Таки трябвало да е в пандиза още през 2007 г.

Христофорос Аманатидис - Таки

  Топ мафиотът Христофорос Аманатидис – Таки е сигурен, че няма да лежи и ден в затвора, а всички обвинения срещу него ще отпаднат, научихме от хора от службите. За свободата си властелинът на подземния свят у нас е платил и дебела цена.

Приблизително 1 милион евро са били раздадени като рушвети, мълви се в подземния свят. Парите са влезли в джобовете на свидетели, полицаи и магистрати. Гангстерът в момента е в Дубай и чака екстрадиция към страната. Всъщност е много спорно дали това въобще ще се случи. Висши представители на прокуратурата, сред които и зам.-главният прокурор на София Роман Василев, публично изказаха скептицизъм, че кракът на престъпника ще стъпи на българска територия. Ако това все пак се случи, ще е някъде към началото на септември.

До нас достигнаха и сензационни подробности как се е стигнало до задържането на Христофорос Аманатидис в Дубай. На 7 май Таки е пуснат на издирване в Интерпол в цял свят. Часове по-късно снимката му се появява и на интернет страницата на международната полицейска служба. Информацията за ареста му се появява около 12 ч. на обяд на следващия ден 8 май. Това става цели 4 години, след като той изчезна от България.

В първите дни на май месец тази година висши спецполицаи задействат таен план, чрез който да вкарат Таки в капана. Основна роля в него играел кадровик в специална служба, който от години поддържал контакти с мафията. Агентът е непознат за широката публика, но играе ключова роля в десетки задкулисни процеси, случващи се в държавата. Това е един от хората, които е покровителствал наследника на Георги Илиев във ВИС-2 и му снасял ценна информация. Услугите били взаимни.

Таки разкривал на службите специфични процеси от ъндърграунд средите, заради които са последвали доста полицейски операции. Същият полицай на 3 май се свързал с Таки, който на тази дата бил в ЮАР заедно с партньора си Къро и му предложил да се видят спешно на четири очи. Поводите за деликатния разговор били определени политически и бизнес интереси, случващи се в България.

Делото срещу страховитата банда на Чуковете продължава и до днес

Предложението било двамата да се видят на 6 май в дома на Таки в Дубай. Независимо, че Таки през повечето време си е бил в Южна Африка, той е имал имоти и на още няколко места по света. Включително и на ултра скъпия остров „Палм Джумейра“ в Емирството. Срещата на 6 май всъщност била капан. Точно поради тази причина МВР по много бърз начин са пуснали искане до Интерпол обхватът на задържането му да бъде не само в рамките на шенгенското пространство, а във всички страни по света, в които бюрото има служители. Станя ясно, че всъщност Таки е арестуван ден преди физиономията му да се появи в полицейския сайт, че го издирват и два дни преди официално да се съобщи за ареста.

В Дубай на срещата с ченгето освен гърка от български произход е бил и партньорът му Къро. Срещу Красимир Каменов – Къро обаче няма процедура за издирване и задържане и затова никъде не беше съобщено неговото име. Впоследствие точно Къро поема инициативата и започва ударно да урежда свободата на шефа си. Предполага се, че това няма да му е проблем. Таки има голям опит в успешното прецакване на всеки, който го е разследвал и иска да го види зад решетките. През 2007 г. за първи път срещу висаджийския бос започва официално разследване, което трябва да завърши с арест.

Магистрати от софийска градска прокуратура душеха около негови финансови престъпления. В сградата на Темида беше постъпил конкретен сигнал, в който пишеше, че имотите, с които разполагат Таки и Къро, няма как да съответстват на официалните им доходи. Услужливи къртици на престъпниците в съдебната система обаче бързо ги информират.

Любо Чука

Следват две неща. Всички имоти веднага са прехвърлени на името на офшорна фирма, а двамата временно напускат страната. Проверката на магистратите се проваля и те се завръщат победоносно. Твърди се, че това им е струвало скромните 100 000 евро

През 2008 г. обаче срещу тях стартира ново разследване. То е кръстено на името на престъпната им организация „Фирмата“. Таки пак получава изпреварващо инфо. Виждайки, че този път нещата са дебели, решава да избяга от България завинаги. У нас се разследваха общо 70 негови човека. Научи, че е имало първоначален план да бъдат арестувани около 60 от тях. Ако това беше станало, де факто цялата структура на Таки е щяла да бъде разбита.

Вместо това МВР направи акция през 2008 г. едва срещу няколко от мутрите му. Зад решетките попаднаха Лъчезар Димитров – Белята, Даниел Душков – Даци, Любомир Костадинов – Младежа, Цветан Миленов -Църи, Асен Китанов – Психото, Васил Бекиров – Доктора, Илия Илиев – Илийката, Владимир Иванов – Късоръчко, Васил Христов и Александър Пацов. Чак преди десетина дни бяха за кратко прибрани и още няколко от хората му – Камен Балбузанов – Куката, Кирил Муртов, Антон Калчев – Тони Застраховката и Кирил Киров – Кирчо Руския. От тях в ареста остана само Руския.

Доброволно се предаде в ГДБОП и бившият шеф на охраната на Таки – Любо Чука. Арестантските неволи на Чука обаче повече приличаха на пиар акция за предстоящия му ММА двубой с американеца Уес Симс в събота в спортната зала „Арена Армеец“.

Според прокуратурата йерархията в структурата на Таки била следната: Най-отгоре стоял той. Мафиотът финансирал разпространението на дрога, решавал спорове между хората си и други дилъри и им помагал да нямат проблеми с полицията и правосъдието. Под Таки е бил Христо Вартенян – Исуса. Това е бил човекът, който пряко отговарял за дрогата и лично носил парите от нея в дома на шефа си в столичния квартал „Павлово“.

По-надолу от Ицо Исуса позицията е заета от касиера Иво Андонов – Буземеца. Към него идвали банкнотите от дилърите, които после били предавани на Исуса. Буземеца е бил касиер на „Фирмата“ до лятото на 2008 г. Тогава внезапно решава да се оттегли. Исуса му измисля глоба от 85 000 лева и праща мутрите от Бандата на чуковете да го пребият. Иво Буземеца е отвлечен пред очите на майка си, баща си и приятелката си от армия главорези, предвождана от Любо Чука.

След издевателствата над него Буземеца се навива да стане и един от най-важните за обвинението свидетели срещу Таки. Другите предатели срещу „Фирмата“ са люлинският наркобос Росен Кръстев – Стъкларя и Йоан Пецев. Прокурорите разполагат и с четирима анонимни свидетели, чиито показания ще бъдат прочетени в съдебната зала.

 

 

През 2008 г. ченгетата от ГДБОП търсиха безусловно Таки в дома му

Босът имал боксов ринг

Допреди да изчезне от България, Христофорос Аманатидис – Таки живееше в бившата къща на Мето Илиенски в квартал „Павлово“. Кооперацията, която е наричана „Колумбийското посолство“, представлява 5-етажен модерен жилищен блок с огромно подземие и тунели. Освен Таки в кооперацията живееше и сподвижникът му Красимир Каменов – Къро, както и близките до боса на ВИС-2 Боби Белингата, Лъчо Белята и Радо Слънцето, който днес е обявен за национално издирване.

В момента в имението на Таки се извършват освежителни ремонти на палата, който е цял жилищен блок. В подземията му се лъскат и фитнес залата, друго огромно помещение с басейн, както и специално изграденият ринг за боксови срещи. Хора които са влизали в леговището на Таки твърдят, че под земята там имало и таен тунел.Тунелът служил като резервен път за бягство.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *