Пълен провал на правителството в сферата на приватизацията

Спряха продажбата на БДЖ

  Икономическият екип на правителството търпи тотален провал в сферата на приватизацията от началото на годината. Последният шамар бе прекратената процедура за раздържавяване на 100% от капитала на БДЖ „Товарни превози“. До там се стигна след като от 6 кандидати в края на конкурса бе допуснат само един – „Дует реълуей България“, който получи разрешение за достъп до класифицирана информация. Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол първоначално реши да продължи процедурата и само с един кандидат. Впоследствие се отказа и я спря.

Едва ли обаче решението е било еднолично. Най-вероятно на него се е противопоставил транспортният министър Ивайло Московски. Той търси поне 200 млн. лв. от тази сделка, а е ясно, че само с един кандидат това няма как да стане. Рискът щеше да е прекалено голям и почти сигурно щеше да се повтори фиаското с ИПК „Родина“, която бе продадена на единствения кандидат, и то на най-ниската възможна цена.

ИПК "Родина"

Най-лошото е, че от началото на годината ИПК „Родина“ е единствената сериозна сделка. И нея нямаше да я има, ако подходът бе същият, както при БДЖ „Товарни превози“ – да не се продава, ако има само един купувач.

В трета глуха е и друга голяма приватизационна процедура – тази за „Техноекспортстрой“. Агенцията ще направи трети отчаян опит за продажба на дружеството, след като при предишните два нямаше интерес. Сега критериите за инвеститорите са намалени драстично, а търгът е сменен с конкурс.

Очакваше се, че процедурата ще бъде спряна, след като бе сменен принципалът на предприятието, и то мина от регионалното ведомство към Симеон Дянков. Плановете бяха да се подобри значително мениджмънта и след това да се продава, но явно държавата ще се опита да се отърве без повече разходи. Подобен вариант със сигурност няма да сработи при друга сделка, която бе очаквана с голям интерес – продажбата на „Монтажи“ ЕАД. Дружеството има силни позиции в енергетиката, но и тук няма интерес. Според отлично информиран източник, проблемът е в цената, която се е оказала неприемливо висока. Първоначално се е стартирало от 70 млн. лв. за 100% от акциите на дружеството. Сега се мисли за сваляне до 50 млн. лв. Според експерти истинската стойност, на която може да стане сделка, е около 25 млн. лв.

В отчаянието си, породено от липса на приходи от сделки, Агенцията за приватизация реши да атакува старата сделка за БТК. Тя ще се опита да вземе 60 млн. евро неустойки заради неизпълнени ангажименти. България вече веднъж загуби дело за тях. Сега АП отново търси адвокат и то чрез обява, за да се опита да прибере поне тези пари.

Единствените надежди до края на годината са отправени към приватизацията на държавния дял на останалите две електроразпределителни дружества през фондовата борса. Подготовката тук е тежка и тромава. Няма индикация да е започнала. Под въпрос е и успехът на раздържавяването на ВМЗ „Сопот“. Според запознати тази сделка може да бъде сключена едва в началото на следващата година.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *