Стефка Костадинова и Весела Лечева са в люта битка за поста на БОК

Стефка Костадинова и Весела Лечева (вдясно)

  Голяма битка между Стефка Костадинова и Весела Лечева се очаква на 9 май, когато са изборите в Българския олимпийски комитет. Стефка вече се е натегнала здраво за нов мандат и обикаляла като цветарка из спортните среди, за да набира гласове за предстоящите избори в БОК. Лечева също сформира лоби, а третият кандидат е бившият спортен министър Васил Иванов – Лучано.

Говори се, че засега Стефка била с едни гърди напред, тъй като набирала най-активно гласове. Хвърлила се здраво, тъй като ако загуби, остава без работа. Останалите двама кандидати поне си имат собствен бизнес, докато Костадинова трябва да си пази хляба.

Стефка Костадинова

В БОК Стефка оперира с доста пари – близо 3 милиона лева в олимпийска година и около 1,8 млн. в останалите. Това прави близо 9 милиона лева за четири години.

Лечева, която в момента е зам.-председател на БОК, обаче вече съска по конкурентката си. На последното събрание я обвинила публично, че върши само две неща – да купува самолетни билети за олимпийците и да им поръчва костюмите.

Бившата световна шампионка по стрелба изстреляла залп по Стефка, че се помайва, вместо да прибере парите за олимпийска подготовка в БОК. Става въпрос за близо 5 милиона лева в годината, когато има игри. В момента тези пари се разпределят от спортното министерство. Лечева обаче твърди, че не е работа на държавния чиновник да прави разчетите за спорта и парите трябва да постъпват направо в БОК. Където – естествено – да бъдат под нейно разпореждане.

Весела Лечева

На страната на Весела Лечева се включи и олимпийската шампионка по гребане Светла Оцетова. Досега тя се опита два пъти да оглави БОК, но и в двата случая загуби от Стефка. Сега тандемът Лечева – Оцетова ще пробва да свали бившата скачачка. Оцетова вече процеди, че преди четири години изборите са били манипулирани. Тогава разликата беше само 4 гласа – 42 на 38 за Костадинова.

Председателското тяло на БОК, което е от пет души, също било разцепено. Към Лечева клонял шефът на борците Валентин Йорданов.

Той имал зъб на Стефка още от 1996 г. когато тя беше предпочетена пред него за спортно №1 на годината, след като спечели олимпийската титла в Атланта няколко месеца след раждането.

Тогава от борбата пуснали лаф: „Колко пъти Вальо Йорданов трябва да роди за да стане спортист на годината?“.

Стефан Цветков – Цъфа от тениса пък бил твърде зад Костадинова. Васил Иванов – Лучано засега не можел да се дореди до гласове заради двете напористи дами. Най-вероятно той ще подкрепи една от двете кандидатури
с лобито си в БОК, което не е малко.

По устав новият олимпийски шеф трябва да бъде избран с квалифицирано мнозинство от 81 делегата.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *