Убитият бизнесмен Александър Тасев въртял алъш- вериш с ГЕРБ

Александър Тасев

  Миналата седмица от трибуната на парламента Цветан Цветанов и Мая Манолова отново си размениха остри реплики и се обвиниха в покровителстване на престъпен бизнес.

Бившият вицепремиер нападна червената депутатка, че убитият през 2007 г. черешов бизнесмен е бил неин човек и са контактували. Журналистическа проверка обаче разкри и други тесни връзки на ликвидирания бизнесмен, които водят право в задния двор на ГЕРБ.

Тесни връзки с ГЕРБ е имал споменатият миналата седмица в парламента бизнесмен Александър Тасев – Остап, установи журналистическо проучване сред бизнесмени и политици. Тасев е въртял имотни сделки с депутатката Теодора Георгиева и е бил в бизнеса с метан заедно с приближени на Бойко Борисов по Това време. Остап е имал и среща лично с него, за да говорят за изборите през 2007 г.

С два куршума в главата убиват Тасев

Бившият президент на „Локомотив“ (Пловдив) е убит на 14 май 2007 г., когато ГЕРБ набира сила и вече има амбиции да вземе изпълнителната власт в държавата.

Същия ден сутринта Тасев излиза с мерцедеса см от къщата в Бояна. Купува си вестници от будка до Боянското ханче. След това паркира колата на тиха уличка в бароеския квартал. Преди това е говорил няколко пъти по телефона.

Както чете вестници, до него спира друг автомобил. От колата слиза мъж и е прецизна точност насочва пистолет към главата на Александър Тасев, който се движи без охрана. Стреля два пъти и куршумите попадат в целта. Изстрелите не се чуват, защото убиецът ползва заглушител.

Бойко Борисов

„В МВР има информация за връзките на Тасев, но по убийството не е работено. Той беше с много контакти във всички партии, но след като се създаде ГЕРБ, се опита да яхне вълната и да се присламчи към тях. Знам, че с него са водени много разговори, включително и от Бойко Борисов, но какво са си казали, остава в тайна“, разказва бивш бизнес партньор на ликвидирания бизнесмен с интереси в земеделието, енергетиката и строителството.

Бойко Борисов казва следните думи в интервю веднага след убийството на Тасев, което потвърждава срещите между тях:

„Преди да го убият, Алеисандър Тасев дойде при мен и ми предложи 4000 гласа, но той да определял кой да бъде кметът. Отговорих му: „Благодаря, по-добреда нямам кмет, вместо да ставам маскара като вас“.

Теодора Георгиева въртяла бизнес с Остап

Дали тогавашният кмет и неформален лидер на ГЕРБ казва истината, може само да се гадае, но е факт, че са се срещали преди изборите през 2007 г. Наши източници твърдят, че Тасев е водил тежки преговори с хора от ГЕРБ за подкрепа по изборите, защото е имал работници и подчинени цели ромеки фамилии.

Връзките на застреляния с партията на Бойко Борисов имат и финансови изражения.

Освен с череши в последните години преди смъртта си Тасев навлиза и в бизнеса с газоснабдяване. Той е съдружник с волейболиста Любо Ганев в търговията на дребно и метан станции, но по-интересно е участието му в дружеството „Промишлено газоснабдяване“ – Сливен. Бизнесменът Радостин Русев, който е бил член на ГЕРБ, но след това се дистанцира от партията, е разказвал публично, че Тасев и Йордан Лечков са били съдружници в тази фирма, която има лиценз за газоснабдяване на градове чрез подставено лице. По това време Лечков е близък на Бойко Борисов и е подкрепен за кмед на предстоящите местни избори от ГЕРБ. Мерцедесът, в който е убит Тасев е бил регистриран като актив на тази фирма.

Александър Тасев е бил съдружник и с бъдещата тогава депутатка от ГЕРБ Теодора Георгиева и приятеля й Георги Гегов, който е син на бившия шеф на „Булгаргаз“.

Георгиева е една от най-богатите депутатки в миналото Народно събрание. Тя дори роди дете от приятеля си Георги Гегов, с когото Тасев е бил съдружник преди години. В Имотния регистър още има следи как Тасев и Георгиева са движили имотни сделки за стотици хиляди.

„Истината за убийството на Остап може да се търси поне в няколко посоки, но никой няма интерес да го разрови. Ще излязат любопитни взаимовръзки“, казва бившият му партньор в бизнеса.

Разнородните бизнес интереси на Александър Тасев оставаха в сянката на това, че е поредният президент на „Локомотив“ (Пловдив), който е убит. Черната серия започва с Николай Мартинов – Мартеницата, продължава с боса на ВИС-2 Георги Илиев и приключва с Остап през май 2007 г.

ВИЖ ВИДЕОТО:

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *