо Гърнето пак е имало голямо изваждане за лиценза от УЕФА.

Както се разбра, ЦСКА е заложен и в две банки барабар с останалите активи на „Титан“ – боклуджийски коли, кофи за смет и снегорини.

Срещу залога Гърнето и Праховеца са теглили общо 30 млн. лева кредити чрез холдинга „Титан“. Така без позволението на двете банки ЦСКА нито може да бъде продаден, нито дори харизан на нов собственик.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *