Ужас! „Прозрачност без граници“ на министър Диана Ковачева краде от парите за здраве!

Диана Ковачева

  Асоциация „Прозрачност без граници“ се е впила в здравните институции чрез така наречения „Пакт за почтеност“, от който ще смуче близо 150 млн. лв.

Сдружението на министъра в оставка Диана Ковачева го е подписало с министъра на здравеопазването в оставка Десислава Атанасова уж с цел да осветлява спечелените проекти за европейските средства в качеството си на „независим наблюдател“. В документа обаче фигурира клаузата за конфиденциалност което изключва възможността информацията за корупция да излезе извън пределите на министерството. Така на практика излиза, че експертите, които трябва да отстранят корупционните моменти, се превръщат в най-квалифицираните в прилагането им. Схемата е за 147 978 554 лева, от които 22 196 783 лева са за сметка на републиканския бюджет (схемата се определя от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, а поръчките по нея от Здравното – б.а.). Така „тежката артилерия“ Десислава Атанасова с помощта на „антикорупционните“ експерти определя какви ще са поръчките, правилата за избор на изпълнител, кои ще са доставчиците и съответно каква комисиона трябва да отделят.

Парите са предназначени за подкрепа на ранната диагностика на онкологични заболявания в държавни лечебни заведения, ремонт, реконструкция, обновяване на сградите помещенията (включително закупуване на линейки) в съответствие с одобрените Национална здравна стратегия 2008-2013 г. и Концепцията за преструктуриране на системата за болнична помощ на Република България за периода 2010-2017 г. Те включват и доставка на подходящо оборудване за тези сгради/помещения.

В далаверата участва пряко и ръководното звено на Оперативна програма „Регионално развитие“ в Строителното министерство. Така от министър на министър в здравеопазването въпросните 150 млн. лева отдавна са потънали в джобовете на избраните изпълнители. Не за пръв път „Прозрачност без граници“ участва в подобна схема. Още преди да стане министър на правосъдието, асоциацията на Диана Ковачева изпробва подобна формула в Министерството на регионалното развитие. Тя взе поръчка, според която десетина души на щат в сдружението и още трима специалисти от „Национална асоциация правна инициатива за местно самоуправление“ анализират стратегията за експорта в петнайсетина области – като се започне с производство на машини, оборудване и домакински уреди, на медицински, прецизни и оптични апарати и инструменти и се стигне до радиотелевизионна и далекосъобщителна техника, както и за издателска и полиграфическа дейност.

Според сайта на българското представителство на „Прозрачност без граници“ основно целта на асоциацията е граждански контрол на институциите и създаване на стабилна мрежа от обществени коалиции, работещи по проблемите на борбата с корупцията. Изброени са все международни организации, които финансират организацията. Никъде не фигурират обаче нередности, които тя да е установила.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

2 Отговора за "Ужас! „Прозрачност без граници“ на министър Диана Ковачева краде от парите за здраве!"

  1. Иван   06.03.2013 at 9:34

    Какво значи прозлачност без граници, след като е лапнала тоооолкова много НАШИ пари?????
    „Схемата е за 147 978 554 лева, от които 22 196 783 лева са за сметка на републиканския бюджет (схемата се определя от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, а поръчките по нея от Здравното – б.а.). Така „тежката артилерия“ Десислава Атанасова с помощта на „антикорупционните“ експерти определя какви ще са поръчките, правилата за избор на изпълнител, кои ще са доставчиците и съответно каква комисиона трябва да отделят.“ – ега ти партньорството ……………

    Отговор
  2. възмутен   08.03.2013 at 9:52

    Това е пълна лъжа!!! Просто поне една дума да имаше истина в тая клевета, пълна безхаберност и неразбиране от страна на автора на статията

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *