Управляващите мамят с пари транспортен олигарх

Йорданка Фандъкова

  ГЕРБ рекетира транспортния олигарх Миролюб Столарски като орязва парите, които трябва да му бъдат изплатени от Столичната община (СО). Това е една от версиите, които се спрягат около скандала, който избухна наскоро в Столичния общински съвет (СОС).

Става дума 3,2 млн. лв,, които собственикът на „Карат С“ е трябвало да получи от лихви за предсрочно прекратяване на договор с общината. Той е за пътнически превоз по 16 автобусни линии на градския транспорт. Заедно с това трябваше да бъде изплатена сумата от 10 млн. лв. общински задължения към фирмата на Столарски. Към тази сума се прибавят и 3.2 млн. лв. лихви за първите шест месеца на тази година. Йорданка Фандъкова обаче заяви, че има наличие на грешка в изчислението на лихвите, което ощетява общината с 2,6 млн. лв. Тя върна доклада за корекции на Центъра на градска мобилност (ЦГМ). След тях се оказа, че дължимата сума към „Карат С“ е едва 600 хил. лв. Заради скандала плащанията към транспортната компания са спрени за неопределено време, от което тя понася огромни загуби.

Миролюб Столар

Миролюб Столарски пък заяви, че дълговете на общината към фирмата му са двойно по-големи и тя всъщност има да дава на „Карат С“ 6 млн. лв. Освен тях превозвачът трябвало да бъде компенсиран с още 1,5 млн. лв.. Парите му били нужни за обезщетения на работници. 210 души ще бъдат освободени, след прекратяването на концесията, поясни собственикът на „Карат С“.

Междувременно общината започна разследване на случая, за да се изясни кой е виновен за гафа. Тя трябва да приключи до 15 ноември. До момента е ясно, че сумите са изчислени от Центъра за градска мобилност (ЦГМ). Докладът за плащането на високата лихва е подписан и внесен в СОС от зам.-кмета пр финансите Дончо Барбалов и колегата му Любомир Христов, който отговаря за транспорта в СО.

Освен версията за рекет на Столарски в общината пълзи и друга. Тя е свързана с участието на зам.-кмета Любомир Христов. Според източници целта на скандала с надписаните лихви била точно той да бъде превърнат в „бушон“ и да бъде отстранен. Христов е назначен от бившия шеф на СОС Андрей Иванов.

Той бе принуден от шефовете си в ГЕРБ да подаде оставка, след като името му бе замесено в схеми за придобиване на имоти по съмнителен начин. Бившият полицай и шеф на РПУ в София Андрей Иванов бе сочен за човека на Цветанов в кметството. Основна задача на шефа на СОС била да овладее градския транспорт, където се въртят огромни пари, част от които потъвали в партийните каси. Точно заради това му трябвал доверен човек и той назначил за зам.-кмет по транспорта Любомир Христов, син на негов бивш началник от полицията. След като покровителят му Андрей Иванов е разкаран от общината, кръгът около Фандъкова се заел да изрита и протежето му.

Заради това общинари тълкуват скандала с дължимите милиони на Столарски като дълбоко замислен план за разчистване на сметките. Според тях Йорданка Фандъкова е знаела за задълженията на общината към „Карат С“ и за огромните суми, които се наливат в транспортната фирма, но не е направила нищо от години.

прокуратурата бе сезирана за случая с фирмата на Столарски от общинският съветник от БСП Георги Кадиев. Той настоява Фандъкова и заместниците й Дончо Барбалов и Любомир Христов да бъдат разследвани за престъпление по служба заради подвеждащата информация, въз основа на която СО неправомерно щеше да плати 2,65 млн. лв. на спонсора на ГЕРБ Миролюб Столарски.

Той самият отрича да е подпомагал финансово партията на Бойко Борисов. При управлението на тройната коалиция обаче транспортният бос организирал стачки на превозвачите. Срещу това Борисов му обещал, че ще го направи министър на транспорта, когато вземе властта. Премиерът обаче го изиграл.

Още сензации:

loading...

Един отговор за "Управляващите мамят с пари транспортен олигарх"

  1. Анатоли   28.12.2021 at 7:42

    Столарски е за затвора от много години! Дано новото правителство да го тикне където му е мястото!

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *