Стопанската камара иска да сложи край на безплатната ангария „стаж“ в българските фирми!

Край на неплатените стажове във Великобритания

Появи се нов феномен- безплатен труд, „маскиран“ като стаж. Все повече фирми се възползват от кризата и наемат младежи и хора на стаж, като не желаят да им плащат за положения от тях труд.

Официално се води, че двете страни се договарят, че работодателят се задължава да обучи стажанта на тънкостите по дадена професия или специалност, а стажантът – да я усвои. Но в повечето случаи стажантът полага неквалифициран труд, абсолютно безплатно. Което провокира Българската стопанска камара (БСК) да ратува за платени стажове.

От камарата настояват тези отношения да са подобни на срочен трудов договор, като стажантът да взима приблизително 70% от средното за професията възнаграждение. Защото е куриозно бизнесмените да се оплакват, че нямат квалифицирани кадри, а да не заплащат положения от стажантите труд. Както отбелязват повечето интернет потребители- именно това кара повечето млади хора да бягат от България.

Великобритания сложи край на неплатените стажове, а в България?

Примерът е особено фрапантен с лекарската практика. Както се казва, за да получиш,трябва да дадеш! Защото в нашата държава никой „работодател“ не се поинтересува какви са аджеба таксите в университетите и колко струва издръжката на един студент? Е, задава риторичен въпрос един от форумците, как скъпи „бизнесмени“ , искате да имате завършени специалисти и как току що завършилите училище или университета кадри да придобият изисквания от вас стаж между 3 до 5 години?
ВИЖТЕ ВИДЕОТО:

http://youtu.be/ftGQYks_qUU

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *