Синът на бившия ни посланик в Кувейт – оневинен за брутален побой!

Съдът върна делото на прокуратурата

  Анархисти и неонацисти застанаха едни срещу други пред Софийския районен съд на 1 октомври. Делото е за побой, разиграл се в трамвай в столицата преди две години. То обаче е показателно за крайнолевите и десни идеи, които намират все повече симпатизанти сред младежите в България.

Конкретното дело е срещу шестимата младежи, които пребиха свои връстници тръгнали на протестен митинг срещу незаконното задържане на чужденци в Бусманци. Четирите жертви, отнесли пердаха, са от комунистическите организации „Че Гевара“, „23 септември и студентско-ученическото сдружение „Призив за образоване“. Шестимата побойници, които сега са подсъдими, са от редове на неонацисткото движение „Национална съпротива България“. Инцидентът в трамвая нашумя заради участието в него на Николай Манчев, сина на бившия посланик в Кувейт Ангел Манчев.

Бившия посланик в Кувейт Ангел Манчев.

При разследването обаче той е оневинен и сега не е в списъка на подсъдимите. Пред съда застават неговите съмишленици Димитър Лазаров – Митьо Хоумлеса, Матея Пенев и други. Те са водачи на наказателната бригада на крайнодясната „Националната съпротива България“. Побоят става посред бял ден, около 10,40 ч. на предпоследната спирка преди Гара Искър. Още тогава МВР разкри участниците в инцидента. Оказва се, че това далеч не е първият побой между двете крайни формации, които периодично си разменят юмруци.

Известният столичен адвокат Людмил Рангелов отказа да коментира делото поради това, че е защитник на един от обвиняемите.

Той обаче уточни, че: „Зад конкретния инцидент личи каква огромна омраза се е натрупала у тези младежи поради социалната и личната безизходица. Те могат да станат много опасни за обществото защото изливат натрупалия се гняв в брутално насилие. За съжаление това е примитивното политическо кредо на голяма част от останалите в България младежи“.

Окървавените седалки след жестокия побой

Покрай разследването на инцидента излиза интересен документ от ДАНС. Това е доклад, написан по сведения на агент, който постепенно е успял да се сближи с представители на профашистката организация „Фронт за чиста България“. Става ясно, че във фронта членуват млади хора на 16-18 години. Основателите са съученици, приятели. Постепенно се присъединяват и други млади хора. Задълженията им са да плащат членски внос по 2 лева, да пишат в интернет форума на организацията и да участват в проявите. Те се свеждат до митинги и протестни шествия. Редом с това обаче обмислят как да сложат бомба в пункт за вторични суровини. Агентът е озадачен, че могат с лекота да си набавят експлозив. Организацията се събира всяка неделя около румънското посолство и планира задачите си. Човекът на ДАНС подчертава, че тя върви напред и всеки месец в нея се вливат най-малко двама души.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *