Съселяните на Цветан Цветанов в село Шума разочаровани от партията му

Цветан Цветанов

Репортери заснеха за първи път внушителната вила на ексвицепремиера Цветан Цветанов в годечкото село Шума преди 2 години. Постройката е вдигната, след като възпитаникът на ВИФ, който дълго време разнася папки из Вътрешното министерство, става дясна ръка на Бойко Борисов. Репортажът истински разбуни духовете на обществото.

Бившият вътрешен министър тогава заповяда журналистите на най-опозиционния вестник да бъдат арестувани и да дават обяснения какво са правили до покоите му в провинцията. Негова съседка дори се оплака, че репортерите искали да я прегазят.

При повторното посещение в Шума надникнахме зад високите бетонни зидове на къщата. В прекрасно поддържания със зелена морава двор се разкри скъпоструващо барбекю, съвсем подобно на това в Догановите Боянски сараи. В двора бе изкопан кладенец и вдигната допълнителна постойка.

Вилата на Цветан Цветанов в село Шума

Миналата събота отново се отправихме към Шума. Там животът пак си тече спокойно. Десетки софиянци бяха дошли във вилите си, за да избягат от градската гюрултия. Хората бяха насядали по беседки, дишаха чист въздух и се надяваха да дойде време, когато няма всяка втора капка дъжд да превръща селото в тресавище.

В момента по калните улици спокойно може да затъне дори голям джип. Няма и помен от асфалт. Изглежда, че регионалният министър Лили Павлова и Бойко Борисов, така гордеещи се със строителството на пътища и магистрали, напълно са забравили да насипят чакъл за бедните хора в Цецовото селце.

„На предишните избори идваха да ни увещават да гласуваме за ГЕРБ, казваха, че селото ще има пътища, ще го направят по-достъпно. Виждате колко е хубава природата – борови гори, красиви полета, пълно е с манастири, чудесни условия за туризъм“, разказва възрастна жена, докато се опитва да дойде при нас, затъвайки в калта

Тя тъкмо бе посрещнала сина си и внучките и четиримата бяха седнали да обядват в семейната вила. Разказаха, че и за сегашния вот са се опитали да ги вербуват със старите обещания за инфраструктура. „Никой не им вярва вече. Даже няма да гласуваме“, споделя жената.

Моравата в двора е перфектно поддържана

Синът й също е разговорлив. Той разказва, че преди много са се гордеели, че имат толкова известен съселянин като Цветанов, но през последните месеци всички избягват дори да споменават името му, разочаровани от управлението и нарастващата бедност.

Дойдох от София да си почина и дори не искам да ги мисля тези от парламента. Преди Цветанови идваха често, сега явно са много заети по изборите и нямат време. Честно казано, хич не ме и интересуват“, казва човекът и добавя, че съжалява, задето майка му все още живее в Шума, защото в сезона на дъждовете едва успява да я навести.

Питаме го все пак и за новата придобивка на селото – красив малък храм. Оказва се, че той е непристъпен, тъй като е частна собственост на един от шефовете на „Балкан Стар“, вносител на „Мерцедес“ за България. Няма общо с Цветанов, макар и да се намира в непосредствена близост до вилата му.

Тъщата на Цветанов – Стефанка живее скромно на ул „Шейново“ с пенсия от 210 лв.

Миналата събота тя беше пуста. Ясно се виждаха обаче купчините с дърва грижливо складирани под стълбището. Очевидно през зимата къщата е била посещавана редовно. Градината е в перфектен вид – тревата е окосена, подравнена, и достойна да бъде заснета в специализирано списание. Кладенецът също е отворен.

Личи си, че майстори са работили по солидния дувар. Летвите, които криеха двора, вече са увеличили броя си, така че да не се допуска абсолютно никаква гледка към вътрешността.

Ние все пак успяхме да надникнем вътре и да видим огромния гараж, гранитните стълби, PVC дограмата, чинията за цифрова телевизия, красивите алпинеуми, все още зазимени, както и окачените тенти за горещите летни дни когато Цветанов най-вероятно излага морна снага под жаркото слънце, пиейки разхладителни напитки в компанията на своята съпруга Деси или на най-добрия си приятел Веселин Маринов.

Макар и да не видяхме никого от клана Цветанови в събота, съседи разказаха, че идват редовно, за да наглеждат и да се погрижат за скъпото си имущество. В магазина в центъра на селото ни осведомиха, че майката и бащата на Цецо редовно пазаруват при тях. Самият МВР министър също си купувал ориз и захар и винаги се държал дружелюбно с обикновените хора.

Докато бяхме в бакалията, заваля отново проливен дъжд. Магазинерката се оплака, че пак едва ще се прибере вкъщи, защото улиците ще заприличат на блата. Питаме я как може да имат толкова известен съселянин, а да не се погрижат поне за елементарните им удобства. Тя отговаря, че никой не се вълнува от тях. Кметът на Годеч отдавна им обещавал асфалт, но няма и едно сложено камъче. Тя също признава, че е обезверена.

Блокът в който живее тъщата на Цветанов - ул. "Шейново" в София

Магазинерката редовно продава шунка и шоколад на Цецовите родители. Последно видяла брата на ексвицепремиера, който дошъл да нагледа къщата след тежката зима.

Най-рядко във вилата се вясвала жената на Цветанов – Деси, която все още е прясна майка на третото дете в семейството.

Репортер обаче успя да я засече пред сградата в столичния квартал „Изгрев“, където се намират прословутите му 6 апартамента, единия от които вече е успял да продаде. След скандалните разкрития на вестника ни преди години Цветанов заяви, че ги е купил с банковите сметки на тъщата и тъста си. Те са пенсионери, които живеят на столичната улица „Шейново“.

Въпреки проверката, на която уж се съгласи да се подложи Цветанов преди време, НАП не откри никакви нарушения. Прокурорът Роман Василев, който е част от екипа, определен да разследва дали е имало незаконно подслушване по време на управлението на ГЕРБ, категорично замете следите на доходите, които Цветанов не можеше да обясни откъде е
получил.

Окуражен от благосклонното отношение към необяснимото си забогатяване, Цецо предприе поредния поход към завземането на властта.

Дори в Шума обаче вече не му вярват.

Съседка на Цветан Цветанов от село Шума клевети журналисти

Съседка клевети журналисти

При първото посещение на журналисти в Шума съседка на Цветанов заплаши екипа, че не бива дори да се доближава до прословутата вила на ексвицепремиепа. Още с пристигането на редакционната кола пред къщата, тя изскочи на улицата, започна да крещи и да сипе клетви и хули. В следващия момент пък извади телефон, от който набра номера за спешни случаи 112 и съобщи за нарушители. Именно заради нейния сигнал колегите бяха арестувани, като първоначално бяха обвинени в кражба, а след това в нарушаване на обществения ред.

Съседите в Шума тогава разказаха, че всички знаят за странностите на въпросната съседка, която доста активно се е вживяла в ролята на пазител на Цветановите покои. Като насъскано куче тя се хвърли да брани поверената й къща и категорично забрани да се фотографира Цецовия имот. В изблик на нервност дори заяви, че редакционната кола е направила опит да я блъсне.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *