Свидетелите срещу Трактора – Донка Митева и Пламен Устинов дават показания под натиска на ГЕРБ

Пламен Устинов

  Служители от ГДБОП са оказвали недопустим натиск над свидетели по делото „Октопод„. Скандалните факти станаха известни по време на последните съдебни заседания.

Дамян Асенов от с. Глогово разкри, че след като посредничил по молба на Пламен Устинов за среща с Алексей Петров, на 3 май т.г. бил извикан на 6-часов разпит в ГДБОП. Извънредният свидетел Дамян Асенов заяви също, че инцидентът пред дома на Алексей Петров в Тетевен при откриване на кампанията за президентските избори през миналата година е бил поръчан от високопоставен полицай.

Той уточни, че не знае името му, но подчерта, че рангът му е висш. Дамян Асенов беше допуснат от съда като извънреден свидетел заедно с Ивайло Велинов, Дария Крачунова и Александър Аспарухов. Те бяха изслушани, след като Алексей Петров даде обяснения, свързани с повторното му връщане в ареста на 3 май. Тогава съдът го прати зад решетките, като се позова само на неочакваните и недоказани показания на Пламен Устинов и Донка Митева. Двамата твърдяха, че върху тях бил оказван натиск от Петров.

Донка Митева

„Идвам от затвора и там най-голямата мода е да се уредиш като защитен свидетел – заяви Алексей Петров. – Показанията срещу мен са част от това явление, което ще има разрушителни последствия за България. Това е тактика за преследване на неудобни хора за властта“. Петров припомни агресивната медийна кампания около първия му арест през февруари 2010 г. и апела на вътрешния министър Цветанов към всички граждани да се събират доказателства срещу бившия съветник в ДАНС. Той разказа също, че през лятото на 2010 г. Устинов представил написана лично от него декларация, че е принуждаван от главния секретар на МВР Калин Георгиев, шефа на ГДБОП Станимир Флоров и зам. градския прокурор Роман Василев да подпише показания срещу „Октопода“. „Никой не определи дали тази декларация е вярна, оказван ли му е натиск“, допълни Петров. При въпросната среща в кантората на адвокат Чернева Устинов поискал 300 хил. лева, за да напусне страната със семейството си. Брат му Огнян Петров му дал парите. Алексей Петров обаче помолил брат си да си върне парите, защото това е изнудване.

Веднага след това Устинов отишъл в ГДБОП, където развил модния и насърчаван напоследък бизнес – да лъжесвидетелства.

Алексей Петров

Пламен Устинов обаче се оплел и в доста по-сериозни престъпления. Петров припомни неуспешния атентат пред дома му в Тетевен по време на кандидатпрезидентската кампания на 23 октомври 2011 г. „Това действие е терористичен акт – заяви Петров. – Заради това престъпление Устинов ме потърси, след като на 25 април т.г. се беше запознал с материалите по делото срещу него“. Той бил притеснен за сина си Стамен и за племенника си, които са сред главните участници в инцидента.

Чрез общи познати Устинов потърсил контакт с Петров. След това пред адвокат Ваня Траянова заявил, че ще разкрие кой е поръчителят на атентата.

Най-неочаквано на 28 април около 21 часа Устинов буквално връхлетял в дома на родителите на Петров в Тетевен. Разговаряли повече от два часа. „Устинов настояваше да си променя показанията по въпросното дело, същото да направят и другите свидетели. Искаше случаят да се сведе до обикновен битовизъм – спречкване между него и човек от охраната ми“.

Алексей Петров подчерта, че Устинов му е разкрил кой е организатор на атентата, на кого е докладвал тогава по телефона, както виждат десетки очевидци в центъра на Тетевен. „Разбира се – допълни Петров, – разказа ми с огорчение, че не е взел всички пари, а само 265 хил. лева, и обясни кой му е Kaзал да заяви в медиите, че съм му поръчал убийства“. След дългия разговор Устинов пожелал да се види на сутринта отново и с адвокат Ваня Траянова, за да обсъдят неговата правна помощ.

На другия ден Устинов признал пред Петров: „Страхувам се да кажа истината, тези хора са силни, те могат да ми хвърлят наркотик„. Малко по-късно пристига адвокат Траянова и тонът се променя. Устинов започва да се държи странно. Говори неестествено, на висок тон и Алексей Петров вече е убеден, че разговорът се записва със специално разузнавателно средство. „Моля да бъде изискано от съда. То може да бъде скрито или още по-лошо, да бъде използвано за манипулация“, обърна внимание Петров. Защитата му също настоя да се провери дали Окръжният съд в Ловеч е издавал разрешение за използването на СРС.

Малко по-късно извънредният свидетел Дамян Асенов разкри с най-големи детайли как Пламен Устинов е поискал срещата с Алексей Петров още на 23 април, а след това споделил радостен пред Дамян, че е разкрил всичко пред Петров, включително и висшия полицай, който поръчал атентата.

Следващите събития обаче доста неприятно изненадали Дамян Асенов. На 3 май служител, който се представил като Димитров от ГДБОП, започнал да го издирва. Завели го да дава показания в ГДБОП. „Разпитваха ме устно“, обясни Дамян Асенов пред съда. Веднага след това в Глогово Пламен Устинов заплашил майката на Дамян – той трябвало веднага да си промени показанията. Иначе ги чакали страшни неща.

Охранителят Ивайло Василев допълни разказа на Дамян. Той предал на Алексей Петров молбата на Устинов за среща Пред Василев защитеният свидетел споделил: „Сега всички ме мразят, дай да оправим нещата. Дай да наредим полицаи, прокурори“. След това разказал пред Василев как точно са го натискали в ГДБОП да дава показания. „Устинов ме питаше – нали ще ми помогнете да изляза в чужбина!“, спомня си Василев.

Двамата свидетели Асенов и Василев, които познават Устинов от деца, разкриват, че той е безработен от 2008 г. Въпреки това демонстрирал висок стандарт. Направил ремонт на дома си, накупил си автомобили, мотор.

На последното съдебно заседание Алексей Петров обясни и отношенията си със свидетелката Донка Митева, която първо свидетелства в негова полза, а след това най-неочаквано се отметна от думите си. Познавали се от 17 години, а тя самата била в инициативния комитет за освобождаването му. Петров подчерта, че никога по никакъв начин не е обсъждал делото с нея. Тя лично го поканила в Ямбол. „Отидох на 24 януари, след като й отказвах няколко пъти, защото нямам време – обясни Петров. – Донка настояваше. По пътя обсъждахме нейни здравословни проблеми. Трябваха й пари за операция. За делото не е ставало дума, нямаше и необходимост“. За пътуването да Ямбол свидетелства и охранителят Александър Аспарухов. Той допълни, че Петров и Донка Митева вечеряли в ресторанта а на сутринта тя сама дошла в хотела и поели към София.

През март т.г. Донка Митева отпразнувала рождения си ден в Драгалевци заедно със съпругата на Петров. Това разкри свидетелката Дария Крачунова, която също участвала в празненството.

Защитата на Алексей Петров поиска той да бъде освободен от ареста, като се позова на показанията на четиримата извънредни свидетеля. Съдът обаче реши първо да направи очни ставки между тях и Пламен Устинов и Донка Митева. Едва тогава ще се произнесе по мярката на Петров. Съдебният заседател Ани Туча заяви, че не споделя това виждане. Според нея не е справедливо Петров да бъде пратен в затвора на базата на недоказаните твърдения на двама свидетели, а сега да се искат очни ставки за освобождаването му. Изявлението й беше прието с аплодисменти. Ани Туча е съдебен заседател, който не е издигнат от партиийна квота.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *