Разстреляният Йордан Динов пропял срещу футболни босове за уредени мачове

Убитият хазартен бос Йордан Динов

  Убийството му е показно – мястото е центърът на столицата, а жертвата е имала среща с известен политик като Костадин Паскалев. Убиецът е професионалист – пуска контролен изстрел в главата му. Всичко това гарантира, че изстрелите срещу Динов ще бъдат на първите страници на вестниците и в началото на новинарските рубрики на електронните медии.

Ако не е търсен показният ефект, босът на електронните залагания е щял да бъде премахнат тихо и незабелязано. Йордан Динов живеел в изолирана къща без охрана в района „Баларбаши“ в Благоевград. Мястото е доста отдалечено от центъра на града. Десетина дни по-рано пред входната врата на сградата е ограбен служител на бизнесмена. Той обитавал етаж в същата къща и бил нападнат от непознати. Задигнали му 10 хил. лева.

Само няколко дни преди да бъде разстрелян, Йордан Динов взел категорично решение или да получи лиценз за хазартния си бизнес, или да спре. Това обясниха негови приятели. От юли според новия закон за хазарта вече се изисква лиценз.

Близките на Динов са категорични, че точно заради дейността му, заради размаха, с който структурирал своя все по-разрастващ се бизнес, конкуренцията се разтичала и набързо бил приет новият закон за хазарта.

Преди това той се търкаля четири години из парламента. В стария закон не е уредено он-лайн залагането. Новият изисква лицензиране и на тази дейност.

Политикът Костадин Паскалев с когото е имал среща Йордан Динов преди да го застрелят

  В същото време схемата на Динов дублира други известни игри на късмета, които от години се практикуват в България. В тях залозите също се правят в помещения, които се държат най-често от букмейкъри, обикновено еднолични търговци. Точно тази схема е дублирана от Динов – разликата е, че неговата дейност е свързана с австрийска фирма, а не с българска.

Близки до разстреляния бизнесмен подчертават, че той стриктно е плащал личните си данъци. Те обясняват, че Динов не е печелил от залозите на българските граждани, които ги правят в пунктовете на „Скай спорт 365 -България“ ООД. Австрийската фирма му е плащала за осигурените клиенти, които отварят букмейкърски пунктове. Динов не е имал никакво отношение към това дали се печели от залаганията.

Приятели на бизнесмена твърдят, че той най-вероятно е бил следен. Поръчителите и изпълнителят на убийството явно са били отлично запознати с навиците и характера му. Бил е изключително общителен човек. Дори напълно непознати хора без проблем се свързвали с него. Срещал се с всеки, който пожелае, защото това е било част от работата му. Достъпът до него е бил изключително лесен. Близките му не изключват дори да е разменил някоя дума с убиеца, още повече ако го е заблудил, че е бъдещ клиент. Приживе Динов не е получавал заплахи. Пред най-близкото си обкръжение обаче споделял, че ако решат да го „предупредят“, най-много да взривят колата му или да я подпалят. „Той не вярваше, че може да се стигне докрай!“, казва негов приятел.

Иронията е, че Йордан Динов е имал зелена карта и се оттегли в САЩ, когато поиска. Бившата му съпруга и дъщеря му живеят от години зад океана, както подчертават близките му – „скрити са на безопасно място“. В България Йордан Динов живеел през последните години с бизнес съдружничката си. Тя обаче не може да продължи бизнеса му, убедени са отлично запознати. През последните години имало много опити Динов да бъде изтласкан от печелившите игри на късмета по интернет. Първо го атакували от ГДБОП. След това го подхванали от НАП и Комисията по хазарта.

Всички, които го познават и са работили с него, обаче са убедени, че бизнесът му е бил законен. „Дори и да е вървял по ръба, никога не го е прекрачил“, казват те.

Самият Динов приживе обичал да повтаря: „Щом нещо не е забранено, значи е разрешено!“.

 

Бизнесменът се срущнал с ченгетата преди разстрела

Йордан Динов е щял да даде показания срещу мастити футболни босове за уредени мачове, научихме от негови приятели е Благоевград.

Час преди да го ликвидират, е имал среща е висши ченгета в сградата на полицията на Лъвов мост.

40-годишният мъж е бил притиснат от ченгетата и данъчните, защото самият той има спорни сделки, в същото време австрийската фирма за залози, на която е представител, е загубила близо 2 милиона лева през последната година точно от манипулирани мачове в българското първенство. Той се е съгласил да съдейства за мащабно разследване на уповорени срещи, което тръгва от Италия, за да спре далаверата на футболните президенти. Заради уговорените мачове в българското пьрвенство Динов влиза в открит конфликт с боса на “Локомотив“ (Пловдив) Коко Динев, както и с президентите на столичните клубове.

Негови приятели предполагат, че ченгетата още преди месец са предупредили футболни босове, че Йордан Димов има уличаваща информация срещу тях и ще даде показания, с които да се сезира прокуратурата. Динов дори разполагал c аудиозаписи, от които става гясно, че мачовете се уговарят по престьпен начин. Винаги носел у себе си мистериозна флашка, е която имало ценна информация както за дейността на неговата фирма, така и за злоупотреби на конкурентите му в бизнеса със залози.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *