Световната банка алармира, че бизнесът в България умира!

Бизнесът в България е рискован

Противно на всякакви твърдения на управляващите, от Световната банка обявиха, че бизнес у нас се прави все по-трудно. Нещо, което се усеща и от малките, и средни предприемачи.

Факт, който в условия на икономическа криза, все повече увеличава безработицата в България и изхвърля нови хора на улицата, нещо на което българинът е свидетел през последните години откакто на власт са ГЕРБ.

А сега и новото изследване на Doing business показва на власт имащите, защо аджеба,  въпреки хвалбите на Бойко Борисов и компания, икономиката и инвестициите в България загиват. Безспорно може нашата страна да е номер две в ЕС по финансова дисциплина, но относно бизнес средата е абсолютен аутсайдер. Това е присъдата на Световната банка, която публикува поредното си изследване.

Там нашата родина е класирана на непрестижното 66-о място – много далеч от държавите в ЕС и още по-зле от миналата година, когато бе 64-та. По-добре от нас се представят Македония, Армения, Казахстан и др.

Това е особено тревожен сигнал за бизнес инвеститорите, защото Doing business е основно настолно четиво за тях. Пътеводен компас къде по света е най-бързо и евтино да си регистрираш фирма, да си купиш имот, да пуснеш в експлоатация нова сграда, завод или предприятие, да си платиш данъчните задължения, да си събират вземанията и т. н., все важни за бизнесмените неща.

Бюрократите на ГЕРБ убиват предприемачите

Така и на най-неразбралите у нас,  66-ото място показва защо, въпреки ниския подоходен данък у нас, капиталите изтичат от България.  Но това, което сваля страната ни най-ниско надолу е срамното 123-то място в класирането, по бремето на разходите.

В България, въпреки твърдението на Дянков, че се бори с бюрокрацията, бумащината за пускането на обект излиза много по-солено, отколкото в останалия свят. И после нека да се чудим защо безработицата расте и бизнесмените избягват да откриват предприятия у нас, а ние нека сме на второ място по финансова дисциплина и да бетонираме мизерията.
ВИЖТЕ ВИДЕОТО:

http://youtu.be/4B2hQA_11Z0

Още сензации:

loading...

2 Отговора за "Световната банка алармира, че бизнесът в България умира!"

  1. Ю   25.10.2012 at 12:52

    Благодарен съм, че Световната банка защити справедливостта. Преди 15 години, когато правителството на Филп Димитров беше на власт можеше да направиш частен бизнес с малко усилия да си ръководиш счетоводството. Сега и една баба, която продава цветя трябва да представи документи за първоначален капитал, за наети лица. Какъв частен бизнес то първо не можеш да разбереш по никакъв начин това, което се иска от теб та какво ли остава да стартира бизнеса.

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *