Родни политици изсмукали 6 млн. долара от джоба на Майкъл Чорни

Майкъл Чорни

  Героите на един от най-големите скандали на прехода Павел Тренев и Димитър Димитров – Шашмата вече са волни птици, след като част от обвиненията, че са измамили руския бизнесмен Майкъл Чорни, са окончателно свалени. Това стана ясно на заседанието по делото, проведено на 26 юли т.г.

Павел Тренев мина в нелегалност през 2004 г. и оттогава от него няма и следа. Той източи 6 млн. долара от сметките на Чорни през 1995 г. Преди това Тренев беше известен единствено в престъпните среди като столичен лихвар.

Заедно с него под отговорност за откраднатите милиони на Чорни беше подведен и Димитър Димитров – Шашмата. По делото той е обвинен като подбудител на обира. Шашмата беше открит от Интерпол във Венеция.

Пет години преди това той се разхожда по света под името Едмон Дантес и с новозеландски паспорт.

Съдия Петя Крънчева ще бъде проверявана за забавени дела

Разследването срещу Тренев и Шашмата стартира преди 16 години. Те твърдят, че три милиона от парите на Чорни отишли за уставния капитал на Българска земеделска и промишлена банка, която се свързваше с кръга “Орион“. Другите три милиона били предназначени за покриване дългове към различни икономически структури на БСП.

Делото за милионите на Чорни стартира през 2004 г. и остана на първа инстанция цели осем години. То се гледа от съдия Петя Крънчева. Тя беше избрана за зам.-председател на Софийския градски съд по личното настояване на неговата шефка Владимира Янева, въпреки че името й се свързваше с доста забавени и прекратени дела.

Поради изтеклата давност на заседанието на 26 юли прокуратурата поиска обвинението за измами в особено големи размери срещу Тренев и Димитър Димитров да бъде прекратено.

Павел Тренев

Любопитното е, че давността е изтекла през 2010 г., но въпреки това Крънчева е продължила още 2 години да го гледа.

Заради това сега тя ще бъде проверявана от Инспектората към ВСС.

Решението за проверката още не бе взето, но според източниците ни тя няма да се размине на съдията. Друг е въпросът с какъв резултат ще приключи.

Петя Крънчева е погасила по давност още няколко интересни знакови дела.

Едното е за данъчни престъпления срещу бившия кмет на Велинград Фидел Беев.

Другото е срещу бившия директор на „Озеле няване“ в столицата Любомир Ников. След внасянето му от прокуратурата Крънчева го държи осем месеца без да го насрочва. В крайна сметка делото е прекратено.

Петя Крънчева е съпруга на бившия шеф на икономическата полиция във Второ РПУ в София Евгени Тропчев, който е масон.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *