Цигани масово рушат и грабят архитектурни паметници!

Рушащите се сгради на бившата „Захарна фабрика"

Цигани разграбиха един от най-красивите архитектурни паметници на София, установи репортерска проверка. Уникалните сгради на „Захарна фабрика“ и някогашната Зъботехническа лаборатория до нея са обект на непрекъснати набези от страна на мургавите апаши. В същото време администрацията от ГЕРБ е затънала в лятно чиновническо безхаберие.

От блясъка на архитектурните паметници е останала тъжна гледка на разрухата – голи стени, до които зловещо зеят извадени прозорци. Керемидите от покривите отдавана не са по местата си и погледът стига до жарещото слънце.

Циганите от квартала всеки ден тикат колички, пълни с тухли от постройките. С материала на аванта зидат незаконни къщи, където им попадне в района. До пълната разруха се е стигнало заради абсолютна незаинтересованост от страна на общинската управа на район „Илинден“ през последните няколко години. Според една от версиите управниците на Бойко Борисов умишлено си затварят очите пред набезите. Ако сградите се сринат до основи, техни хора по-лесно ще сложат ръка на апетитните парцели. Нищо, че България ще загуби изключително ценни архитектурни забележителности.

Проблемът около статута на „Захарна фабрика“ започва в началото на 2009 г. Тогава в Министерството на културата е подаден сигнал, че строената преди 114 години сграда е опасна и може да се срути. Следва оглед от общината. Експертите установяват, че някогашната фабрика е опасна за живота на хората. Тогавашният и.д. кмет Желязко Пишманов издава заповед собственикът – голям гръцки холдинг, да осигури охрана и до месец да укрепи сградата. Докато дружеството обжалва общинската заповед, „Захарна фабрика“ е препродадена няколко пъти.

Сделките не спират циганите и те продължават да разграбват имота. Стига се до трагичен инцидент – двама от крадците загиват на място, затрупани от фасадата на „Захарна фабрика“. Набезите на събратята им обаче им продължават.

Кметът на район "Илинден" Миглена Веселинова

Подобна е и ситуацията с близката до „Захарна фабрика“ Зъботехническа лаборатория. Тази сграда също е паметник на културата, построен още по времето на цар Фердинанд като конюшня. След години е превърната в зъботехническа лаборатория и става общинска собственост. През 2008 г. лабораториите се изнасят и сградата е обезлюдена. Веднага след това започва масовото й разграбване.

Новият кмет на „Илинден“ Миглена Веселинова не е от квартала и не се интересува какво се случва с архитектурния паметник, твърдят хора от района. Веселинова живее в кв. „Лагера“. Става кмет на „Илинден“ през 2009 г. от листата на ГЕРБ.

След като започват циганските набези в сградата е поставена алармена система. Тя обаче много често се задействала. Общинарите я изключват, за да не се налага при всяко Активиране на техниката техен човек да ходи да я спира. Така крадците продължават да крадат каквото могат. По този начин имотът се обезценява. Това е много изгодно за бъдещите концесионери, които се точат да вземат сградата заедно със съседни части от терена на Западен парк.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Един отговор за "Цигани масово рушат и грабят архитектурни паметници!"

  1. VIOLETA STALEVA PEYKOVA   10.07.2012 at 18:37

    zahto po nqkakuv na4in ne im se tursi otgovornostili ,da se otkriqt vinovnicite i ako vzimat pomohti da im budat prekrateni bez pravo na takiva za godini dokato se izplatqt htetite,a i ne samo za tova, za vsqka nanesena hteta ot koito i da bilo ako polzva nqkakvi oblagi ot durgavata da im budat otneti do izplahtane na htetite i da nqmat pravo na novi priemuhtestva ot kakuvto i da e harakter

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *