Цветанов точи “Булгаргаз”

Цветан Цветанов
Цветан Цветанов

  Нова нагла далавера на бившия вицепремиер Цветан Цветанов изплува след репортерска проверка. В схемата собственикът на верига от имоти в столицата отново е включил любимия си тъст Васил Георгиев, който и този път играе ролята на параван за приказното забогатяване на зетя. Въпреки Всичко тъстът на Цветанов е декларирал изключително скромни приходи в отчетите на фирмите си. Те пак изглеждат недостатъчни за онези суми, с които Георгиев е спонсорирал семейството на дъщеря си, за да си закупи в апартамента в престижен столичен квартал.

Фирма „Вилмак“, в която акционер е тъстът на Цветан Цветанов, наистина е декларирала в отчетите си приходи от 700 хил. лв. Те са спечелени от договори с държавните ВиК дружества. Всъщност фирмата на високопоставения тъст Васил Георгиев разчита на приходи единствено от държавата с помощта на зет му, но те не са достатъчни, за да му дава пари назаем за имотите, с които разполага“.

Информацията за източването на ВиК в различни градове от фирмата на Цветановия тъст бе оповестена от депутата Красимир Янков преди 2 седмици. Освен всички нередности и съмнения по скандалните договори с ВиК фирмата на Васил Георгиев е оплела в мрежите си и закъсалото държавно предприятие „Булгаргаз“, установи журналистическа проверката. Този факт е посочен на сайта на дружеството, наред с ВиК фирмите, които консултира и обслужва „Булгаргаз“ доставя природен газ на потребителите и е собственост на Българския енергиен холдинг.

Какви са взаимоотношенията между „Вилмак“ на Цветановия тъст и „Булгаргаз“, си остава дълбока тайна. Репортерската проверка сочи, че договорът отново е за поддръжка, но не на водопровод, а на газопроводни тръби и резервоари. Публично известно е, че през последните години редица държавни предприятия бяха източвани от близки до ГЕРБ с консултантски договори и фиктивни услуги.

“Булгаргаз”
“Булгаргаз”

Ако „Вилмак“ е спечелила 700 хил. лв. само от ВиК дружествата в големите градове, то сделката с „Булгаргаз“ със сигурност е далеч по-тлъста и съмнителна, смятат запознати със схемите за източване на държавни предприятия. При подобен вид сделки с държавни предприятия, каквито са договорите на „Вилмак“ с ВиК фирмите, трудно може да се проследи дали изплатеното отговаря на реално извършеното. По договорите за услуги между държавни фирми и частни такива, близки до властта, те се използват за параван на преводи по сметки. „Ако „Вилмак“ на тъста на Цветанов има договор за поддръжка на част от газопроводите за 100 хиляди на година например, то никой не може да каже колко пари са минали по сметките от държавното предприятие към тези на „Вилмак“ през мандата на ГЕРБ. Неслучайно умишлено бе разбито финансовото разузнаване. Сега трябва да се разследва договорът на тъста с „Булгаргаз“, защото печалбите му от ВиК дружествата са като капка в морето в сравнение със средствата, които могат да се източват от газа“, смята експерт от бранша.

Според интернет сайта на фирмата „Вилмак“ тя е лидер в България за дизайн, изработка, строително-монтажни работи и комерсиализация на системи за катодна защита от корозия.

Любопитното е, че офисът се помещава в апартамент на 4-тия етаж в блок до МОЛ „София“.

По нищо не личи, че там е лидерът в поддържането на ВиК системите от корозия. Тъстът на Цветанов Васил Георгиев е само акционер и притежава една трета от капитала.

Цветан Цветанов В скандалната фирма му партнират дведами София Георгиева и Виолета Макенджийска.

Те са с по около 15 години по-млади от него. Всъщност фирмите на тъста са две – „Вилмак“ и „Вилмак Лаборатория“, но съсобствениците в тях и офисът са едни и същи.

Фирмата на тъста има само 3-ма служители. Двама от тях са управителките, които са и съакционери с тъста на Цветанов. За да пазят от корозия водопреносната мрежа в страната, те наемат на граждански договори лица, на които не е ясно колко е плащано.

Бизнесмени от ВиК сектора с дейност, сходна с тази на „Вилмак“, твърдят, че заради публичната водопреносна мрежа бизнесът им зависи изцяло от държавата и договорите с водните дружества.

Градовете, в които тъстът на Цветанов обслужва ВиК, са Стара Загора, Хасково, Благоевград, Пазарджик, Враца, Севлиево и много други. По данни на депутатите Красимир Янев и Антон Кутев договорите с тях от последните години са за над 700 хиляди лева, без да уточняват как точно „Вилмак“ обслужва „Булгаргаз“.

 

Къщата на Цветанов в Шема
Къщата на Цветанов в Шема

Сметката с апартаментите пак не излиза

Журналистическа проверка показва, че печалбата на акционера Васил Георгиев не стига, за да дари средства на Цветанов и съпругата му, с които са си купили един от 6-те апартамента и са ремонтирали къщата в село Шума.

За 2012 г. приходът в балансовия отчет е 132 хил. лв.
За 2011 е посочена сумата от 108 хил. лв.
За 2010 г. са 106 хил. лв.
За 2009 г. са 115 хил. лв.
За 2008 г. – 112 хил. лв.

Приходите на другата фирма – „Вилмак лаборатория“, в която тъстът на Цветанов е акционер, са далеч по-скромни. Да не забравяме, че и в двете фирми любимият тъст Васил Георгиев има дял от 1/3.

Друго изчисление показва, че тъстът на Цветанов е вземал по около 10 хиляди лева като дивидент всяка година. Това означава, че на месец по сметките му са постъпвали по-малко от хиляда лева. Сумата става точно толкова, ако към нея се прибави и пенсията на Васил Георгиев. Въпреки

Тузарските му апартаменти в кв. "Изгрев"
Тузарските му апартаменти в кв. „Изгрев“

това той показва уникални спестовни умения, поне според твърденията на Цветанов пред НАП и Сметната палата.

 

Вицето бъркал и в касичката на ГЕРБ

Освен, че е ползвал тъста си за източник на приходи, Цветан Цветанов е вземал и тлъсти суми от касата на ГЕРБ, за да купува апартаменти.

През 2010 г. той заличава ипотека на единия си апартамент, който е заложен в полза на партия ГЕРБ. За целта бившият вътрешен министър е теглил от касата на партията 440 хил. лева. Наглата операция е отразена в декларацията му пред Сметната палата за 2010 г., а с това са запознати малцина от централата, помещаваща се в Националния дворец на културата.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *