Уродливият медиен монопол на ГЕРБ петни името на Росен Плевнелиев!

Росен Плевнелиев

  Малко преди да бъде съставено служебното правителство, в пресата излезе огромно заглавие, уличаващо президента Росен Плевнелиев във връзки с известния и недосегаем наркобос Киро Японеца. Целият материал беше измислен и лъжлив, но постави началото на серия от атаки срещу президента, които целяха да му окажат влияние при съставянето на служебния кабинет.

Медийната кампания срещу Плевнелиев ескалира тези дни с интервюто на Цветан Василев, дадено за австрийски вестник. В него банкерът обвинява президента, че обслужва частни бизнес интереси в лицето на Иво Прокопиев и кръга „Капитал“. Твърденията на Василев са много сериозни и не могат да бъдат неглижирани. Василев не е хванат от протестиращата улица като случаен човек. Той представлява една голяма финансова институция, която има значителна икономическа и медийна мощ.

Цветан Василев

И поради тази причина би трябвало да отговаря за думите си. Ако в тях има основание, значи, че имаме проблем. Не само Росен Плевнелиев, който играе по свирката на олигарси, но и всички останали, защото той е президентът. Ако Цветанов лъже, би трябвало да стане грандиозен скандал, който да го остави безработен на улицата. Не може лъжец, който клевети президента, да е шеф на банка.

Не съм наивен, а се опитвам да разсъждавам нормално и логично, защото сме свикнали да замазваме всеки скандал, който избухва, за да ни подсети, че нещата не вървят на добре. Когато катастрофираме, се изненадваме неприятно, защото не сме обръщали внимание на сигналите и защото обичаме да замитаме скандалите под килима. Всяко чудо за три дни.

Казвам, че скандалът с Цветан Василев е грандиозен и той трябва да бъде разнищен докрай.

Този сюжет има и една друга, много важна линия. Президентът Плевнелиев изпита на гърба си ударите на „свободното слово“, идващо от медиите на Делян Пеевски и банкера Цветан Василев. Частни медии, които се издържат с парите на българските данъкоплатци, за да пишат лъжи срещу българския президент. Такова безумие е възможно само в България. Добре е най-накрая политиците да обърнат внимание на този проблем и да престанат да се правят, че не съществува. Монополът в медиите, както и в разпространението на вестници, е много по-опасен от монополите, срещу които хората протестираха. Това, че този проблем не се осъзнава масово, не оправдава политиците, които отлично знаят за какво става дума. Плевнелиев стана жертва на тази уродлива медийна среда, подхранвана от политически и властови ресурси, и макар все още да не са го ударили сериозно, е добре да се замисли. Той има възможността да изведе темата под прожекторите на общественото внимание и да я разнищи докрай.

Ако президентът каже няколко думи на място и призове за законност и правила, никой, дори и най-големият олигарх, не може да му се опъне. И най-слабата държава е по-силна от мафията, това е стара поговорка. Въпросът е дали у нас е останала поне някаква държава и дали Плевнелиев има поне малко амбицията на държавник, а не просто назначен от Борисов чиновник. Това само да направи, му стига, за да се похвали със смислена работа в президентството, че дори и да помисли за втори мандат.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *