Цветелина Бориславова спасява Бойко Борисов

Бойко Борисов

  От пресата стана ясно, че Кръговете около банкерката Цветелина Бориславова и близкия до нея олигарх Иво Прокопиев подготвят политически проект с работното заглавие „Република“. Идеята е партията да бъде изградена под крилото на президента Росен Плевнелиев и неговата администрация и да служи за мост между бившия премиер Бойко Борисов и БСП. Краткосрочната политическа цел на проекта е да се превърне в незаобиколим фактор в следващия парламент и след това да послужи като платформа за създаване на експертно правителство на ГЕРБ и БСП, което да бъде оглавено от настоящия ни еврокомисар Кристалина Георгиева.

Идеята за възникването на формацията, която ще се заяви като дясна, се е родила още при първите февруарски протести, които впоследствие свалиха от власт правителството на ГЕРБ. В разработването на проекта са включени аналитичните звена около Бойко Борисов, които се ръководят от бившата шефка на кабинета му Румяна Бъчварова и десетките институти и неправителствени организации, кръжащи около Иван Кръстев и Иво Прокопиев.

Цветелина Бориславова

На този етап единствената цел на бившия премиер е да не бъде подведен под съдебна отговорност заради множеството злоупотреби, които извърши в управлението. Оцеляването на Борисов минава през оцеляването на ГЕРБ, а оцеляването на ГЕРБ зависи от даване на сигнал към членовете на партията за бързо връщане във властта. Ако партията на Борисов остане извън управлението на страната до местните избори, които ще се проведат през 2015 година, има опасност редица кметове на ГЕРБ да се обявят за независими и да напуснат партията. Същото важи и за много от членовете на бившите управляващи, които трудно ще се примирят с мисълта да останат дълго в опозиция

В момента бившият министър-председател се нуждае спешно от партньор вдясно, който да гарантира, че в следващия парламент ще бъде незаобиколим фактор за съставяне на кабинет. В момента Борисов е поставен в изолация не само в Народното събрание, но и извън него. Създаването на „Република“ на пръв поглед ще изглежда като разцепление на ГЕРБ, но е замислено като спасителна лодка за част от бившите управляващи и най-вече за лидера им Бойко Борисов.

Иво Прокопиев

След учредяването си партията ще играе ролята на стратегически партньор на ГЕРБ, отколкото на негов опонент. Тя ще се опита да измести напълно от политическата сцена партиите от дясното обединение.

Идеята за създаване на паралелна партия на ГЕРБ, която да се възползва от организационната мощ на формацията на Борисов, но да се ползва с европейски имидж, датира от няколко години. Нейни автори са именно аналитичните кръгове около Цветелина Бориславова и Иво Прокопиев, които в първата половина на управлението на Борисов участваха директно във властта чрез министрите Симеон Дянков, Трайчо Трайков и Росен Плевнелиев. Впоследствие Бориславова и Прокопиев бяха изтикани в ъгъла от вътрешния министър Цветан Цветанов, който чрез влиянието си в структурите на ГЕРБ и с помощта на групата около Делян Пеевски и Цветан Василев успя да вземе надмощие и да принуди Борисов да загърби интересите на бившата си половинка. Шансът за полагането на основите на „добрия ГЕРБ“ дойде след оставката на Борисов по време на февруарските протести. Тогава президентът Плевнелиев получи възможност да състави служебно правителство. Именно част от назначените от Плевнелиев служебни министри ще бъдат представени като лица на създаващата се партия. В акцията по обработването на общественото мнение ще бъдат включени поне три социологически агенции – „Алфа рисърч“ на Боряна Димитрова, „Маркет линкс“ на Румяна Бъчварова и MBMD на Мирослава Радева, които още през ранната есен ще започнат да облъчват общественото съзнание с тезата, че има нужда от нова дясна партия, която да представлява протестиращите.

Като „независими“ говорители, които ще подкрепят новия проект, е предвидено да се изявяват експертите от Института за пазарна икономика начело с Красен Станчев, Георги Ангелов, Лъчезар Богданов и Георги Стоев, които през 2009 година написаха икономическата програма на ГЕРБ.

В осъществяването на проекта ще се включат също и ръководеният от политолога Иван Кръстев Център за либерални стратегии, както и кръговете около „Отворено общество“ и неправителствени организации като „Прозрачност без граници“ и Центъра за изследване на демокрацията. В изграждането на „Република“ директно ще участва и цялата медийна империя на Иво Прокопиев, която включва електронното издание „Дневник“, седмичника „Капитал“ и други медии с по-малко влияние. Според информация от различни източници с финансовото обезпечаване на медиите, които не се контролират от Прокопиев, се е заела лично Цветелина Бориславова.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *