Фондация “Ванга” развива незаконна търговска дейност

Ванга

  Фондация „Ванга“, подобно на десетки бизнесмени през последните години, върти заменки на земи чрез Министерството на земеделието. Така са придобити 260 декара в Рупите, получени срещу земи в Ловешко. Схемата е реализирана елементарно, обясняват достоверни източници. Закупени са предварително терени с по-ниска категория в Ловешка област. След това чрез заменка фондацията получава големия масив в Рупите. После е вдигната висока ограда и мястото става туристическа атракция!

Фондацията няма право на търговска дейност, но се оказва, че развива. Под формата, че ще се прави женски манастир, е изграден незаконно хотел, въпреки че зоната е вододайна и има извор с лековита минерална вода, гневят се източниците.

Къщата на Ванга в Петрич днес е музей

Те припомнят, че през 2010 г. Националната агенция за приходите издава 7 акта на фондация „Ванга“. Проверката е направена на 6 май, Гергьовден, в така наречения манастирски комплекс на пророчицата Ванга. Данъчните стигат до извода, че касови бележки не се издават при продажба на сувенири в комплекса. Това означава, че парите, които идват от тях, не се осчетоводяват, нито пък се декларират. Разкрито е също, че на работниците в комплекса осигуровки не са плащани, за тях не е установено, нито каква заплата получават, нито какво точно работят. Оборотът на фондацията превишава многократно декларираните доходи, е изводът на проверяващите.

Въпреки тази търговска активност на фондацията къщичката на баба Ванга в Рупите стои заключена с години.

Комплексът в Рупите сега е туристическа атракция

Независимо че в завещанието си пророчицата дарява всичко свое на държавата, чиновническа небрежност става причина домът на баба Ванга да стои залостен. В документ, издаден от Министерството на финансите, неизвестен бюрократ отбелязал, че всичките недвижими имоти на баба Ванга се предават на областната управа в Благоевград, но изпуснал да впише и движимите вещи. Затова сега фондацията разполага с къщата и парка, но домът от години е с катинар, защото покъщнината не е предадена на областната управа в Благоевград.

На видно място в музея на Ванга в дома й в Петрич са изписани думите й: „Не искайте много, не може да му платите цената“.

Интересно дали са прочели това видните деятели на фондация „Ванга“?

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *