Тежко ни! Съдът позволи на банките и НАП да съдят длъжници по бързата процедура!

конституционите съдии

Скандално решение на ужким бранещия гражданите Конституционен съд бетонира правото на банки, държавни учреждения и общини да съдят срещу длъжниците си по облекчена процедура.

За разлика от гражданите, които не могат да съдят по този параграф. Съдът се произнесе по повод на внесената през лятото жалба на омбудсмана, протестираща против тази дискриминационна привилегия срещу обикновения гражданин на България.

Член 417, т.2 от Гражданско-процесуалния кодекс, позволява на банките, общините, НАП, Агенцията за държавни вземания и т.н. да изиска от съда  заповед за незабавно изпълнение само срещу документ или извлечение от счетоводни книжа. Според конституционните съдии, имало сериозна причина за тази дискриминационна мярка срещу българите.

И тези вземания са били от висок обществен интерес. Като за целта са запитани  26 институции и не правителствени организации. От тях само няколко се оказаха наистина загрижени за правата на гражданите, като подкрепиха омбудсмана. Като това са бизнес организациите – БТПП, БСК, НАББ и Центъра за правно съдействие и Асоциация „Активни потребители“.

  Те са оспорили привилегированото положение на банкерите. Според съдиите, документите, с които държавните учреждения, общините и банките претендират за своите вземания, са били обективни и надеждни. До колко са прави и защо конституционните съдии работят против гражданите на страната, които всъщност им плащат заплатите?
ВИЖТЕ ВИДЕОТО:

http://youtu.be/9uOZ1QAog3c

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *