Съдии и военни създали цял корпус за спасяване на “Славия” от “Б” група!

Треньорът на "Славия" Александър Шаламанов (в кръгчето), изпълнява историческата мисия да спаси отбора от изпадане

  Четирите големи отбора от София са единстве­ните, които не знаят какво е да си в „Б“ група. „Левски“, ЦСКА, „Локо“ (Сф) и „Славия“ никога  не  са играли във втория ешелон. Най-близо до изпадането са били „белите“. През 1983 и 1984 г. тимът от „Овча купел“ се спасява на косъм от кошмара във втора дивизия. И двата пъти със скандали. Как ЦСКА отърва „Славия“? Имало ли е корпус за спасе­ние на „белите“? И защо в Шумен и до днес проклинат най-стария столичен клуб? В изследване на скандал­ните събития.

 В“ началото на 80-те години „Славия“ изпада в нечувана криза. На „Овча купел“ се сменят 12 треньо­ри! Гонят един, взимат друг, след това махат и него. През юни 1983 г. „белите“ са под угрозата да играят квалификации за оставане. Добре, че последният мач е с ЦСКА, който вече е сигурен шампион. Като отбор на Строителни войски „Славия“ е покрови­телстван от командващия генерал-полковник Васил Василев. Едно телефонно обаждане е достатъчно за генерала да уреди побе­дата. Само че на терена „белите“ играят като спънати. До последно резултатът е 1:1. Накрая е отсъдена дузпа за „Славия“. За по-сигурно вратарят на ЦСКА Георги Велинов посочва на Петър Александров къде да бие. Нападателят е точен и „белите“ се отървават с победа 2:1.

Година по-късно обаче положението вече е не­спасяемо. По всичко личи, че „Славия“ си заминава Никой обаче не може да допусне най-старият софийски отбор да отиде в „Б“ група. По линия на Строителни войски дълги години са раздавани апар­таменти на висши спортни и футболни деятели. Сега е моментът да върнат вересията!

Звездата на "Шумен" Красимир Манолов - Малкия орел (в кръгчето) е изгонен със скандален червен картон в първия мач със "Славия". Първият отляво на втория ред е треньорът Борис Гаганелов.

  Организира се цял корпус за спасяване на „Славия“. Първата акция е да класи­рат „белите“ поне на 14-о място, тъй като последните два изпадат. Налага се да бъде прецакан „Шумен“, който тогава е един от силните отбори група. Треньор на шуменци е Борис Гаганелов, баджанакът на Димитър Пенев. В тима са бившите звезди на „Локо“ (Сф) Ангел Колев и Иван Василев- Бозата, миналият през ЦСКА безкомпромисен защитник Цоньо Василев – Третата хирургия и бъдещият капи­тан на „червените“ Ивайло Киров. „Славия“ също има какво да извади насреща. В състава по спешност е върнат Чавдар Цветков от „Аустрия“ (Виена). Там са още карловският бомбардировач Петър Александров и вратарят Антонио Ананиев. Треньор е Александър Шаламанов, заменил през сезона изго­нения Янко Динков.

 Задачата пред рефера Рамисов е да докара мача „Шумен“ – „Славия“ поне до равен. Двубоят завършва 1:1. Арбитърът си затваря очите пред две явни дузпи за шуменци. Публиката побеснява, иска линч за съдиите. Около 10 000 запалянковци обсаждат стадион „Панайот Волов“. Властите се виждат в чудо. Първият секретар на Окръжния комитет на БКП Георги Начев нарежда да се стовари цялата налична милиция на стадиона.

 Около 22 часа започва операцията по извеждане­то на съдиите. Изкарват ги от страничен изход, пре­облечени в милиционерски униформи. При завръщане­то си в София обаче Йълмаз Рамисов разтреперан разказва на близките си, че ял бой на стадиона от шуменската милиция, задето не отсъдил дузпите. Показал синини от ударите. Посъветвали го да си трае.

Защитникът на "Шумен" Цоньо Василев

  Спечелената точка спа­сява „Славия“ от директно изпадане за сметка на „Локо“ (Пд) и „Хасково“. „Белите“ се класират точно над чертата, но трябва да играят допълнителни бара­жи за оставане. Прави се безпрецедентна промяна в регламента на първенство­то. Ни в клин, ни в ръкав футболната федерация решава, че отборите от 11-о до 14-о място първо ще играят помежду си и чак тогава загубилите ще се срещнат с вторите в „Б“ група.

 По ирония на съдбата „Славия“ се пада пак с „Шумен“. Това става след невиждани панаири в последния кръг.

 За да избегне сблъсъка с „белите“, „Черно море“ губи като домакин с 3:4 от „Чер­номорец“, след като води 3:0 на почивката. Варненци са наясно, че „Славия“ се покровителства от най-високите етажи на властта, затова предпочитат да завършат 12-и. Така на 11-о място се оказва Шумен“, който трябва да играе още два пъти срещу „белите“.

 Първият двубой е в София на 6 юни 1984 г. Нечувано стълпотворение от 17 000 запалянковци се стоварва на „Овча купел“. Чавдар Цветков извежда „белите“ напред с гол за 1:0. След това обаче Цоньо Василев прави 1:1. Големият скандал гръмва след почивката, ко­гато Пламен Петков вкарва втори гол за „белите“. При попадението тъчреферът Борислав Александров вдига засада. Главният Иван Йосифов обаче признава гола – 2:1 за „Славия“.

 Йосифов показва и куриозен червен картон на нападателя на „Шумен“ Красимир Манолов – Мал­кия орел. Първо му вдига жълт за няма нищо. „Защо бе, бате Ваньо, защо?“, пита футболистът.

 „А, и ще ме псуваш, така ли?“, процежда Йосифов и му показва червен. С човек по-малко шуменци губят 1:2, но запазват шансове за реванша, който е три дни по-късно.

Чавдар Цветков (вляво) се връща в "Славия" от "Аустрия" (Виена) през 1984 г. за да спаси отбора

  Гаганелов и шефовете на „Шумен“ решават да потърсят помощ от пар­тията. Отиват при шефа на Окръжния комитет Георги Начев. Молят го да задейства връзки на най-високо място, за да не ги пореже съдията и в реванша. Другарят Начев уж се обадил в София да търси справедливост, ама след дъжд качулка.

 Корпусът за спасение на „Славия“ вече бил опекъл работата. На съдията за реванша Ахмед Яшаров е наредено да прави, да струва, но „Славия“ да не губи.

 Няколко часа преди мача обаче в лагера на „белите“ се разразява паника. На Чавдар Цветков му се обаж­да стара травма. Треньорът Шаламанов предлага да го извади от състава. „И без това си дал толкова много за отбора, няма смисъл да ти рискуваме здравето…“ Цветков не иска и да чуе. Моля д-р Михаил Илиев да му бие обезболяваща инжекция.

 Надвечер на 9 юни ста­дион „Панайот Волов“ се оказва натъпкан с 25 000 шуменски запалянковци. Гостите от София са по­срещнати с оглушително дюдюкане.

 По Чавдар Цветков политат няколко бутилки.

 Именно Цветков обаче омърлушва трибуните с бърз гол от фаул. Шуменци обаче обръщат резултата за няма и четвърт час. Ивайло Киров изравнява, Валентин Малджански прави 2:1. Играта загрубява. Милицията едва удържа народа да не нахлуе на терена при няколко спорни отсъждания. Прибрани в отбрана, „белите“ чакат своя шанс. И той идва след едно разиграване от корнер. Никому неизвестният Жеко Андреев докопва топката и с шут отдалеч я праща в шуменската врата – 2:2! Така „Славия“ се спасява от изпадане. „Печелил съм много купи и медали, но това беше най-важният мач в живота ми“, казва Чавдар Цветков.

Иван Йосифов също бил от корпуса за спасяване на "Славия"

  За „Шумен“ пък неспра­ведливостите продължават и в следващия бараж с „Дунав“ (Русе). Първият двубой на стадион „Волов“ завършва 1:1. На реванша в Русе шуменци държат 2:2 до последната минута, когато Ешреф Сюлейманов прави 3:2 за „Дунав“. Обезумял от ярост, Цоньо Василев подгонва с шутове тъчрефера Тодор Мутафов. В това време останалите се нахвърлят на главния съдия Кирил Савов от Варна. Двамата са обви­нени, че ударили тесла на „Шумен“, за да му заеме „Дунав“ мястото в „А“ група. Впоследствие тези съдии са наказани завинаги.

 Шуменци обаче изпадат в „Б“ група. Същата вечер на стадион „Панайот Волов“ е изпълнен най-зловещият ритуал във футбола. Група запалянковци се промъква посред нощ и срязват вра­тите с флекс, за да изгонят лошия късмет.

  

Награждават Жеко с чин и апартамент

 Жеко Андреев, чийто гол на реванша в Шумен спасява мястото на „Славия“ в „А“ група, получава две награди от ген. Василев. 22-годишният тогава халф е курсант-отличник последна година във военното училище в Суходол. Командващият на Сухопътните войски го повишава в чин – младши-лейтенант Андреев слага още една звезда на пагона и става лейтенант. Получава и жилище в „Младост“.

 Героят от мача в Шумен обаче така и не успява да се порадва на придобивките. Няколко години по-късно си отива съвсем млад от този свят, съборен от коварна болест.

 Останалите от „Славия“ не получават нито лев премия. Единствената им награда след реванша в Шумен е по една бира, заръчана на връщане към София. Поръчката в крайпътно заведение във Велико Търново се извършва в присъствието на главния редактор на вестник „Старт“ Димитър Джаров, който заявява въодушевен: „Това ще ми е заглавието -„По една бира премия за „Славия“. След това обаче пуска друго заглавие. Оказва се, че пиенето на бира не се вмествало в ценностите на социалистическия спортен морал.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *