Прокуратурата погна кмета на Созопол – Панайот Рейзи за брутални далавери!

Панайот Рейзи

  Кметът на Созопол, който управлява вече втори мандат, е станал „клиент“ на прокуратурата.

Държавното обвинение се е задействало след доклад на Сметната палата. В него са описани договори, които Панайот Рейзи е сключвал без търг със свои фирми фаворити.

Покрай досъдебното производство започнали да се трупат и данни за длъжностно присвояване в особено големи размери.

Една от далаверите на Рейзи е свързана със строителството на пречиствателната станция в Созопол.

Въпросното съоръжение се строи от 2004 г. Бюджетът на Станцията е 75 милиона лева, които идват от Оперативна програма “Околна среда“.

Буджака е бетониран

Оказва се, че на „Строително предприемачески холдинг“ ЕООД два пъти е плащано за подготвителни дейности.

Точният размер на усвоените суми още не е установен. Второто разследване срещу Панайот Рейзи е свързано със злоупотреба с общински средства за над един милион лева.

Без търг кметът дал на определени фирми да работят по разширението на градския паркинг, изграждането на две велоалеи, аварийно укрепване на мост, ремонт на детска градина и други. Преди време Панайот Рейзи се прочу и с укритите си имоти.

Той беше „забравил“ да декларира пред Сметната палата вила от 90 кв.м в курорта Боровец с половин декар двор, а също и над 24 декара урегулирани парцели край с. Равадиново, които след това продал за над 240 хил. лева.

Кметът се сдобил с тези имоти през 2010 година след развода със съпругата си Иванка Рейзи.

Тя пък получила семейната вила в местността Буджака на брега на морето с площ от 442,50 кв.м, голям имот в центъра на Созопол и 13 дка ниви в местността Каваците.

Кметът Панайот Рейзи е интересен герой на прехода. Навремето тръгнал от „Магурата“.

После създал собствен бизнес със заведения в София. След това започнал да прескача от партия в партия. Навремето се подвизавал в БСП и минавал за човек с леви убеждения. После станал десен, преминал към партията на Стефан Софиянски. Последната му засега любов е ГЕРБ.

Панайот Рейзи е на ръководен пост в общината на Созопол още от 1999 г. – първо като зам.-кмет, след това е избран за председател на общинския съвет, а сега е втори мандат кмет. Зевзеците в града наричат общината ЕТ „Рейзи“.

Първата му работа като кмет е да си купи чисто нова служебна кола „Мерцедес“ за над 100 хил. лева, въпреки че малко преди това общината е закупила ново „Пежо“, припомнят си общинари.

Според запознати една от далаверите, която продължава от години, е свързана с паркингите в Созопол.

Подставено лице с прякор Баничката прибирало част от печалбата им, която заминавала директно към кметството. Близки на въпросния Баничката работят в общината, в най-близкото обкръжение на кмета, допълват източници.

С кметуването на Рейзи се свързва и презастрояването на Созопол и по-специално на местността Буджака.

Върху защитена преди време територия изниква цял нов град от вилите на политици, митничари, банкери. Успоредно със застрояването на Буджака просперират и фирмите на Васил Рейзи, бащата на кмета.

„Витл“ и „Рейзи комерс – Васил Панайотов“ вдигат три комплекса от ваканционни къщички, които след това са разпродадени.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *