Скандалният Иво Тихия пере пари чрез петрол

Ивайло Разложки - Иво Тихия

  С подставени лица бившият митничар Ивайло Разложки – Иво Тихия  притежавал три бензиностанции. Единият от обектите е в близост до граничният пункт Калотина, втората бензиностанция е до Перник, а третата е на входа на Монтана. Схемата на Разложки била проста, но ефективна, разясняват  запознати.

Митничарят купувал терени на безценица, строял обекти за продажба на петрол, разработвал ги и впоследствие ги продавал на чуждестранни големи компании. Необяснимо богатият държавен служител дори водил разговори за придобиването на четвърти обект за дизел и бензин в Пловдив. През последните месеци проявявал и силен интерес за инвестиции в търговски обекти. Говори се, че един от новостроящите се молове в София, намиращ се на бул. „България“, се издига благодарение и на любезната подкрепа на Разложки.

Източници от Агенция „Митници“ алармират за основателни съмнения, че в бензиностанциите на Тихия се продава контрабандно гориво. То влизало с цистерни, които документално са обявени за празни през българо-румън-ския граничен пункт Дунав мост. Каналът на гангстера се покровителствал от висш чиновник в Русе, с колоритния прякор Весо Мазния. Връзката между Мазния и Тихия е направена от разследвания за служебни престъпления бивш зам.-директор на митниците Румен Божинов – Цайса. За Мазния имало и оперативни данни, че е гушнал цели 300 000 евро подкуп от грузинци, за да пуска безпрепятствено в страната хероин, който след това отива за продажба в Западна Европа.

Схемата с контрабандно гориво обаче също е изключително печеливша. Спестявайки плащането на данъци и акцизи, милионите вместо да влезнат в държавата, се озовават в бездънния джоб на Разложки. За да си няма данъчни проблеми, митничарят се пазил като дявол от тамян по какъвто и да е начин да официализира бизнеса си. В Търговския регистър   срещу   името на Ивайло Разложки има точно 0 резултата. Митничарят нямал нищо регистрирано на свое име. Водил се единствено на заплата в хилава столична фирма. Възнаграждението му било от едва скромните 1000 лв. на месец, които получавал срещу дейност „консултации“.

  Разложки или е най-големият спестовник в света или е магьосник, смеят се в подземния свят. Срещу тази хилядарка на месец той някак е успял преди седмица да си купи чисто ново супер модерно бяло Ауди S8. Мощното возило, което е с 400 конски сили и вдига 100 км в час за 3,5 секунди, струва в магазина точно 400 000 лв.

Тихия има и модерен офис в сграда, намираща се в кв. „Западен парк“. Седмичната му програма била разчетена планово по дни. От понеделник до сряда се отдавал на активна работа, свързана с петролните му ангажименти. От сряда вечерта до неделната сутрин времето му минавало в алкохолни и сексуални оргии.

Барман, работещ в популярен нощен клуб, разказа пред репортери какви пари пръска Тихия. Информацията би трябвало да е интересна и на данъчните служители от НАП, както и на чиновниците от бившата „Комисия Кушлев“ (въпреки че според думите на самия Разложи си плащал в НАП и имал чадър). На оркестъра, койтр задължително му свири на ушенце, давал сумата от 12 000 лв. на вечер. Сервитьорите, които го обслужват, получавали за старанието си цели 5 бона. Между 14 000 и 20 000 лв. бакшиш  гушвали известни фолкпевици за да го поздравяват с песните си.

Публично името на Тихия направи премиера през 2005 г. Собствениците на известните чалготеки, както и най-красивите столични манекенки и певици бързо разбраха, че на небосклона е изгряла нова платежоспособна звезда. Едва 24-годишният тогава Ивайло, младши митнически специалист в отдел „Внос“ към митницата на аерогара София, пръскаше на вечер още оттогава по минимум 10 000 лв.Това е с точно 9650 лв. повече отколкото официалната му заплата от 350 лв., която получаваше като държавен служител. Само за няколко месеца младокът заслужи прозвището си „министърът на веселието“.

Най-радостни от появата му по кръчмите бяха сервитьорите и музикантите, които получаваха невиждани бакшиши. Дори и мутрите не бяха толкова щедри към тях.

Говори се, че в БИАД на Слави Бинев Разложки е имал платинена ВИП карта. При месечно засичане на оборота, направен през нея, счетоводителката на нощно заведение останала втрещена. Само за 30 календарни дни през картата на Тихия са отчетени поръчки на обща стойност от 300 000 лева! Слави Бинев останал втрещен и поискал бързо да се запознае с най-златния си клиент.

Името на митничаря попада за първи път в регистрите на тогавашната НСБОП през 2003 г. До антимафиотите достига информация, че Разложки заедно с колегата си Георги Георгиев – Пурата върти контрабандни канали за мобилни телефони, влизащи от Азия в България през аерогара София.

Разработката срещу двамата е  стартирана малко след като на бул. „Цариградско шосе“   беше направен първият опит   за покушение срещу Иван  Тодоров – Доктоpa. C хвръкналите във въздуха ламарини от мер-цедеса на Тодоров се даде началото и на проверките срещу Пурата и хората му на летището.

Георги Георгиев влиза в доклад за контрабандата на МВР а заедно с бившата шефка на аерогара    София, Иво Разложки и още няколко служители на митницата. За Тихия и Пурата се заговаря ново на 4 октомври 2006 г., след задържането на Николай Методиев – Пилето и повдигнато срещу него обвинение за контрабанден внос на стоки за над $ 3,5 млн. Според полицаи, Пурата и Иво са подпомагали и осъществяването на контрабандата на Пилето. Освен с Николай Методиев двамата бяха близки с покойните вече мафиотски босове Косьо Самоковеца и Георги Илиев.

Румен Божинов - Цайса

  Публична тайна е, че цялата контрабанда на летище София се контролираше от тогавашната дясна ръка на Жоро Илиев във ВИС Христофорос Аманатидис – Таки. Най-близко доТаки беше именно Ивайло Разложки. През него са минавали всички комисии, които бяха задължени да заплащат търговците, за да им влизат безпроблемно стоките в страната, твърдят ченгета. Заради митническите си далавери Тихия беше арестуван на 23 април 2007 г. Той беше сгащен от спецченгетата буквално по бели гащи. Белезниците щракнаха на ръцете му в мезонет в луксозен хотелски комплекс на Слънчев бряг. В огромния апартамент полицаите завариха по бельо и фолкпевицата Преслава, която по това време беше секс играчката на митничаря.

 

Иво Балона – новият прякор на дупето

Дочу се, че въпреки имиджа си на щедър милионер, в сериозните ъндърграунд среди Тихия е приеман подигравателно. Новият му прякор в мафиотските среди е Иво Балона. Идвал от непрестанното му хвалене колко е велик и разминаването между делата с думите му.

Разложки нарочно пускал слухове за себе си, че е близък с високопоставени хора от правителството, но в това нямало и капка истина. Опитвал се дори да подражава като имидж и поведение на легендарния създател на ВИС Георги Илиев. „Контактите на Разложки се простират до присъствието на поредната певица, поседнала в скута му в някоя дискотека. Да, има пари, но не е сериозен, а въздух под налягане. Ако не беше баща му, голям шеф в КАТ, Иво щеше да е никой“, каза пред репортери бивш колега на Разложки. Според мълвата в подземния свят дори се готвел арестът му по 2 конкретни разработки.

 

Ваньо Танов го изрита от митницата

Тогавашният директор на ГДБОП, а сега на Агенция „Митници“ генерал Ваньо Танов обясни, че е имало два механизма, чрез които се е осъществявала контрабандата, в която ключова роля играел Разложки. В далаверата са участвали митничари и спедиторски фирми. В единия случай карго службата на летището изработва документ с фалшив митнически печат на пристигнала стока, който се дава на получателя на стоката. По този начин стоката не се вкарва в системата на митницата. Този механизъм е прилаган основно за внасянето на GSM-апарати, каза през 2007 г. Танов.

При втория механизъм на карго товари от Дубаи и Китай е бил сменян тарифният номер. Така на пратка с мобилни телефони са издавани документи като за пратка с телефонни аксесоари. Генералът посочи, че по този начин на държавата са нанесени големи щети от разликата на ДДС за телефонни апарати и аксесоарите за телефони. За 500 GSM-a дължащото се ДДС е било за 19 000 лева, а при оформянето на пратката като аксесоари, се плащали не повече от 200 лева. По време на разследването по тази схема в страната са влизали около 7000-8000 телефона на месец. Танов добави, че Разложки е давал нареждания към други митничари под него, които също са получавали пари. По време на разработката срещу Тихия и Пурата са документирани над 70 случая на извършена контрабанда.

След като престоя 7 месеца в килия на Националното следствие на бул. „Г. М. Димитров“ в столицата, любителят на нощния живот беше освободен. През пролетта на 2009 г. той дори беше скандално назначен отново на работа като митничар на аерогара София. Това стана със заповед на директора по това време на ведомството Христо Кулишев. За завръщането на Разложки на държавна служба активно е помогнал и властимащия тогава Румен Божинов – Цайса. Една от първите заповеди на Ваньо Танов, вече като митнически шеф беше да махне стария си познайник, за който лично издаде заповед за арестуването му.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *