Росен Плевнелиев окупира Черноморец – вдигна незаконно къща

Росен Плевнелиев

  Президентът Росен Плевнелиев най-нахално е окупирал морския бряг край Черноморец. През 2005 г. тогава младият бизнесмен е купил 768 кв.м на самия бряг на морето и в разрез със закона е разгърнал мощно строителство.

Плевнелиев е вдигнал скъпа резиденция с площ от 230 кв.м през 2008 г., на която могат да завидят дори звездите с вили в Малибу. Тя се намира на романтичното и изключително усамотено място върху скалистия бряг между къмпинг „Черноморец“ и курортното градче.

В двора на луксозната лятна къща се е проснал шикозен басейн с италиански плочки, има и барбекю. В имотната си декларация за 2012 г. президентът е написал, че стойността на имота е 254 258 лева. Според експерти, до които журналисти се допитаха, реалната стойност на къщата е поне 3 пъти по-висока, без да се смята обзавеждането вътре, което е правено по каталог от съпругата Юлияна и навярно струва не по-малко от 150 000 лева.

Морската къща на президента е построена на самия бряг който е изключителна държавна собственост, поради тази причина тя трябва да се събори, ако законите у нас важат за всички. Точно такава участ имаха множество рибарски колиби и вили в околностите на Бургас и Несебър и по други места из страната, които бяха съборени като незаконни по времето, когато Плевнелиев беше министър на регионалното развитие и поде кампания срещу незаконните строежи.

Ако законите важат за всички, то приказната вила на Плевнелиев трябва да бъде съборена като незаконен строеж

Мястото на морския бряг, превзето от президента, е направо вълшебно, защото нито пред него, нито наоколо има други постройки, който да скриват панорамата към морето. За сигурността на имота се грижат десетки камери, които го опасват от всички страни.

До пролетта на 2011 г. към дивото място лъкатуши само пътечка, докато един ден се прокарва асфалтиран път.

Тази екстра, немислима за обикновеното население на Черноморец, е дълга около 3 км. Пътят се ползва единствено и само от президентското семейство. Не е ясно обаче кой е платил навремето изграждането на този частен път и всичко свързано с него – наличие на подробен устройствен план, трасиране на шосето и т.н. Вероятно документите са изрядни, защото подчинените на тогавашния регионален министър Плевнелиев едва ли са имали куража да му откажат да узаконят очевидното беззаконие.

Къщата обаче далеч не е единственият имот на Росен и Юлияна Плевнелиеви край българския черноморски бряг. На името на семейната им фирма „Плевнелиеви“ ООД според имотния регистър се води и още един парцел от 4629 кв.м, а също и 7 дка ниви край Черноморец.

 

Президентът с вила и имоти край Банско

В разложкото село Баня, което напоследък става все по-предпочитан СПА курорт, семейство Плевнелиеви е вдигнало своята планинска резиденция. Тук веднага се набиват в очи три скъпарски къщи, декорирани с дялан камък и дърво, издържани във възрожденски стил.

Една от тях е на Плевнелиеви, а техни съседи са бившият съдружник на Иво Прокопиев Филип Харманджиев и адвокатите Петя и Камен Колчеви (Петя Колчева е първата българка, стъпила на Еверест). Според местните слухове откривател на това живописно място е Филип Харманджиев. Той привлякъл интереса и на Плевнелиев към Баня. Най-смелите мълви дори твърдят, че Харманджиев е построил и подарил къщата на семейните си приятели.

Вилата на Плевнелиеви с площ от 430 кв. м е върху ливада, която до 2007 г. е била собственост на селското читалище. Къщата е построена през 2009 г. и президентът е декларирал, че струва 352 049 лева. В новата си имотна декларация е посочил по-ниска цена – 254 258 лева. Недалеч от богаташките къщи има езеро и малка рекичка.

Плевнелиеви не са пропуснали да се сдобият с имоти и в близкото Банско. През годините една част от тях са прехвърлени към фирмата им „Плевнелиеви“ ООД, а други са продадени на „Алма тур хотел „Тамплиер“. Апартаментният комплекс „Тамплиер“ е един от първите, вдигнати в Банско.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *