Цветан Цветанов в схемата за бързо забогатяване

Цветан Цветанов

  Вътрешният министър Цветан Цветанов се готви да си купи поне още 20-30 апартамента, докато е в управлението на държавата. Физкултурникът е измислил сладък начин да съдере по пет кожи от туристи, хотелиери и ресторантьори, за да прибере десетки, а ако управлява още един мандат, и стотици милиони. Андрешкото в правителството на Бойко Борисов, както мнозина наричат Цветанов, действа чрез подставена фирма, в която директор е протежето му Златко Димитров, известен с прякора Сиренцето. Освен с бизнес въпросният Димитров запълва свободното си време с партийно строителство и изпълнява функциите на общински координатор на ГЕРБ в Несебър.

Каква е схемата за бързо забогатяване? „Слънчев бряг“ АД е акционерно дружество с мажоритарно държавно участие. Ръководи се от общинския координатор на ГЕРБ Златко Димитров-Сиренцето, който заема поста изпълнителен директор. Именно той, с подкрепата на вътрешния министър, има намерение да затвори с бариери всички улици в курортния комплекс от догодина. Това ще стане, тъй като от години пътищата не са публична общинска собственост, а са на „Слънчев бряг“ АД.

Златко Димитров - Сиренцето

Като собственици, от дружеството се разпореждат както искат с улиците. В случая имат намерение на всяко място, през което може да се влезе в Слънчев бряг, да поставят ограничителни бариери. Така всеки, който иска да посети курорта, ще трябва да бръкне в джоба си. Да заплати стикер за влизане – за ден, седмица или месец. Хотелиерите пък ще трябва да поемат таксите на своите доставчици.

„В активния сезон зареждаме ресторантите си поне по два пъти. Изнасяме пране всяка вечер. Но за да дойдат фирмите до нас и да ги вземат, трябва да им платим стикер за влизане“, оплакват се хотелиери. Според тях от безумните намерения на „Слънчев бряг“ АД ще пострадат и бизнесът, и туристите. Парите, които хотелиерите ще трябва да дават на доставчиците за вход, ще се отразят на цените на почивките. А в условията на криза това със сигурност означава по-празни хотели.

От Съюза на собствениците в Слънчев бряг обясниха, че по времето на Тодор Живков терените са били едно цяло. Не е имало нито застроителен, нито регулационен план. Такива се изготвят през 2000 г. и са приети година по-късно. Тогава земите се парцелират и хотелиерите ги купуват от държавата.

Преди това те са притежавали само сгради. Пътищата обаче не са включени в активите на община Несебър, а остават на „Слънчев бряг“ АД. Така се стига до парадокса пътища с обществена значимост да са притежание на дружество. От Съюза на собствениците в Слънчев бряг твърдят, че всеки опит да предотвратят задаващата се абсурдна ситуация през другото лято удрял на камък. От дружеството на Златко Димитров-Сиренцето заявявали все едно и също: „Пътищата са наши. Ние решаваме кой да минава през тях и какво да плаща. Те са ни в баланса“.

От март в Слънчев бряг оперира нова фирма – „Интелигентни трафик системи“, обясняват членове на съюза. Те твърдят, че е създадена, за да поеме парите на Слънчев бряг. Дружеството също било близко до ГЕРБ. „Слънчев бряг“ АД получава скромните 100 хил. лева за да предостави правомощията си на „Интелигентни трафик системи“. Целта била да се изчисти името на общинския координатор на ГЕРБ Златко Димитров и на фирмата, в която е директор. Така вече „Интелигентни трафик системи“ упражнявала натиска върху местната общественост. От справка в Търговския регистър се вижда, че фирмата се управлява от Станислава Арнаудова, Теодора Михайлова и Росица Матеева. Догодина точно те щели да изискват таксите за влизане в курорта и да глобяват. „Налагането на санкции се извършва единствено от административен орган.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *