Търговци мамят децата с награди менте

Зрънчо с награди

  Все по-хитри, но и нахални, стават търговци и производители в опитите си да привлекат вниманието на потребителите. В кризата пък повечето откровено се гаврят с купувачите, мамейки ги с евтини подаръци и дори вредни за здравето рекламни трикове като например бонус шоколад с изтекъл срок на годност.

Българинът сякаш свикна на всеки по-голям празник пазарите ни да са заринати от напитки и пакетирани продукти, които в себе си крият „чудни“ подаръци – изненади или пък обещават със събиране на етикети екскурзии и дори коли като печалба.

Уловката при някои е повече от ясна – за да спечелите плюшено мече, което идва в контейнер от Китай за няма и 30 стотинки бройката, трябва да изпиете литри газирани напитки за минимум 8 лв. За цяло агне, с което да нагостите семейството си пък, ще трябва да се надуете с 5-6 каси бира. Блъфът да купувате повече за уж супер награди най-често участват различни вафли и шоколади. Те работят потребителите чрез децата им и ги карат да купуват с кошници сладки изкушения, за да спечелят лилави крави, говорещи бобри или пчелички за хлапетата си. Разочарованието става още по-голямо, като се има предвид, че не е достатъчно да запазиш само стикерчето за томболата, но и да пуснеш есемес с кода, който ти се е паднал. Така фирмата печели два пъти. Веднъж от това, че клиентът е закупил съответния продукт, и втори път от хорското ламтене да получиш нещо на аванта.

Най-продавани в последните години именно благодарение на подобни трикове са царевичните пръчици с играчки за момичета и момчета. Те не съдържат консерванти и оцветители, което ги прави изключително привлекателни за малчуганите и техните родители, а и цената им е атрактивна. В тях обаче попадат играчки със съмнителен произход и никакъв сертификат за място на производство и материали за направата им.

Благодарение на това преди седмица граждани на Попово скандализираха обществото с признанието, че в пакетите със зрънчовци са намерили плетени колани с огромен надпис „Турция“ и турското знаме. За беда находката попаднала в ръцете на местния координатор на ВМРО Мариан Маринов, чиято тъща решила да изненада внучето.

Китайски фенерчета, гребенчета, фиби, животни и птици са част от арсенала, заради който тези храни продължават да се купуват. Те са буквално сиромашка радост за изтънелия джоб на Българите които все по-често ги използват дори като подаръци по празници.

Фирмите производители стигнаха до там, че изработиха и зрънчовци с форма на прилепи, батмани и всевъзможни човечета, които примамват окото. Към тях има стикери, които увещават гражданите, че може да спечелят банкноти от по десетина лева. Търговията обаче върви, пък и никой не се тръшка, че не успял да стане по-богат с две петачки.

Награда полярна мечка от „Кока-Кола"

Пълна изненада на клиентите си успя да направи „Кока-Кола“. Фирмата е с изключително добри традиции при раздаването на празнични подаръци. Малко преди миналата Коледа по магазините беше пусната специална празнична кола. На етикетите на напитките клиентите трябваше да търсят бели полярни мечки, представяни като мечетата на „Кока-Кола“.

Рекламната обява гласеше: „Спечелете 450 000 плюшени полярни мечета. Съберете 10 точки с промоционалните бели и/или черни капачки в произволна комбинация от участващите опаковки и ги обменете срещу една от наградите. Всяка бяла капачка носи 2 точки, а всяка черна -1 точка.

Стотици хлапета изврънкаха родителите си за прочутата безалкохолна напитка, но в един момент полярните мечета свършиха и настана голямото детско реване.

„Продавачи в големите търговски вериги свиваха рамене и обясняваха, че няма вече от играчките, нищо че промоцията е в ход. Мечетата били свършили. Детето ми беше много разочаровано и плака цяла нощ. Но едва ли е единственото разревано дете в страната заради играчка, която не може да има. Бутилки с празничната кола се продаваха дълго време и след Нова година, но бели мечки не се появиха. На 1 март обаче на няколко пазара в София цъфнаха на сергия мечетата от картинките на „Кока-Кола“, но овързани с мартеници на вратовете. Продавачките обясниха, че така им ги докарали и не знаели откъде са. Е, не е приятно да се лъжат децата“, жалва се столичанка, изпатила си от хитрия търговски номер.

Почти всички фирми, произвеждащи шоколад у нас, редовно организират томболи и награди – пътешествия до близки и далечни страни. От гражданите се изисква да си купят два шоколада на промоция, за да спечелят един стикер с код. След това трябва да се регистрират в интернет или чрез есемес и да чакат щастието да почука на вратата им, което не се случва често. Измамата се състои не само в помпозното обещание, но и в шоколадите, които се комбинират по двойки и тройки, защото срокът им на годност е към своя край.

Други фирми за сладки изкушения залагат на любознателността на народа. Те приканват млади и стари да намерят от вътрешната страна на опаковката информация за исторически и природни забележителности. При 5 събрани талончета и съответната печеливша регистрация късметлиите заминават на екскурзия с личен гид – подобно разточителство малко туристически фирми у нас могат да си позволят и затова и досега никой не се е похвалил с пътешествие зад граница, спечелено с шоколад.

Всички обаче признават, че търговските хитринки имат ефект върху децата и са неспособни да откажат на наследниците си купуването на поредния шоколад, зрънчо или напитка, чрез която се надяват да получат играчка-изненада. Децата се радват на всичко и не се разочароват дори и от най-евтините китайски боклуци, с които ги примамват шарените пликове с лакомства.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *