Симеон Дянков трупа милиони от акции в 19 световни компании!

Симеон Дянков

  Финансовият министър Симеон Дянков инвестира главно в Източна Азия, като заедно със съпругата си Каролин Фройнд притежава акции на стойност 291 990 лева цена на придобиване. Повечето ценни книжа, които е избрал да купи вицепремиерът, са на печеливши компании, така че първоначалната му инвестиция към днешна дата се е удвоила и утроила, обясняват финансови експерти.

В общо 19 компании са разпределени инвестициите на семейството на финансовия министър. Всичките ценни книжа са закупени на името на съпругата на Симеон Дянков Каролян Фройнд.

Симеон Дянков със съпругата си Каролин Фройнд

Най-голямото инвестиционно вложение е във фонд на „Чарлз Шуаб“.

Съпругата на Дянков е закупила хиляда акции на обща стойност на придобиване 123 014 лева. Икономисти твърдят, че ценните книжа на фонда са изключително доходни. Брокерската къща на Шуаб е основана през 1971 година и днес е една от най-големите в света.

Финансовият министър упорито отказва да инвестира каквато и да било част от средствата си в България. В годината, в която Дянков встъпи в длъжност министър, той обясни детайлно къде и защо пренасочва инвестициите си: „Инвестирам главно в Източна Азия, защото там са първите страни, които излизат от кризата. Смятам, че в тези държави ще има голям растеж в близките месеци и години. В САЩ инвестирам сравнително активно на Уолтстрийт – обясни Данков. – Стратегически съм решил нито да си купувам жилище в България, нито кола, нито да инвестирам на борсата или в други активи, защото така е по-чисто“.

Въпреки че по това време Динков даваше кратки срокове за излизане от кризата и за нашата страна, инвестиционната му политика ясно показва, че думите му са били единствено с пиар цели, коментират икономически експерти.

Семейството на финансовия министър съвсем предвидливо е закупило акции от най-големите и бързоразвиващи се компании в световен мащаб. “Епъл“, „Дженерал Електрик“, „Хартфорд Файненшъл”, „Клийн Енерджи „, „Рейтеон“ са само малка част от корпорациите, от инвестирането в които Дянков ще прибере доста солидни суми от дивиденти.

На практика от 2009 година насам Симеон Дянков стремглаво пренасочва пари от банковите си депозити към акции на печеливши и стабилни компании. Подобно поведение е доста предвидливо в условията на икономическа криза и винаги носи солидни печалби убедени са финансови експерти. Сред закупените ценни книжа на финансовия министър най-сериозен дял заемат тези на азиатски компании, следвани от щатски. Дейността им е най-разнообразна – от брокерски къщи през компании за изнамиране на иновативно лечение на рак до предприятия за видеоигри.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

5 Отговора за "Симеон Дянков трупа милиони от акции в 19 световни компании!"

  1. бръм-баръм   25.12.2012 at 17:24

    Дали ще покрият вредите, нанесъл на България като неин финансов лапач-трепач-перач?

    Отговор
  2. Любен Олегов   01.02.2013 at 11:26

    За пръв път посвщавям вашия сайт и ми хареса, че сте критични, но дали бихте могли да ми помогнвте в нещо, което не дава на малкия ми промит мозък да спи вече четвърта година … а именно – дипломата за висше образование на Смеончо Дянков. Винаги, когато кандидатствам за работа, от мвн се изисква да предатавя дипломата си за висше образование. Като работодател на Дянков какъя е механизма да изискам той да си покаже дипломата? Предварително благодрая за любезния отговор 🙂 А относно статията – впечатлен съм от уменията му да инвестира – мислех, че е просто един клошар-измамник. Е, жалко, че ннв го е правил в полза на България. Разстрелът ще е едно сравнително добро възмездие и поучителен акт за слвдващите крадци на национални богатства 😉

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *