Скандал! Новият премиер Марин Райков – най-доверения съветник на Бойко Борисов!

Марин Райков

  Марин Райков, който бе назначен за служебен премиер, е бил сред най-доверените съветници на Бойко Борисов още по времето, когато той е кмет на София, показва журналистическо разследване. Райков е консултирал тогавашния градоначалник в пълно противоречие със закона за държавния служител, защото по това време той работи във Външно министерство.

Топлата си връзка с Марин Райков Борисов признава сам на една от първите пресконференции, които дава, след като е избран за министър-председател. В типичния си стил той се обосновава, че назначава Марин Райков за заместник-министър на външните работи, защото същият човек му е давал напътствия през цялата 2008 година.

Самият Марин Райков, когото колегите му описват като амбициозен и високообразован има тежък гаф в кариерата си. През 1999 година той е заместник на Надежда Михайлова в Министерството на външните работи и отговаря арабския регион.

Росен Плевнелиев и Марин Райков

Точно тогава са арестувани нашите медицински сестри в Либия, а тъкмо Райков пропуска и недооценява първоначалната информация. Поради тази причина реакцията на страната ни по повод на случая чувствително закъснява и праща сестрите задълго зад решетките.

Пореден гаф Райков прави през 2011 година преди втория тур на президентските избори.

Тогава той е посланик в Париж и организира среща на кандидата за президент Росен Пленелиев с комисията по европейските въпроси във френския парламент. Уреждането на подобно рандеву е недопустимо и е нарушение на 2 закона – за държавния служител и за дипломатическата служба. Информация и снимка от срещата се появява тогава на официалния сайт на ГЕРБ.

Марин Райков и Бойко Борисов

По този повод водещият от телевизия СКАТ Велизар Енчев се обажда в посолството ни в Париж и официално пита дали посланикът би уредил подобна среща с някого от другите кандидати – например Ивайло Калфин. Отговор от дежурния в посолството така и не получава, а информацията, компрометираща Райков, бързо е свалена от сайта на ГЕРБ.

Не по-малко интересна фигура от Марин Райков е баща му Райко Николов. Той е дипломат от кариерата с леви убеждения, а във френската преса за него се появиха съобщения, че е бил шпионин на ДС и КГБ с агентурно име Виноградов.

Райко Николов е човекът, избран да замине като посланик в Рим след атентата срещу папата и ареста на Сергей Антонов. Той присъства на процеса срещу българина и на оневиняването му. След пенсионирането си пише няколко книги за прелюбопитния си живот като дипломат.

Шарл Ерню

Райко Николов е най-известен с това, че е изгонен от Франция забради прочутия скандал „Ерню“. Шарл Ерню е близък приятел на френския президент и министър на отбраната от 1981до 1985 година. Той е бил сътрудник на българските, румънските и съветските тайни служби през 50-те и 60-те години. Ерню е бил вербуван от Райко Николов, който по това време е дипломат във Франция След разкритията всички заинтересовани страни, включително България, опровергават така нареченото „досие Ерню“, публикувано от „Експрес“. Ексшефът на френското контраразузнаване Жак Фурне твърди, че разобличаващите Ерню материали са били получени през 1991-1992 г. От бивш румънски таен агент.

Според тях през 1953 г. Шарл Ерню е бил вербуван от българската Държавна сигурност и е започнал срещу не особено високо заплащане да предлага това, което французите наричат „анализи и информации от хора с влияние“.

„Експрес“ твърди, че успешното вербуване е дело на българския дипломат Райко Николов, които от 1953 до 1957 г. е на работа в българското посолство в Париж.

Бившият френски президент Жак Ширак заедно с Марин Райков

Николов предизвика изненада във Франция, като призна, че е познавал Ерню, но категорично отрече да е изпълнявал каквито и да било задачи на българските тайни служби.

След като българинът напуска Париж, според „Експрес“ Ерню е „поет“ от КГБ, след това от Секуритате, а от 1963 г. окончателно минава „под крилото“ на руснаците.

Според Жак Фурне, когато той е докладвал през 1992 г. на Митеран ужасяващите разкрития, свързани с вече починалия Ерню, държавният глава е предпочел да запази случая в дълбока тайна. Райко Николов е обявен за персона нон грата, а личността му създава проблем, когато за сина му Марин Райков е поискан агреман за посланик във Франция.

Николов е работил и в САЩ, където е роден Марин Райков, в Югославия, Кувейт, Йемен и Швейцария.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *