Разкритие: Киро Японеца – доносник и агент на НСБОП

Киро Японеца

  Ромският тартор Кирил Киров – Японеца е агент на НСБОП от зората на демокрацията, научихме от сигурен източник в службата.

Японеца не бил обикновен доносник, а се водел нещатен сътрудник и през годините имал отлични взаимоотношения с висши полицаи. Той помагал на ченгетата за разкриване на престъпни групи в ромските общности, особено в квартал „Факултета“, където всички имали респект от него. Заради редовната информация, с която Японеца захранвал службата, над бизнеса му бил опънат чадър и той натрупал огромно състояние.

Японеца е привлечен за сътрудник официално още преди НСБОП да се насочи към Бойко Борисов и да нарече папката му „Буда“. По информация, при честите си срещи с оперативни работници в НСБОП той е давал информация и за Борисов като представител на фирма „Ипон“ и изключително близък до босовете от СИК.

„Когато Бойко стана главен секретар през 2001 година, веднага разровиха кой какво е говорил за него в МВР. Един от тези информатори беше Японеца. И въобще не е случайно, че два месеца по-късно барети щурмуваха къщата на Киро в ромския квартал“, спомня си бивш полицай. На 17 септември 2001 година домът на Японеца е обграден от ченгета. При обиска е открито незаконно оръжие, но за него Японеца е оправдан. И това е единственият път, когато полицията действа силово срещу него.

Бойко Борисов

Киро Японеца никога не е бил арестуван за наркотици. От години се говори, че именно той държи пазара на хероин, а от 2004 г. насам пере парите от дрога в строителство. Според източника ни това е сигурен признак, че Японеца продължава да е ценен информатор на полицията.

„МВР се грижи за агентите си. Затова сега предотвратиха убийството на Киро Японеца. Едва ли щяха да го направят за човек, който е отказвал да сътрудничи, какъвто е Златко Баретата например“, твърди бивш полицай. В събота над 30 полицейски служители от ГДБОП, чийто агент е Кирил Киров, и барети от отряда за борба с тероризма арестуваха племенника му Георги Петков по подозрение, че иска да убие чичо си заради неуредени бизнес отношения. Срещу Японеца има два атентата.

Единият е отпреди 11 години, другият е от 2004-та, след който той живее с куршум в главата. Една от версиите, по които се е работело тогава, е, че покушението е поръчано от „изпържен“ от него наркобос.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *