Продуцентът Георги Тошев все още не е получил обещаните пари за предаването “Кастинг”

Георги Тошев

  Продуцентът на предаването „Кастинг“, което мина през зимата по БНТ1, Жоро Тошев е възмутен от далаверите, които се въртят в националната медия. Вътрешни източници от „Сан Стефано“ 29 издадоха, че неговата фирма Short Cut Productions все още не е получила обещаните пари за предаването. Става въпрос за 75 000 лева, които се чакат вече пет месеца. С тези пари продуцентът трябва да се разплати с част от творческия и от техническия екип, тъй като тяхната работа отдавна е приключила и всеки е изпълнил задълженията си. С изключение на финасовите от страна на БНТ1.

Потърсен за коментар, Жоро Тошев бе лаконичен, като сподели следното: „Не искам да коментирам отношенията ми с ръководството на БНТ1, защото все още не са изчистени всички задължения от тяхна страна, все още ми дължат пари. Работил съм с различни директори на медията, както и с доста други телевизии, но с такъв непрофесионализъм и с такава некоректност каквито срещнах по време на изпълнението на „Кастинг“, не съм се сблъсквал до този момент.

Георги Тошев

Първоначално е бил гласуван бюджет от 250 000 лева за изпълнението на риалити програмата. Цели три пъти тези пари са прегласувани от ръководството. В крайна сметка Тошев, като продуцент на формата, би следвало да има последната дума по изпълнението му. Оказва се обаче, че на „Сан Стефано“ коли и беси основно Севда Шишманова. Програмната директорка сама е натрапила сценариста на предаването. Тошев е искал Яна Борисова, но му бил спуснат Тодор Пеев, родом от Павел баня, изявяващ се през годините в различни фалирали печатни медии.

Шишманова бленува да докара в ефир като водещ Владо Карамазов, но договорът му с Евтим Милошев изтичал чак през юни и затова натрапила Ива Гочева и Деян Донков, когото мнозина възхваляват като актьор на сцената, но не одобряват като тв водещ.

„Кастинг“ приключва през март тази година, като оттогава не са преведени абсолютно никакви пари. През май шефовете на БНТ изпращат писмо до Жоро Тошев, с което го уведомяват, че намаляват бюджета с 10 процента заради ниското качество на предоставената продукция. Това е абсурдно поради няколко причини. Най-напред, БНТ има качествен контрол, който следи всяка програма и няма начин тя да се излъчи, ако не е минала през него.

На второ място, бюджетът вече е бил гласуван три пъти, а същевременно се променя пост-фактум. Тук изниква въпросът – къде ще отидат тези 10 процента?

Още един генерален проблем на телевизията майка лъсна покрай цялата финансова сага. Оказва се, че за снимките на „Кастинг“ е раздавана техника – камери, осветление и т.н., без каквито и да е било приемо-предавателни протоколи. Това говори, че всеки може да вземе, да ползва, да върне или не, в зависимост от съвестта си, техниката на БНТ. В случая Тошев е коректен и връща всичко, което е съхранявал след снимките в собствения си офис.

Въпреки това през юни той получава второ писмо, чрез което е уведомен за нови 10 процента намаляване на бюджета – наказание заради закъснение на предаваната продукция. Пет месеца след финала на „Кастинг“ пари все още няма, както и няма изгледи да бъдат получени.

Любопитно е как в такъв случай, когато БНТ дължи пари по изпълнени вече продукции, тя продължава да влага в нови.

От тази есен стартира нов сериал – „Четвъртата власт“, промотиран от БНТ като журналистически трилър. Мнозина се учудват, че точно у нас ще се показва подобна продукция предвид факта, че страната ни е на 80-о място в света по свобода на словото и на журналистическата изява. Сценарист на новия сериал ще е Ваня Николова, която доскоро правеше „Под прикритие“. Сега тя е вербувана за 1000 лева отгоре да работи по пропагандиращия колко независими са медиите у нас филм. Към него е привлечен и Михаил Билалов. Двамата напускат другия сериал, чиято фабула отива в ръцете на Ваня Щерева и Владимир Полеганов. Пари ще се влагат и в „Заместникът“ на Маги Халваджиян, както и в тийнпоредица на братя Чучкови.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *