Наглост! Топлофикация ще завежда дела и за опростени сметки

"Топлофикация-София"

  Топлофикация – София завежда дела срещу длъжниците си, чийто сметки влизат в периода на давност и не подлежат на събиране. Това заявиха пред журналисти потърпевши, на които съдът вече е връчил покана за доброволно плащане.

Топлофикация използва факта, че районният съд издава тази заповед само на база на представените от ищеца документи, като изрично подчертава, че не им е правена проверка.

Според юристи, от Топлофикация разчитат абонатът да не дойде да получи заповедта в двуседмичния срок и по този начин тя да влезе в сила автоматично. Ако обаче засегнатият я получи, той може спокойно да я обжалва пред съда в двуседмичен срок. Тогава тази заповед отпада, а от Топлофикация евентуално завеждат дело.

Втората причина за завеждане на ъ от страна на Топлофикаци за сметки, които вече са в период на давност, е възможността при преговори с абоната да се получи максимално голяма сума. Ако той се съгласи на този вариант, за да избегне съда, от Топлофикация евентуално ще оттеглят сумите влезли в давност. В замяна на това ще си получат парите за завеждане на иска пред съда и за услугите на юристконсулт. А тази сума е почти равна на сметките за парно за един сезон – между 500 и 600 лв. На пръв поглед ситуацията за абоната с просрочени задължения е патова. Даже и да обжалва впоследствие при едно съдебно дело е голяма вероятността да загуби.

В съда ще отпаднат неправомерно поисканите от Топлофикация суми, за които има давност. Те ще се компенсират с хонорара на частния съдебен изпълнител, който в определени случаи може да стигне и до 1000 лв. Така абонатът в крайна сметка пак ще трябва да плаща.

Повечето юристи обаче съветват длъжниците да обжалват и да ходят на съд, а не да подписват споразумение. То е почти непосилно, защото в началото се искат 30% от сумата, а останалата част се разсрочва на 7 равни вноски. Като се има предвид, че на съд отиват абонати, чиито сметки са над 3000 лв., то предварително е ясно, че условията са неизпълними за човек, който и без това няма възможност да плаща.

При осъдителна присъда частният сьдебен изпълнител ще започне да събира вземането, но тук законът пази в голяма степен длъжника.

Топлофикация не може да има претенция към единственото му жилище, нито да пипа обезщетения на безработни. Има право да запорира точно определен процент от заплатата. И всичко това до изтичане на 10-годишната абсолютна давност, когато задължението автоматично ще отпадне.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *