ФБР гони жената на Сретен Йосич от България

Съпругата на Сретен Йосич Вера Милосавлевич, с адвокати пред Софийския затвор

  Тайно и без много шум България екс­пулсира Вера Милосавлевич – съпруга на сръбския мафиот Сретен Йосич. Според сигурен източник от ДАНС   преди месец от родното ФБР  са  взели решение, което забраня­ва на гангстерската съпру­га да пребивава у нас за следващите 10 години.

 Мотивът на ченгетата за обявяването на жена­та на Йоца Амстердама за персона нон грата е „заплаха за национална­та сигурност“. Български­ят паспорт на съпругата на Сретен Йосич, който е издаден преди време от вицепрезидента Ангел Марин, също е отнет. Спо­ред неофициална инфор­мация тескерето на Вера е било издействано не от Силвия Панголова – вдо­вица на Бай Миле, а от Христо Ковачки.

 Още през есента на 2006 г. енергийният олигарх уредил половинката на Сретен Йосич с българско гражданство. За целта дружество на Ко­вачки написало молба до институциите, че Вера е незаменим експерт в об­ластта на енергетиката, какъвто няма в България. По тази  линия  мафиотската   съпруга получила първо безсрочна работна бизнес виза, а след това и български документи. През 2008 г. обаче Вера била уволнена от фирмата на Христо Ковачки – това вероятно съвпада с конфликта между самоковския „бизнесмен“ и наркобос №1 на Балканите. Макар Ковачки да отрича, че се познава със  Сретен Йосич, от службите за сигурност имат не­оспорими доказателства, че родният олигарх е при­ватизирал няколко пред­приятия в Сърбия не със свои пари, а с милионите на Йоца Амстердама. Ин­вестициите на свързани с Христо Ковачки дружества в Сърбия надхвърлят 150 милиона евро. 

Сретен Йосич

  Именно данните за препиране на гангстерски ка­питали са в основата на решението на ДАНС за експулсирането на Вера Милосавлевич. През лятото на 2010 г. нейният съпруг бе осъден на 15 години затвор в Белград за подстрекаване към убийство на Горан Мариянович през далечната 1995 г. Доказано бе, че Амстердама е разпоредил стрелбата в сръбско кафе­не, където освен убития Мариянович пострадаха още десетина посетители. Самият Сретен Йосич оп­ита да се измъкне от този процес с обяснението, че е натопен от сръбското вътрешно министерство и тайните служби УДБА, на които сътрудничил между 1992 и 1995 г.

 Сретен Йосич е подсъ­дим и за други тежки престъпления, а в понеделник в Белград стартира ма­щабният съдебен процес срещу него и кума му Слободан Джуркович – Кардинала за екзекуциите на хърватския издател Иво Пуканич и неговия сътруд­ник Нико франич. Наскоро в Белград бе разсекретена грама от Уикилийкс, според която едно от ус­ловията за приемането на Сърбия в Европейския съюз е осъдителна присъ­да за Йоца Амстердама. Няколко чужди разузнавания третират Йосич като кръстник на сръбската ма­фия и неоспорим лидер в трафика на дрога.

 Макар Йоца Амстерда­ма да е в пандиза от три години, могъщият финан­сов поток от мафиотските му операции все още цир­кулира на Балканите. Екс­пулсирането на жената на Сретен Йосич от България цели да ограничи инвес­тициите на сръбската ор­ганизирана престъпност у нас.

 Към мотива за взето­то от ДАНС решение за експулсиране на Вера са приложени доклади от холандското вътрешно министерство, от сръбски­те служби за сигурност и от хърватското МВР, в ко­ито се изброяват десетки кървави престъпления на мафиотската структура на Йоца Амстердама. Докла­дите от чуждите разузнавания са засекретени.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *