Цветанов подслушвал убития професор

Цветан Цветанов
Цветан Цветанов

   Проф. Евгений Николов се оплаквал на колегите си приживе, че го следят и подслушват, особено докато Цветанов бил вицепремиер, разказа негов колега от Българската академия на науките.

Николов имаше за задача да установи дали с крайслера на дирекция СДОТО могат да се извършват нерегламентирани записи. По делото обвиняем е Цветан Цветанов, а бившите шефове на дирекцията станаха свидетели.

Професорът e специалист по компютърна вирусология и информационна сигурност. Месец след назначаването му от прокуратурата за експерт по депото срещу Цветанов за незаконните подслушвания колата му е блъсната от ТИР в Кресненското дефиле. Тежко ранен, той умира 6 дни след инцидента.

Две години преди това проф. Николов твърдял, че службите го държат изкъсо и следят всяка негова стъпка, колегите му си обясняват този факт с параноята, която се развихря в държавата заради слухтенето по времето на Цветан Цветанов като шеф на МВР.

Проф. Евгений Николов
Проф. Евгений Николов

„Професорът беше невероятен човек. Ползваше се с уважението на студентите и на колегите от БАН. В последно време беше много напрегнат. Всъщност, откакто започна масово да се подслушва в България, той няма миг спокойствие.

Беше подложен на невероятен натиск. Това продължи 4 години. Всичко мина през него – делото срещу бившия военен министър Цонев, записите на Бойко Борисов с Ваньо Танов, търсеха го за всякакви дела, свързани с подслушване и СРС-та. Интереси за стотици милиони и бъдещи политически кариери зависеха от експертизите му. Той не се поддаде“, разказва колега на Евгений Николов от БАН, изрично подчертавайки да го наричаме едно феодално старче.

В научните среди усилено се говори, че Николов e под сериозен натиск от ДАНС преди 3 години, за да се съгласи да сътрудничи на службата и така да бъде „вързан“ с техните интереси по знакови дела. Това се случило по времето на делото срещу бившия военен министър Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и бившия главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов.

Оттогава между именития професор и бившия шеф на ДАНС и верен на ГЕРБ Константин Казаков се породило напрежение.

Автомобилът на Николов след катастрофата
Автомобилът на Николов след катастрофата

Задачата на Николов по делото била да се установи дали са манипулирани записите от СРС-тата срещу Цонев. След сериозен натиск той написал в заключението си изводите, до които стигнал и Казаков. Въпреки това делото срещу Цонев и Сантиров претърпя провал в съда и те бяха оправдани на първа инстанция. След този заплетен казус Евгений Николов изпаднал в депресия, той отказвал да се поддаде на внушенията на близките до ГЕРБ полицаи и агенти на ДАНС. Затова след този случай професорът никога не бил правил компромиси с експертните си становища. Едно от тях е свързано със записите на Бойко Борисов с Ваньо Танов, които журналисти изкараха на бял свят и за които професорът се произнесъл, че са автентични.

Като единствения роден спец по компютърна вирусология с ценз да дава експертни мнения по съдебни дела, Николов се е притеснявал за живота си. Фаталната му кончина е доказателство, че опасенията му не са били лишени от основание.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *