Продажбата на Нова телевизия донесе 160 милиона лева загуби за държавата!

Нова телевизия

Продажбата на Нова телевизия от бившите й собственици „Антена” Гърция придобива все по – скандални краски и историята около тази, съмнителна в някои отношения сделка, съвсем спокойно може да бъде добавена като поредната глава от романа „Играта на лисиците”. Сделка, от която България губи 160 000 000 лева.

Проблемът със запълването на дупките от държавния бюджет винаги е бил особено актуален в България, такъв е и днес. По този въпрос всеки ден гледаме поне по няколко изказвания на различни високопоставени лица от държавния апарат, които прокламират от трибуните да станем по – честни и добросъвестно да плащаме задълженията си към държавата. Въпросът с парите на България е още по – болезнен, когато става въпрос за милиони неиздължени данъци, задържани или укривани с помощта на не толкова почтени лица от службите.

Тук идва въпросът как бихме възприели новината, че някой е успял по един или друг начин да си осигури „компромисно” решение по отношение на дължимите данъци и по един или друг начин да си спести огромната сума от 160 милиона лева? Естествено е да се възмутим и да се запитаме как може да бъде осъществена тази хитра хватка.

Продажбата на Нова телевизия струва 160 милиона лева на България

Сега ще говорим за продажбата на Нова телевизия от гръцката медийна група „Антена”, която е реализирана през не толкова далечната 2008 година. Тогава комшиите направиха шеметна сделка, като продадоха акциите си за цели 600 000 000 евро и записаха рекордна печалба. Припомняме, че самите те закупиха контролния пакет върху телевизията за малко повече от два милиона евро.

Интересното тук обаче е, дали въобще държавата можа да събере полагащите се данъци, които са законово определени при осъществяването на такава продажба. Дали гърците си платиха или намериха начин да финтират бюджета, запазвайки 120 милиона лева, дължима към момента на продажбата сума.

Шокиращият отговор е НЕ и идва от отлично информиран данъчен служител, който категорично заявява, че в хазната не е постъпила и стотинка от очакваните милиони. Все още не е установено защо това е така – дали гърците са се подготвили преди сделката повече от отлично, или просто някой от данъчната администрация у нас е претупал работата през пръсти. Отговорът е неясен, но със сигурност е ясно едно – държавната хазна е ощетена с огромната сума, която би помогнала на мнозина.

Задължително трябва да отбележим, че законовите разпоредби са пределно ясни при сключване на сделки от подобен мащаб. Щом сделката е реализирана от регистрирано у нас дружество, то тя подлежи на данъчно облагане тук, а не в някоя друга точка на картата. Оказва се обаче, че собствениците на Нова телевизия са си направили последваща фирмена регистрация в Нидерландия, поради което претендират, че не дължат никакви данъци.

Отначало тази схема е своевременно забелязана от данъчната администрация, откъдето се аргументират по изключително ясен начин в отказа си да освободят от данък огромната печалба от сделката. Извършени са редица процедури, написани са няколко акта от които става ясно, че данъци трябва да бъдат платени в България. През май се издава и ревизионен акт, а дължимата сума вече е скочила до 160 милиона с прибавените лихви. Оттук нататък обаче засегнатите имат право да обжалват по административен ред пред същата институция, но пред друг неин орган.

Важно е да упоменем, че според мнението на финансови инспектори, данъчните задължения в такива големи размери като това, се обсъждат на най – високо ниво и то при изключителни мерки. И въпреки всички усилия на някои служители държавата да си прибере парите, вътрешни източници от приходната администрация споделят, че в крайна сметка се е стигнало до отмяната на издадения ревизионен акт, задължаващ бившите собственици на Нова телевизия да си платят дължимите суми. От което държавата, правителството и гражданите губят завидните 160 милиона лева. А изводите оставяме на вас!

Виж видео:

YouTube Preview Image

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *