Прокурорите Роман Василев и Николай Кокинов подслушвани за връзки с журналисти и бизнесмени

Роман Василев (вдясно) и Николай Кокинов

  Част от екипа на прокурорите, които проверяват МВР-то на Цветанов за незаконно подслушване, също са в списъка на контролираните със СРС-та, научихме от източник в прокуратурата.

Със сигурност по жицата са прихващани градският прокурор Николай Кокинов и заместникът му Роман Василев. Те били слушани както със законно разписани СРС-та, така и „на частно“ за връзки с журналисти и бизнесмени. Двамата ръководят колегите си от държавното обвинение, което трябва да извърши проверка в МВР по заповед на Сотир Цацаров. За Кокинов, Василев и други 4-ма от колегите им в екипа имало данни за банкови сметки нерегламентирани контакти с разследвани от тях, пътувания в чужбина и десетки частни срещи, те самите знаели за информацията, която пазят ГЕРБ и Цветанов, и според колегите им в прокуратурата едва ли ще имат смелостта да открият престъплението, на което и те са жертва.

„Отсега се знае какъв ще е изходът от проверката – няма данни за извършено престъпление. Никой няма интерес случаят да се разнищи преди изборите. Първо, защото страната ще се дискредитира пред Европа, и второ – много от жертвите на незаконното подслушване знаят за това и им е обяснено с какво разполага Цветанов за тях. Никой не иска мръсните му тайни да излязат пред обществото. Интересът за потулването на скандала е взаимен“, казва висш прокурор, който е наясно с методите на МВР за незаконно подслушване. Той твърди, че това е практика от много години насам, но по времето на Цветанов и Борисов явлението е добило чудовищни размери.

Според източника, МВР слухти в личния живот на политици, бизнесмени и общественици по два начина.

Първият е със законово разписани СРС-та, за които още в началото се знае, че няма да бъдат използвани в съда.

„Подставено лице пише сигнал до МВР срещу прокурора X. Обикновено е напълно лишен от логика. Послушен съдия от провинцията го разписва и разработката започва да тече. Лицето се подслушва месеци наред, следи се с външно наблюдение, събира се информация за него и накрая се преценява, че няма данни за извършено престъпление. По закон СРС-тата трябва да се унищожат, но това масово не се прави. Информацията остава и тя се използва за изнудване, шантаж или директна продажба. Доста прокурори и висши държавни чиновници са подчинени по този начин. След това се използват за поръчкови дела.

Проблемът е, че няма контрол върху МВР за подслушването. Подпис от съдия е нужен за подслушване, ако СРС-то ще се използва в съда, но това са процент от случаите. През останалото време полицията има всички технически възможности да подслушва, без да дава обяснение на никого, защото записите няма да се използват за разследване. Мобилните оператори са задължени да дадат пълен достъп до мрежата си и те въобще не знаят кой номер се подслушва и записва. На практика МВР може да следи всеки български гражданин, дори ей така, от любопитство“, разказва експерт в областта на сигурността.

Вторият начин да се подслушват политически опоненти и бизнесмени с цел изнудване е частна мобилна подслушвателна техника, за каквато според запознатите с тематиката най-вероятно става въпрос в сигнала на Станишев до Сотир Цацаров.

„Тези станции прихващат сигналите на мобилните телефони от голямо разстояние. Техниката струва от стотици хиляди до няколко милиона и може да се внесе. Всяка партия на власт може да си го позволи, защото парите обикновено са от близки фирми, облагодетелствали се от правителството, а средствата се избиват за няколко месеца. Освен за „проверка на лоялност“ на бизнесмени и политици служи и за събиране на информация за опоненти.

Обикновено полицаи от ДОТО работят на частно в такива станции извън работно време, а много от напусналите служители се занимават точно с това, което умеят най-добре. Не е изключено и самият Борисов и Цветанов да са следени по този начин от други мобилни подслушвателни станции, но това е по-трудно, защото МВР обикновено разполага и с техника за заглушаване на сигнали, където са височайшите управници“, разказва източникът ни.

Той твърди, че това става още по-лесно, след като бизнесмен, близък до ГЕРБ, стана собственик на един от трите мобилни оператора.

Освен всички министри и зам.-министри от правителството на ГЕРБ са слушани и еврокомисарката Кристалина Георгиева и Меглена Кунева.

Преди година тя подаде сигнал-молба до МВР с искане да й предоставят информация дали е била обект на СРС. След това случаят се потули. Журналисти провериха дали има развитие на сигнала й. Цветан Цветанов като министър е отказал да даде информация, като се е позовал на закона за СРС и класифицираната информация?“

„Това е индиректно признание, че подслушване има“, категорични са експерти в партията на Кунева, които продължават да търсят информация защо е поставена на слушалка.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *