Флашки срещу Доган излизат до седмица! Подслушвали човека на Сокола – Иса Бесоолу

Ахмед Доган

  Скандални записи от СРС-та пази МВР, за да изнудва феодал, близък до ДПС. На тях се чувало как дървеният бос от Павел баня и кандидат за депутат през 2009 година Иса Бесоолу говори с висш кадър на движението за редовните им срещи, на които дава пари за касата на партията.

Парите са допълнителна печалба от незаконната сеч на дървесина в горите около Казанлък, за която е получавал чадър от партията си по времето на тройната коалиция.

Случаят с Иса Бесоолу и връзките му с политици и магистрати беше разследван от парламентарна комисия, която наскоро обяви своя доклад. От него стана ясно, че Бесоолу е назначавал прокурори вадил от ареста заподозрени за купуване на гласове, облагодетелствал се е от държавата – и всичко това с благословията на Ахмед Доган. Както той навсякъде се хвалел, действал от името на Шефа, както наричат Сокола в партията му.

Иса Бесоолу

„Иса Бесоолу не можа да стане депутат и развива бизнеса си. Освен, че печели търговете за сеч на дървесина, има и транспортни фирми, бензиностанции, земи. Но най-големите му печалби са от сечта на горите, защото режат поне още толкова, за колкото им е позволителното. Никой не може да спре хората му. Много е жалко, че по времето на ГЕРБ това престъпление спрямо гората продължава. Бесоолу си е навън въпреки, че го съдиха, но вече сигурно плаща на ГЕРБ, както преди плащаше на ДПС“ – разказва жител на Павел баня.

Бизнесменът Иса Бесоолу се появява на хоризонта през 2001 година с началото на първия мандат на ДПС. Местните жители разказват, че момчето без образование не е имало пари да си купи цигари, преди да мине под крилото на Сокола. За кратко време навлиза в дървосекаческия бизнес заедно с брат си Мехмед и става монополист в гората, която 8 години се управляваше от министри на ДПС. Фирмите му са основен износител на дървесина за Турция, както и голям доставчик на суровини за завода „Габровница „, собственост на турски холдинг. Срещу него от горе са спирани десетки жалби за това, че сече незаконно и над позволеното, но винаги му се разминава. Местните си обясняват това с близостта му с прокурори от Стара Загора, които лично той е поставил на високи постове с благословията на Доган, както пише в доклада на парламентарната комисия. Само за две години Иса Бесоолу превзема икономиката в региона.

Около изборите през 2009 година е арестуван, защото се опитва да подкупи вещо лице, което да занижи оценката на апетитен държавен имот. Престоява няколко дни в ареста, където според негови приближени е обработван да работи за новата власт, ако не иска да влезе в затвора. Заради жалбата за подкупа е качен на подслушване. От СРС-тата излизат и други данни за негови престъпления – като липсата на пари от касата на общината в Павел баня, където той е общински съветник. През 2009 година Иса Бесоолу е кандидат за депутат, а старозагорската листа води Лютви Местан, който твърди, че Бесоолу е подслушван незаконно.

Срещу феодала от ДПС тръгва и дело за подкуп на вещото лице и той е осъден на година условно. Въпреки всичките си проблеми днес Иса Бесоолу продължава да работи с още по-голям размах, независимо от заканите на Цветан Цветанов да спре корупционните практики, свързани с него.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *