Цената на доставките на газ от “Южен поток” остава търговска тайна

Газопровод

  Правителството на ГЕРБ е поредното, което ще сключи заробващ газов договор с Русия и директно с монополиста „Газпром„, за който обикновеният българин пак няма да научи нищо. Той само ще плаща. Този път обаче страната ни се обвързва освен с газовите доставки и с проект, по който също не е ясно какво ще се плаща – газопровода „Южен поток„. И всичко това срещу нищожна отстъпка в цената на доставяния газ от 11 %. Тя няма да се отрази на цената на парното, а и на всичкото отгоре ще бъде само до края на тази година.

Министър Делян Добрев скри всичко, което можеше от широката общественост. Не става ясно колко ще платим за съвместната проектна компания между Български енергиен холдинг (БЕХ) и „Газпром“ за изграждането на „Южен поток“ на българска територия. Зад думите „цената е символична“ може да се крие абсолютно всичко. Руската страна декларира, че има огромен интерес от банки, които да финансират начинанието. В този случай не бе споменато нито едно име, а и няма банка, която да е заявила, че има интерес към финансирането на проекта.

Делян Добрев

Едновременно с това не бе съобщено какво ще печели България в бъдеще, като транзитни такси от преноса на газ по тръбата на „Южен поток“. Има сериозни подозрения, че страната ни ще изплаща участието в строителството, за което нееднократно бе казано, че нямаме пари, именно с постъпленията от бъдещите транзитни такси. Така не става ясно кога България наистина ще усети някаква полза от газопровода.

След като не разбрахме какъв ще е келепирът ни от „Южен поток “ и дали въобще ще има такъв, някак с лека ръка бяха подминати и въпросите с бъдещия газов договор. Не е ясно под какво стои подписът на министър Делян Добрев. Нито бяха споменати срокове, нито начин на формиране на цените. А именно те бяха болезнени за българския потребител през последните години. Ние бяхме принудени да плащаме един от най-скъпия природен газ в Европа, основно заради подпис на друг икономически министър в миналото – Румен Овчаров.

Сключването на обвързващите договори с „Газпром“ са доста изненадващи и поради друга причина. Непрестанно министрите на ГЕРБ и премиерът Бойко Борисов заявяват, че страната ни ще придобие газова независимост, като ще разработи собствени находища. Сключват се и договори за разработка, а в същото време отиваме отново на подпис с „Газпром“ за дългосрочна доставка на природен газ. Това означава, че или не очакваме да бъдат открити сериозни находища или приказките за енергийна независимост чрез вързването ни към Турция са поредното хвърляне на прах в очите.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *